Beleggen in groeiaandelen is een bekende beleggingsstrategie waarbij je op zoek gaat naar aandelen waarvan de inkomsten hard groeien. Beleggen door middel van deze strategie kan veel opleveren zolang je de juiste aandelen kiest. In dit artikelen helpen we je een handje door te delen wat volgens ons de beste groeiaandelen van 2023 zijn.

Om tot de beste groeiaandelen van 2023 te komen hebben we naar aandelen gezocht waarvan de inkomsten de afgelopen sterk zijn toegenomen. Daarnaast moeten de aandelen een sterk marktaandeel hebben, zodat het geen aandelen zijn met hele hoge risico’s.

Top 5 beste groeiaandelen 2023

Hieronder bekijken we wat volgens ons de beste groeiaandelen voor 2023 zijn.

Beste groeiaandelen 2022
Beste groeiaandelen 2023

1. Alphabet (Google)

Het eerste aandeel wat zeker thuishoort in de top 5 groeiaandelen voor 2023 is Alphabet. Alphabet behoort ook tot onze beste aandelen voor 2023 lijst. Alphabet is het moederbedrijf van Google en inmiddels ook van veel andere bedrijven. Toch komt veruit veruit het grootste deel van de omzet nog steeds van Google.

Omzet in miljoenen dollars

De inkomsten van Google blijven ieder jaar maar stijgen en het lijkt erop dat dit voorlopig zo door blijft. Daarnaast bezit Alphabet veel andere bedrijven die ook veel potentie hebben.

Alphabet bestaat namelijk uit meerdere bedrijven die veel mensen dagelijks gebruiken. Met deze bedrijven kan Alphabet steeds meer geld gaan verdienen, voornamelijk door middel van advertenties. Voorbeelden van bedrijven die Alphabet ook bezit zijn:

  • YouTube
  • Android
  • Deepmind
  • Google Maps

De aandeelhouders van Alphabet profiteren niet alleen van de groei. Sinds 2018 is Alphabet bezig met het inkopen van eigen aandelen, waardoor je belang als aandeelhouder ieder jaar iets toeneemt.

2. ASML

Ook in Nederland hebben we een echt groeiaandeel, namelijk ASML. ASML is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van machines die worden gebruikt bij het maken van chips.

De afgelopen jaren is de omzet en winst van ASML gigantisch toegenomen. De belangrijkste reden hiervan is de sterk toegenomen vraag naar chips. Er is zelfs een groot tekort aan chips, waardoor de producenten van chips volle bak capaciteit aan het uitbreiden zijn. ASML profiteert hier natuurlijk van en dat zullen ze voorlopig ook blijven doen.

ASML denkt zelf dat hun omzet tot 2030 met zo’n 11 procent per jaar kan groeien. Een deel van de stijgende winst gebruikt ASML voor nieuwe investeringen, maar er gaat ook een groot deel naar de aandeelhouders. Voorlopig blijft ASML het dividend verhogen en ze zijn van plan om tot 2023 voor zo’n 9 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen.

3. Amazon

Het derde aandeel op de lijst van de beste groeiaandelen voor 2023 is het aandeel Amazon. Iedereen weet dat Amazon een Amerikaanse webshop is, wat eigenlijk al aangeeft hoe groot Amazon is geworden.

Amazon is zeker een bedrijf wat de afgelopen jaren hard is gegroeid. De afgelopen 15 jaar is de omzet van Amazon zelfs met gemiddeld 29% per jaar gestegen. In deze periode is de omzet ook ieder jaar op rij gestegen.

In deze periode is de koers van Amazon daardoor ook heel veel gestegen, waardoor het aandeel er niet echt goedkoop uitziet. Amazon moet zijn groei vast weten te houden om dit een aantrekkelijk aandeel te maken. Voorlopig is de verwachting ook dat Amazon nog niet uitgegroeid is.

Amazon betaalt geen dividend uit en koopt geen eigen aandelen in. In plaats daarvan investeert Amazon veel geld in nieuwe projecten. Zo is Amazon bijvoorbeeld bezig met kassavrije winkels, AI-thuisrobots, zelfrijdende auto’s en bezorg drones. Kortom, Amazon kan de komende jaren nog flink groeien.

4. Costco

Costco is voor veel Nederlands een minder bekend bedrijf. Het is namelijk een Amerikaans bedrijf wat geen vestigingen heeft in Nederland. Toch is Costco wel een aandeel waar ik zelf een beetje fan van ben. Voor degene die Costco niet kennen, Costco is een groothandel, wat veel verschillende producten verkoopt voor lage prijzen.

Wat Costco zo uniek maakt, is dat ze een abonnement hebben, waardoor klanten goedkoper boodschappen kunnen doen. Hierdoor kan Costco buitengewoon goed klanten vasthouden en ze hebben aangetoond dat deze formule voor hen heel goed werkt. Het bedrijf is hierdoor de afgelopen jaren gigantisch gegroeid is.

Wat ook bijzonder is aan Costco is dat het bedrijf zijn personeel 70% meer loon betaalt dan haar concurrenten en dat terwijl Costco goedkoper is. Costco heeft een cultuur opgebouwd, waar werknemers graag voor een lange tijd werken. Daarnaast is het personeel gemotiveerder en dit zie ik allemaal als voordelen die Costco op de lange termijn heeft.

De inkomsten van Costco groeien minder hard dan de inkomsten van veel andere aandelen op deze lijst. Toch groeit de omzet van Costco al heel lang met zo’n 10% per jaar. Doordat het bedrijf zo goed is opgebouwd verwacht ik dat het bedrijf nog heel veel kan groeien.

5. Meta (facebook)

Een tijdje terug heeft Facebook haar naam veranderd in Meta, omdat dit meer zou passen bij het lange termijn doel van Facebook. Facebook wil namelijk een metaverse creëren. Deze plotseling bekendmaking zorgde voor veel aandacht en het zorgde voor een tweesplitsing bij de aandeelhouders.

Aan de ene kant heb je de beleggers die verwachten dat dit veel potentie heeft, waardoor de inkomsten van Facebook gigantisch kunnen stijgen. Aan de andere kant heb je de beleggers die een grote kostenpost zien, waarvan het nog maar de vraag is of het ooit wat gaat opleveren.

Natuurlijk gaat er veel aandacht naar de metaverse plannen van Facebook, maar eigenlijk is dit nog ver weg. Op dit moment is Meta gewoon een social mediabedrijf met 2,8 miljard gebruikers per dag. Het marktaandeel van Meta is gigantisch hoog en de advertentie-inkomsten blijven ieder jaar hard stijgen.

De omzet van Meta is in 14 jaar gestegen van 150 miljoen dollar tot meer dan 110 miljard dollar, wat neerkomt op een jaarlijkse stijging van wel 60%. Meta is in het verleden dus een buitengewoon groeiaandeel geweest en het bedrijf is zeker niet uitgegroeid.

Volgens de CFO van Meta, zal het bedrijf in 2023 zo’n 10 miljard kwijt zijn aan investeringen in de metaverse. Dit is ongeveer 1/4 van de winst in 2021, dus dit valt nog enigszins mee. In de toekomst zullen de investeringen toenemen, maar voorlopig blijft Meta een aandeel met een sterke marktpositie en een snelgroeiende winst.

Beste groeiaandelen 2023 kopen

Als je inmiddels overtuigd bent en klaar bent om aandelen te kopen is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet, waar je deze aandelen kunt kopen. Natuurlijk kunnen wij je hier ook bij helpen.

Volgens onze analyse is DEGIRO de beste broker voor het kopen van aandelen en dus ook groeiaandelen in 2023. Bij deze broker kun je alle bovenstaande groeiaandelen kopen en je betaalt bij deze broker geen hoge transactiekosten. Het is dus zeker de moeite waard om een account aan te maken bij DEGIRO, dit kun je doen via de knop hieronder.

Conclusie beste groeiaandelen 2023

Beleggen in groeiaandelen is een vak apart. De reden dat dit zo moeilijk is, komt doordat je eigenlijk de toekomst moet voorspellen. Het makkelijkste wat je kunt doen is naar de groei van aandelen in het verleden kijken, maar zoals je misschien weet bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Het is daarom heel belangrijk dat je kritisch kijkt of bedrijven hoge groei resultaten vast kunnen houden. Om dit te kunnen doen moet je goed bedrijven wat het bedrijf doet en moet je goed op de hoogte zijn van nieuwe investeringen van het bedrijf.

De aandelen die we in dit artikel hebben genoemd hebben volgens ons de potentie om nog veel te groeien. Dit zijn allemaal bedrijven die een unieke positie hebben in de markt, die ze niet zomaar kwijtraken, dit een belangrijke reden waarom dit volgens ons de beste groeiaandelen voor 2023 zijn.

Disclaimer
Dit is onze mening en dit is geen beleggingsadvies. Voordat je de aandelen koopt wat volgens ons de beste groeiaandelen van 2023 zijn, is het altijd verstandig dat je zelf onderzoekt of dit goede aandelen zijn.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn de aandelen van bedrijven, waarvan de verwachting is dat de inkomsten van het bedrijf flink gaan groeien.

Wat zijn de beste groeiaandelen van 2023?

Volgens ons zijn de beste groeiaandelen van 2023: Amazon, ASML, Alphabet (Google), Costco en Meta (facebook). Dit zijn allemaal bedrijven die de afgelopen jaren flink zijn gegroeid, maar deze bedrijven hebben ook gemeen dat ze sterke marktposities hebben, waardoor het risico van deze aandelen iets lager is dan bij andere groeiaandelen. Dit is ook de reden waarom dit volgens ons de beste groeiaandelen zijn.

Waar moet je op letten bij het beleggen in groeiaandelen?

Bij het beleggen in groeiaandelen, moet je er altijd goed op letten dat je niet te veel betaald. De P/E ratio van groeiaandelen is hoger en dit is ook logisch, want als belegger ben je bereidt om te betalen voor groei. Je moet alleen kritisch zijn dat je onrealistisch veel betaalt. Daarnaast moet je ook kritisch zijn over de groei, niet alle aandelen maken namelijk hun groeiverwachting waar.

Author

Tom is één van de oprichters van Brokerfind. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient".

Write A Comment