Door middel van een indexfonds heb je met één aankoop toegang tot een goed gespreide portefeuille. Hierdoor verminder je je risico bij het beleggen en hier hoef je niet veel voor te betalen, aangezien indexfondsen vaak erg goedkoop zijn. Het is daarom voor veel beginnende beleggers beter om te beleggen in indexfondsen in plaats van individuele aandelen.

Maar ook het vinden van de beste indexfondsen is niet makkelijk. Er zijn namelijk heel veel verschillende indexen waar je uit kunt kiezen. Om je handje te helpen delen wij in dit artikel wat volgens ons de beste indexfondsen van 2023 zijn.

Top 5 beste indexfondsen van 2023

Hieronder bespreken we wat volgends ons de beste indexfondsen van 2023 zijn.

1. S&P 500

Op nummer één van de beste indexfondsen 2023 staat de S&P 500. Dit is een Amerikaanse index bestaande uit honderden bedrijven uit verschillende sectoren. De S&P 500 is de definitie geworden van de ‘markt’ en er zijn zeer weinig indexen en beleggingsfondsen die de markt hebben verslagen.

Op de lange termijn levert de S&P 500 zo’n 10% per jaar op en dit is een rendement waar veel beleggers eigenlijk voor zouden tekenen. Het heeft geen zin om beleggen moeilijker te maken dan het is. Het makkelijkste, en misschien ook wel het beste, wat je kunt doen is geleidelijk beleggen in de S&P 500. Op deze manier je op de lange termijn een zeer goed rendement.

Je kunt in deze index beleggen door middel van een ETF (ook wel tracker genoemd). Een ETF volgt een onderliggende index, waardoor je hierin gemakkelijk kunt beleggen. ETF’s worden namelijk op dezelfde manier verhandeld als individuele aandelen.

De beste ETF voor het kopen van de S&P 500 is de Vanguard S&P 500 ETF (VOO). De kostenratio van deze ETF is maar 0,03 procent wat neerkomt op €3 bij een investering van €10.000.

2. AEX

De tweede op deze lijst met beste indexfondsen 2023 is de AEX. Deze index kennen de meeste Nederlandse beleggers wel, aangezien dit de Nederlandse index is. De AEX bestaat in totaal uit 25 aandelen.

Een aantal aandelen hebben een zware weging in de AEX. Zo maken Unilever, Shell en ASML samen al meer dan 40% van de index uit. De AEX is dus niet echt een goed gespreide index, wat ook gelijk het grootste nadeel van deze index is.

De AEX is geen herbeleggingsindex. Dit betekent dat je ieder jaar gewoon dividend ontvangt. Op zich is dit prima, maar sommige lange termijn beleggers geven de voorkeur aan het herbeleggen van het dividend. Op de lange termijn kun je hier door het effect van rente op rente (of dit geval dividend op dividend mee behalen). Kijk maar eens naar de grafiek hieronder.

De beste manier om in de AEX te beleggen is volgens ons door middel van de ETF iShares AEX UCITS ETF. Deze ETF heeft een kostenratio van 0,3%.

Wanneer je automatisch je dividend wilt herbeleggen, dan is de AEX GR ETF een goede optie. Deze ETF komt volgt voor de rest gewoon de AEX, de enige toevoeging is dat het dividend automatisch wordt herbelegd.

3. FTSE All world

De FTSE All world is een index die bestaat uit aandelen van over de hele wereld. Deze index bestaat namelijk uit zo'n 3500 aandelen uit bijna 50 landen. Ook een erg interessante index voor deze lijst met de beste indexfondsen in 2023.

De FTSE All world index heeft de afgelopen jaren minder opgeleverd dan een index als de S&P 500. Op basis van het potentiële rendement, is dit waarschijnlijk ook niet de beste index. Toch is dit wel één van indexen met het minste risico, waardoor het voor veel beleggers toch een aantrekkelijke investering is.

Een ander voordeel van deze index is dat er ook aandelen in zitten van opkomende landen. Wanneer je minder vertrouwen hebt in de economie van Europa en de Vereinigde Staten, dan is deze index een goede optie.

De beste manier om te beleggen in deze index is door middel van de Vanguard FTST All world ETF. De kosten van het fonds zijn 0,22% per jaar, wat relatief laag is, maar het behoort niet meer tot de goedkoopste ETF's.

4. DAX

De DAX is het Duitse broertje van de AEX. De DAX bestaat 40 bedrijven, dus het is net zoals de AEX gefocust op relatief weinig aandelen voor een index. Bekende bedrijven uit deze index zijn: Adidas, Allianz en Zalando.

Wat een verschil is met de AEX, is dat de DAX een herbeleggingsindex is. Dit betekent dat de dividenden jaarlijks automatisch worden herbelegd in de index. Dit is voor de belegger op de lange termijn een voordeel, aangezien hij dan helemaal niet naar zijn belegging hoeft om te kijken.

Een goede manier om in deze index te beleggen is de iShares Core DAX UCITS ETF met een kostenratio van 0,16%.

5. S&P 500 Dividend Aristocrats

Dividend aristocraten zijn aandelen die hun dividend al minimaal 25 jaar op rij hebben verhoogd. Deze aandelen staan erom bekend dat ze goede beleggingen zijn voor de lange termijn. Dit is ook de reden waarom een index die enkel uit dividend aristocrats bestaat zeker op de lijst van de beste indexen in 2023 thuishoort.

Dividend aristocrats zijn allemaal bedrijven die hebben aangetoond op de lange termijn winstgevend zijn. Door te investeren in deze bedrijven loop je over het algemeen minder risico, dan bij het beleggen in ander aandelen of indexen. Voorbeelden van bekende dividend aristocrats zijn: Coca-Cola, Pepsi en Walmart.

De beste ETF voor het beleggen in dividend aristocrats is de SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF. Deze ETF bestaat wel enkele uit Amerikaanse aandelen, maar er zijn ook niet zoveel dividend aristocrats buiten de VS. Bekijk ook eens: Beste dividend aandelen (2023) || De 10 beste voor 2023!

Indexfondsen kopen in 2023

Nu je weet wat de beste indexfondsen van 2023 zijn, wil je misschien wel beginnen met beleggen in deze indexfondsen. Het is belangrijk dat je dit bij een goede broker, zoals DEGIRO.

Je wilt natuurlijk niet dat al je rendement verdampt door hoge transactiekosten. Bij DEGIRO hoef je je hier geen zorgen over te maken. Daarnaast heeft DEGIRO een gigantisch aanbod aan aandelen, indexen en ETF's, waardoor je altijd zeker weet dat je de indexen kunt kopen dit je wilt kopen. Om het nog beter te maken heeft DEGIRO ook een kernselectie. Hierin zitten een aantal ETF's die je gratis kunt verhandelen.

Maak daarom nu een account aan bij DEGIRO met €50,- handelskorting. Dit kan via de knop hieronder.

Conclusie beste indexfondsen 2023

Het vinden van de juiste investering is niet makkelijk en dit geldt ook voor het beleggen in indexfondsen. Gelukkig zijn er verschillende goede indexen en niemand weet zeker welke de beste is. Alle bovenstaande indexen zijn goede indexen in 2023 en het is aan jezelf om te bepalen welke het beste bij jouw beleggingsstijl past. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om te investeren in verschillende indexfondsen om je risico extra goed te spreiden.

Disclaimer:
Dit is onze mening en dit is geen beleggingsadvies. Het is altijd verstandig om zelf ook nog onderzoek te doen, voordat je daadwerkelijk deze indexen koopt.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de beste indexfondsen?

De beste indexfondsen volgens ons zijn: S&P 500, AEX, FTSE All world, DAX en S&P 500 Dividend Aristocrats. Dit zijn allemaal bekende indexfondsen met goede historische resultaten. Zeker wanneer je voor de lange termijn investeert, zijn dit goede indexfondsen.

Hoe vind je de beste indexfondsen?

Er zijn heel veel verschillende indexfondsen waar je uit kunt kiezen, wat het niet makkelijk maakt om de beste te vinden. De bekende marktindexen hebben aangetoond dat ze moeilijk te verslaan zijn, waardoor je je het beste hierop kan focussen.

Hoe kan je het beste beleggen in indexfondsen?

Je kan het makkelijkste beleggen in indexfondsen door middel van een ETF. Een ETF volgt een index nauwkeurig en hiervoor hoef je niet veel aan kosten te betalen. ETF's kan je eenvoudig kopen en verkopen via een online broker.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment