Beleggen in duurzame ETF’s wordt steeds populairder. Steeds meer mensen willen hun geld niet alleen laten groeien, maar ook investeren in fondsen die goed zijn voor de wereld. In dit artikel gaan we kijken naar de beste duurzame ETF’s voor 2024, zodat je kunt beleggen met een goed gevoel én een goed rendement. Duik met ons mee in de wereld van duurzaam beleggen en ontdek hoe je kunt bijdragen aan een betere toekomst terwijl je je financiële doelen bereikt.

Wat is duurzaam beleggen en ESG?

Duurzaam beleggen is een benadering waarbij je investeert in bedrijven en fondsen (ETF’s) die niet alleen financieel rendement opleveren, maar ook positieve impact hebben op het milieu en de samenleving. Deze manier van beleggen houdt rekening met de zogenaamde ESG-criteria: Environmental, Social, en Governance.

  1. Environmental (milieu): Dit criterium kijkt naar hoe een bedrijf omgaat met milieukwesties zoals klimaatverandering, uitstoot van broeikasgassen, en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
  2. Social (sociaal): Dit aspect richt zich op de maatschappelijke impact van een bedrijf. Het omvat zaken als arbeidsomstandigheden, mensenrechten, en betrokkenheid bij de gemeenschap.
  3. Governance (bestuur): Dit criterium beoordeelt hoe een bedrijf wordt bestuurd. Het gaat om zaken als bedrijfsethiek, transparantie, en de rechten van aandeelhouders.

Door te beleggen in bedrijven die hoog scoren op ESG-criteria, kun je bijdragen aan een duurzamere wereld terwijl je je beleggingen laat groeien. Duurzaam beleggen is niet alleen goed voor de planeet en de samenleving, maar het kan ook aantrekkelijk zijn voor investeerders op de lange termijn, aangezien bedrijven die zich richten op ESG-principes vaak beter voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen en risico’s.

In de volgende secties van dit artikel bespreken we enkele van de beste duurzame ETF’s voor 2024, zodat je geïnformeerde keuzes kunt maken en je beleggingsportefeuille kunt verduurzamen.

Overzicht van de beste duurzame ETF’s in 2024

1. iShares MSCI ACWI Low Carbon Target ETF (CRBN)

De iShares MSCI ACWI Low Carbon Target ETF richt zich op bedrijven die een lage koolstofvoetafdruk hebben. Dit betekent dat deze ETF voornamelijk investeert in bedrijven die minder CO2 uitstoten en actief bezig zijn met het verminderen van hun milieu-impact. De fondsbeheerders selecteren bedrijven uit de MSCI ACWI Index, met als doel een vergelijkbaar rendement te bieden maar met een lagere ecologische impact.

2. Vanguard ESG U.S. Stock ETF (ESGV)

De Vanguard ESG U.S. Stock ETF biedt blootstelling aan Amerikaanse bedrijven die voldoen aan strenge ESG-criteria. Dit fonds vermijdt beleggingen in bedrijven die betrokken zijn bij alcohol, tabak, wapens, fossiele brandstoffen, nucleaire energie, gokken, en volwassen entertainment. Hierdoor kunnen beleggers investeren in een brede selectie van Amerikaanse aandelen terwijl ze hun waarden en ethische overtuigingen respecteren.

3. SPDR S&P 500 ESG ETF

Duurzame ETF DEGIRO
Duurzame ETF DEGIRO

De SPDR S&P 500 ESG ETF volgt de S&P 500 ESG Index, die is ontworpen om bedrijven te weerspiegelen met sterke ESG-kenmerken binnen de S&P 500. Dit betekent dat het fonds investeert in de grootste en meest toonaangevende bedrijven in de VS, maar dan met een focus op duurzaamheid en verantwoord bestuur. Dit biedt beleggers een duurzame versie van de bekende S&P 500 index.

4. iShares Global Clean Energy ETF (ICLN)

De iShares Global Clean Energy ETF biedt beleggers toegang tot bedrijven wereldwijd die actief zijn in de schone energie sector. Dit omvat bedrijven die zich bezighouden met hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zonne- en waterkracht. De ETF streeft ernaar om te profiteren van de groeiende vraag naar schone energie en de overgang naar een duurzamere energie-infrastructuur.

5. Xtrackers MSCI USA ESG Leaders Equity ETF (USSG)

De Xtrackers MSCI USA ESG Leaders Equity ETF richt zich op Amerikaanse bedrijven met de hoogste ESG-ratings binnen hun sectoren. De ETF selecteert bedrijven op basis van hun milieuprestaties, sociale verantwoordelijkheid en bestuurlijke kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat beleggers kunnen profiteren van de prestaties van vooraanstaande Amerikaanse bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en goed bestuur.

Conclusie beste duurzame ETF 2024

Deze ETF’s bieden diverse manieren om te beleggen in bedrijven die voldoen aan hoge normen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur, waardoor je met een gerust hart kunt bijdragen aan een betere wereld terwijl je je financiële doelen nastreeft. Door te kiezen voor duurzame ETF’s zoals de iShares MSCI ACWI Low Carbon Target ETF, Vanguard ESG U.S. Stock ETF, SPDR S&P 500 ESG ETF, iShares Global Clean Energy ETF, en Xtrackers MSCI USA ESG Leaders Equity ETF, maak je een bewuste keuze voor investeringen die verder gaan dan financieel rendement.

Met duurzame ETF’s investeer je in bedrijven die actief werken aan een beter milieu, betere sociale omstandigheden en sterk bestuur, wat kan bijdragen aan een stabielere en veerkrachtigere economie op de lange termijn. Bovendien is er een groeiende consensus dat bedrijven met sterke ESG-principes beter zijn voorbereid op toekomstige uitdagingen, wat hen potentieel winstgevender maakt op de lange termijn.

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, bieden deze ETF’s een uitstekende kans om je beleggingsportefeuille niet alleen winstgevend, maar ook ethisch verantwoord te maken. Of je nu een doorgewinterde belegger bent of net begint, duurzame ETF’s kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je strategie, waarbij je investeert in een toekomst die je graag ziet voor jezelf en de volgende generaties. Door te investeren in ESG ETF’s maak je een statement dat je niet alleen om je eigen financiële welzijn geeft, maar ook om de wereld om je heen.

Kies daarom voor de beste duurzame ETF’s in 2024 en draag bij aan een positieve verandering terwijl je je financiële doelen bereikt. Het is een win-win situatie: je bouwt aan je vermogen en helpt tegelijkertijd de wereld een stukje beter te maken.

* Aan deze actie zijn voorwaarden verbonden.

Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment