Het vinden van de beste small cap aandelen in 2022 is niet makkelijk. Het vinden van goede small cap aandelen is zelf moeilijker dan bij andere aandelen, doordat small caps een stuk minder in het nieuws zijn dan de bekende large cap aandelen.

Om je een handje te helpen hebben wij dit artikel gemaakt, waarin we bespreken wat de beste small cap aandelen 2022 zijn.

Het enige wat de stempel ‘small cap’ je vertelt is iets over de market cap. Voor de rest zijn small cap aandelen dus heel verschillende aandelen. In de top 5 beste small cap aandelen, komen we dan ook verschillende aandelentypes tegen.

Er is niet één duidelijke definitie van een small cap aandeel, maar normaal gesproken hebben ze ongeveer een market cap van tussen de €300 miljoen en €3 miljard. Het maakt ook niet heel erg wat de market cap precies is, het zijn allemaal relatief kleine bedrijven vergeleken met de meeste beursgenoteerde bedrijven.

Beste small cap aandelen 2022

Hieronder bekijken we welke aandelen volgens ons de beste small cap aandelen van 2022 zijn.

Beste small cap aandelen 2022
Beste small cap aandelen 2022

1. TAG Immobilien

Het eerste aandeel van de lijst beste small cap aandelen van 2022 is het bedrijf TAG Immobilien. Tag Immobilien is een Duits bedrijf wat belegd in vastgoed, maar het is geen REIT.

Dit bedrijf investeert voornamelijk in woningen en dit maakt Tag Immobilien een typisch voorbeeld van een defensief aandeel. Mensen hebben namelijk altijd woningen nodig, waardoor de inkomsten van dit bedrijf heel constant zijn.

De afgelopen jaren heeft TAG Immobilien een stabiele groei laten zien, met dank aan hun strategie. Dit bedrijf focust zich voornamelijk op het onderzoeken van locaties, want goede locaties zorgen voor goede kasstromen.

Ze beoordelen de kwaliteit van een omgeving door te onderzoeken hoe de infrastructuur, de arbeidsmarkt, het inkomen en het onderwijsaanbod zich ontwikkelen. Hierdoor weet TAG Immobilien hoe de kwaliteit van wonen zich ontwikkelt in een omgeving. In gebieden met positieve ontwikkelingen zie je uiteindelijk dat de huizenprijs omhooggaat, waar dit bedrijf van profiteert door panden te verkopen zodra het gebied minder ontwikkeld.

Tag Immobilien beschikt over de ervaring om deze strategie succesvol uit te voeren. Deze strategie is ook zeker effectief voor de lange termijn, waardoor dit aandeel zo’n goede investering is.

2. Acomo (Amsterdam Commodities)

Acomo is actief in de handel van specerijen, noten, thee en nog veel meer andere tropische producten. Op dit moment heeft Acoma een market cap van 700 miljoen euro.

Acoma is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole, opslag, transport en levering aan de bedrijven die het verder bewerken of verkopen. Dit is een markt waar we niet meer veel overhoren, maar dat betekent niet dat het geen aantrekkelijke markt is.

Aangezien Acoma één van de weinige bedrijven is die in deze markt actief is, hebben ze weinig last van concurrenten, waardoor ze hogere marges hebben en veel winst maken. Daarnaast heeft Acoma een gigantisch handelsnetwerk waardoor het één van de betrouwbaarste leveranciers van de hele wereld is.

Een extra voordeel van dit aandeel, zit hem in de overnames die Acoma doet. Ze doen namelijk regelmatig overnames, zo deden ze eind 2020 nog een grote overname die op lange termijn veel kan opleveren. Normaal gesproken doen ze veel kleine overnames om hun handelsnetwerk steeds uit te breiden.

3. Accell Group

Accell Group is een ander Nederlands bedrijf op deze lijst beste small cap aandelen. Dit bedrijf bezit verschillende bedrijven die fietsen verkopen. Bekende merken die dit bedrijf bezit zijn onder andere: Batavus, Sparta en Haibike. Accel is de Europese marktleider in de verkoop van e-bikes en het op één na grootste bedrijf in de verkoop van fiets accessoires.

Dit bedrijf heeft een zeer sterke marktpositie in Europa en behaald al jaren op rij een hogere omzet. Toch krijgt Accell het nog niet helemaal voor elkaar om met deze hogere omzet ook consistent meer winst te maken.

Door de wisselvallige winst was dit aandeel de afgelopen jaren redelijk volatiel, maar sinds corona is de winst van Accell flink toegenomen. Zolang ze deze winst weten vast te houden is dit aandeel echt een koopje.

4. J&J snack foods

De volgende op de lijst met beste small cap aandelen is J&J snack foods. Dit bedrijf is een Amerikaanse verkoper van snack-niches en ingevroren voedsel. Het bedrijf bezit in totaal 25 merken, die in Amerika vrij bekend zijn.

J&J snack foods verkoopt defensieve consumentengoederen, die vrijwel altijd goed verkopen, ongeacht wat de economie doet. Inmiddels heeft het bedrijf al 44 jaarlang omzetgroei, wat natuurlijk een bizarre prestatie is. Zeker aangezien dit bedrijf ook een goed dividend uitbetaald.

Dit bedrijf heeft als strategie om constant op zoek te gaan naar nieuwe producten. Dit doen ze door onder andere nieuwe producten te creëren, maar ook door toe te treden op bestaande markten.

De combinatie van innovatie, groei en de stabiele winsten van de bestaande producten, maakt dit aandeel de ideale combinatie tussen een groeiaandelen en een defensief aandeel. Doordat het bedrijf ook goede dividenden uitbetaald, waardoor het eigenlijk ook nog een goed dividend aandeel is.

Het is dat dit bedrijf maar een market cap van 3 miljard heeft, anders had Warren Buffett het zeker een interessant aandeel gevonden.

5. Interparfums SA

Interparfums is een Franse holding die verschillende parfumbedrijven bezit. Dit is een snelgroeiend bedrijf, die zeker tijdens corona veel meer winst is gaan maken.

Toch is Interparfums wel een beetje een cyclisch aandeel, wat betekend dat dit bedrijf meer winst maakt als het goed gaat met de economie. Nu presteert dit bedrijf heel goed, maar het is maar de vraag hoelang dit blijft.

Aangezien Interparfums wel al jarenlang goede winsten behaald en daarnaast ook een hoog eigen vermogen en helemaal geen lange termijnschulden heeft is het wel zeker een goed bedrijf. Vandaar deze plek op de beste small cap aandelen lijst.

Sinds corona is de aandelenkoers van Interparfum bijna verdriedubbeld en het bedrijf heeft momenteel wel een erg hoge koer-winst-verhouding. Dit lijkt dus niet het juist moment om in te stappen, maar het is zeker de moeite waard om het aandeel in de gaten te blijven houden.

Small cap aandelen kopen 2022

Small cap aandelen zijn niet de meest verhandelde aandelen, waardoor het bij een aantal brokers niet mogelijk is om te beleggen in een aantal van deze aandelen. Daarnaast moet je bij deze aandelen, door een handelsactiviteit, heel goed letten op de spread.

Gelukkig is er ook een Nederlandse broker die dit goed geregeld heeft. Bij DEGIRO kan je beleggen in vrijwel alle aandelen, waaronder ook small caps. Daarnaast hanteert DEGIRO de normale marktspread, natuurlijk is deze spread nog steeds hoger dan bij grotere aandelen, maar je weet zeker dat je een eerlijke prijs betaald. Maak daarom direct een account aan via de knop hieronder, zodat je voordeling in small cap aandelen kan beleggen.

Conclusie beste small cap aandelen 2022

Het blijft lastig om te zeggen wat de beste small cap aandelen van 2022 zijn. Bij small cap is dit zelfs lastiger dan bij andere aandelen, puur omdat deze bedrijven veel minder in het nieuws komen. Toch betekent dit niet dat deze aandelen minder aantrekkelijk zijn, sterker nog hier zitten de aandelen tussen met de meeste groeipotentie. Wij hopen in ieder geval dat we je geholpen hebben met onze top 5 van beste small cap aandelen.

Disclaimer:
Dit is onze mening en geen beleggingsadvies. Het is altijd verstandig om zelf ook nog onderzoek te doen, voordat je deze aandelen koopt.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn beste small cap aandelen van 2022?

Small cap aandelen zijn aandelen met een lage marktkapitalisatie. Small cap aandelen hebben geen exacte definitie, maar er wordt meestal van small cap aandelen gesproken bij een marktkapitalisatie van ongeveer tussen de 300 miljoen en 3 miljard euro.

Wat is een veelvoorkomend risico bij het beleggen in small cap aandelen?

Wat vaak het geval is met small cap aandelen is dat ze volatieler zijn dan de grote aandelen. Daarnaast zijn sommige small cap aandelen financieel minder sterk doordat deze bedrijven nog minder volwassen zijn. Toch zijn de meeste small cap aandelen nog wel miljarden bedrijven, waardoor er genoeg solide small cap aandelen te vinden zijn.

Wat is het voordeel van beleggen in small cap aandelen?

Beleggen in small cap aandelen heeft een aantal voordelen. De grootste voordelen zijn dat deze aandelen meer groeipotentie hebben en dat ze minder media-aandacht krijgen. Het komt daardoor vaker voor dat je een groeiaandeel met veel potentie kan kopen voor een niet al te hoge prijs, puur omdat de meeste beleggers niet van het aandeel afweten.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment