In dit artikel gaan we in op de beste dividend aandelen. Daarnaast geven wij je wat handige informatie over dividend aandelen en vertellen we waar je rekening mee moet houden wanneer je een dividendaandeel wilt beoordelen op kwaliteit.

Beste dividend aandelen 2022

Dividend aandelen kunnen een voorspelbaar inkomen en groeipotentieel op de lange termijn bieden. Niet alle dividend aandelen zijn echter geweldige beleggingen, en veel beleggers weten niet zeker hoe ze hun zoektocht moeten beginnen.

Om je te helpen bij het kiezen van de beste dividend aandelen voor 2022, hebben wij een lijst samengesteld met wat wij de beste dividend aandelen vinden. Het blijft echter moeilijk om te zeggen wat de beste aandelen voor dividend beleggen zijn. Het is namelijk niet zo dat de bedrijven met het hoogste dividendpercentage ook de beste dividend aandelen zijn. Zaken waar je ook rekening mee houden zijn:

  • Hoe groot is de kans dat het bedrijf dit bedrag daadwerkelijk uitbetaald?
  • Gaat het bedrag aan dividend in de toekomst waarschijnlijk stijgen of dalen?
  • Worden de dividenden betaald uit de winsten?
  • Verwacht je dat de koers in de toekomst ook gaat stijgen?

We hebben een aantal verschillende lijsten gemaakt met de beste dividend aandelen. Allereerst kijken we naar dividend aristocrats. Wat dit precies inhoudt leggen we je dan ook gelijk uit. Daarna kijken we ook naar de beste dividend aandelen van Nederland.

Wat zijn dividend aristocrats?

Dividend aristocrats zijn in totaal 65 aandelen uit de S&P 500 met meer dan 25 jaar opeenvolgende dividendverhogingen. Dividend aristocrats zou je ook kunnen zien als de beste dividendgroeiaandelen, aangezien ze een lange track record hebben voor het uitbetalen en verhogen van hun dividend.

Een bedrijf kan alleen zoveel jaren op rij haar dividenden verhogen, wanneer het een stabiel bedrijf is. De afgelopen jaren hebben we namelijk wel een aantal economische crisissen meegemaakt. Terwijl veel bedrijven tijdens een crisis minder of geen dividend meer uitbetalen bleven de dividend aristocrats gewoon de dividend verhogen.

Dividend aristocrats zijn dus goede dividend aandelen aangezien het niet alleen iets zegt over het huidige dividend, maar ook over de toekomstverwachtingen van het dividend en van het bedrijf als geheel.

Dividend aristocrats hebben een aantal voorwaarden waaraan ze moeten voldoen:

  • Ze moeten deel uitmaken van de S&P 500.
  • Meer dan 25 opeenvolgende jaren dividendverhogingen hebben.
  • Voldoen aan een bepaalde minimumomvang en liquiditeitsvereisten.

Top 5 beste dividend aandelen van 2022

1. Coca-Cola

Coca-Cola is al generaties lang één van de beste dividend aandelen. Het bedrijf heeft zijn dividend zelfs al 59 jaar op rij verhoogd. Hoewel suiker en dus ook suikerhoudende frisdranken minder populair worden, doet Coca-Cola het nog steeds erg goed. Het is belangrijk om te beseffen dat Coca-Cola veel meer te bieden heeft dan slechts frisdrank. Coca-Cola is bijvoorbeeld ook het moederbedrijf van de bedrijven Dasani en Smartwater, Minute Maid, Simply sappen (zoals Simply Orange), Honest Tea, Powerade, Vitaminwater en nog veel meer.

2. Procter & Gamble

Procter & Gamble is een fabrikant van consumentenproducten. Het bedrijf verhoogt zijn dividend al 64 opeenvolgende jaren. Dit bedrijf bezit een indrukwekkende portefeuille van consumentenproductmerken, waaronder Pampers, Downy, Tide, Charmin, Gillette, Head & Shoulders en Crest, om er maar een paar te noemen. Het grote voordeel van consumentenproducten is dat deze producten altijd nodig blijven, ongeacht wat de economie doet.

3. Target

Nog een vrij bekende naam op deze lijst van de beste dividend aandelen is Target. Ook Target verkoopt producten die mensen altijd nodig hebben. Target focust zich voornamelijk op producten die met kortingen worden gekocht. Dit concept heeft zich bewezen in moeilijke economische tijden. Dit is één van redenen dat het bedrijf al 49 jaar op rij de dividenden heeft weten te verhogen.

4. Realty Income

Realty Income is een Real Estate Investment Trust (REIT), die hoofdzakelijk belegt in winkels met één huurder. De meeste huurders van Realty Income zijn recessiebestendige bedrijven zoals drogisterijen en buurtwinkels. Deze huurders moeten allemaal een langetermijncontract ondertekenen, met ingebouwde geleidelijke huurverhogingen. Een ander voordeel van Realty Income, is dat het bedrijf maandelijks dividend uitkeert. De beleggers in dit bedrijf ontvangen dus heel constant en regelmatig inkomsten. Realty Income is één van de nieuwste leden van de dividend aristocrats. Het bedrijf is in 2020 aan de lijst met dividend aristocrats toegevoegd.

5. Johnson & Johnson

Net als Procter & Gamble bezit Johnson & Johnson een portefeuille van uitstekende merken die producten maken die mensen altijd nodig hebben. Johnson & Johnson focust zich voornamelijk op voor de gezondheidszorg. Johnson & Johnson behaald met zijn activiteiten zeer stabiele winsten. Hiermee heeft het bedrijf al 58 jaar op rij weten te verhogen.

Beste Nederlandse dividend aandelen (2022)

In Nederland zijn er erg weinig bedrijven met lange periodes van dividendverhogingen. Het werd namelijk niet belangrijk genoeg gevonden om het dividend te verhogen, zolang het dividend maar niet daalde. Een voorbeeld hiervan is Shell. Shell had een hele lange trackrecord voor het niet verlagen van het dividend (sinds de tweede wereldoorlog), tot ze in 2020 toch gedwongen waren om het dividend te verlagen als gevolg van de coronacrisis.

Ongeacht dat Shell voor een lange periode bewezen heeft een goed dividendaandeel te zijn, vinden wij een aantal andere dividend aandelen toch een betere optie. Bedrijven die in staat zijn om het dividend een aantal opeenvolgende jaren te verhogen hebben onze voorkeur, aangezien de kans bij deze bedrijven ook groter is dat ze nog groeien, waardoor je waarschijnlijk ook profiteert van koersstijgingen.

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van Nederlandse bedrijven die hun dividend een aantal opeenvolgende jaren hebben verhoogd.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer is een Nederlandse uitgeverij. Daarnaast lever Wolters Kluwer ook professionele informatie, diensten en softwareoplossingen. Dit bedrijf heeft aangetoond een stabiele en aantrekkelijke investering te zijn. Wolters Kluwer heeft het dividend als 16 jaar op rij verhoogd, hiervoor had een stabiel dividend zonder verlagingen van het dividend. Vandaar dat deze op de lijst met beste dividend aandelen staat.

Unilever

Een ander bekend bedrijf op deze lijst met beste dividend aandelen is Unilever. Unilever is een bedrijf wat wereldwijd voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen verkoopt. Unilever heeft een omzet van meer dan 50 miljard euro per jaar, wat het één van de grootste bedrijven van wereld maakt. Doordat het bedrijf voornamelijk essentiële producten verkoopt heeft Unilever stabiele winsten wat ook is terug te zien in de dividendbetalingen. Unilever betaald namelijk al 15 opeenvolgende jaren een hoger dividend uit.

RELX

RELX (Elsevier) bestaat uit een aantal verschillende uitgeverijen. Merendeel van de omzet wordt behaald met de verkoop van abonnementen. Deze inkomsten zijn zeer stabiel. Ook dividenden van het bedrijf zijn aantrekkelijk en stabiel. RELX verhoogd al 13 jaar op rij haar dividend.

ASML

ASML is momenteel het grootse Nederlandse bedrijf met een beurswaarde van wel 300 miljard euro. Dit bedrijf levert voornamelijk machines die worden gebruikt bij het maken van chips. Klanten zijn veelal zijn dan ook voornamelijk chipproducenten. Dit bedrijf is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid, wat ook terug te zien is in het rendement. Wanneer je bijvoorbeeld 10 jaar geleden €1.000 in dit bedrijf had geïnvesteerd zou je €20.000 hebben. En dit is nog zonder dividend, wanneer je dividend hierbij optelt had je echt een behoorlijk rendement. ASML heeft namelijk de afgelopen 10 jaar ook ieder jaar haar dividend verhoogd. Eén van de beste dividend aandelen, volgens ons.

Vopak

De laatste op de lijst beste dividend aandelen is Vopak. Vopak is gespecialiseerd in de opslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Wat het bedrijf voornamelijk aantrekkelijk maakt is dat Vopak stabiele inkomsten haalt uit het verhuren van haar opslagruimtes. Vopak heeft een stabiel nettoresultaat waardoor ze ook stabiele dividend weten uit te betalen.

Conclusie beste dividend aandelen (2022)

We hebben een aantal beste dividend aandelen (volgens ons) opgenoemd. Het is altijd goed om na te gaan of je per se in een dividendaandeel wilt beleggen. Het grote voordeel is wel dat je een vaste inkomensstroom krijgt. Als je wilt beleggen in aandelen raden wij DEGIRO aan. Deze broker is als beste uit onze vergelijking gekomen.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de beste dividend aandelen?

Dividend aristocrats zijn misschien wel de beste dividend aandelen die je kunt vinden. Deze bedrijven betalen namelijk niet alleen een goed dividend, maar hebben daarnaast ook nog een trackrecord van minimaal 25 jaar waarin ze het dividend ieder jaar verhoogd hebben. Voorbeeld van goede dividend aandelen (dividend aristocrats) zijn: Coca-Cola, Johnson & Johnson en Procter & Gamble.

Welke aandelen hebben een hoog dividend?

Shell heeft één van de hoogste dividendpercentages van Nederland, ondanks dat ze het dividend verlaagd hebben in 2020. Daarnaast hebben een aantal REIT’s erg hoge dividendpercentages, doordat deze bedrijven verplicht zijn het grootste deel van de winst uit te betalen. Voorbeelden van Nederlandse REIT’s zijn: Wereldhave en WDP.

Welke aandelen keren maandelijks dividend uit?

De meeste aandelen keren één of twee keer per jaar dividend uit. Toch zijn er wel bedrijven die vaker dividend uit keren. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Realty Income. Realty Income is een Amerikaanse REIT die iedere maand dividend uitkeert. Een ander voordeel van dit bedrijf is dat ze al 26 jaar op rij de dividenden jaarlijks verhoogd hebben.

Write A Comment