In dit artikel gaan we opzoek naar de beste dividend aandelen in 2023. Om te beginnen, waarom gaan we specifiek op zoek naar dividend aandelen? Nou, het zijn vaak bedrijven die al een tijdje meegaan, een steady cashflow hebben en ook nog eens zo vriendelijk zijn om een deel van hun winst als dividend uit te delen. Dat zegt niet alleen iets goeds over hun financiële gezondheid, maar toont ook aan dat ze hun investeerders serieus nemen.

De legendarische Warren Buffett is een echte fan van dit soort aandelen. Hij houdt van bedrijven die trouw dividend uitkeren, want dat ziet hij als een teken dat ze een solide en duurzaam bedrijfsmodel hebben.

Wat het extra leuk maakt, is dat dividend aandelen je een soort van passief inkomen geven. Je koopt ze, doet er verder weinig mee en incasseert lekker de regelmatige dividenden. Vooral in een wiebelige economie is dat een warm welkom. Plus, ze kunnen je portfolio mooi in balans houden, omdat ze wat zekerheid en stabiliteit brengen.

Beste dividend aandelen 2023
Beste dividend aandelen 2023

Criteria voor de beste dividend aandelen

Voordat we de diepte induiken en op zoek gaan naar de beste dividend aandelen van 2023, is het cruciaal om eerst een aantal selectiecriteria op te stellen. Waarom? Omdat je je geld niet zomaar in de eerste de beste aandelen wilt steken. Je wilt investeren in bedrijven die niet alleen nu aantrekkelijk lijken, maar ook op de lange termijn goede beleggingen blijven. Hier zijn een paar criteria waarop we onze keuze gaan baseren:

1. Lange-termijn Winstgroei: Het is verstandig om een bedrijf te kiezen met een stabiele winstgroei van tussen de 5% en 15%. Dit is vaak een indicatie van een solide en duurzaam bedrijfsmodel [1] .

2. Gezonde Cashflow: Een sterke kasstroom is essentieel. Dit laat zien dat een bedrijf genoeg geld genereert om dividend uit te keren en tegelijkertijd te investeren in groei.

3. Schuld-tot-eigen-vermogen Ratio: Een ratio lager dan 2.00 is een goed teken. Hoge schulden kunnen een bedrijf beperken in zijn mogelijkheid om dividend uit te keren.

4. Sector Trends: Naast de cijfers van het bedrijf zelf, is het ook belangrijk om te kijken naar de algehele gezondheid van de sector waarin het opereert.

Met deze criteria zijn we beter in staat om slimme keuzes te maken. Dus laten we aan de slag gaan en de dividendpareltjes van 2023 vinden!

Top 7 beste dividend aandelen van 2023

AandeelDividendpercentage
1. Lowe’s 2,24%
2. Heineken1,7%
3. Coca-Cola 3%
4. Procter & Gamble 2,7%
5. Target2,7%
6. Realty Income 4,78%
7. Johnson & Johnson 2,58%
Samenvatting beste dividend aandelen 2023

1. Lowe’s

Dividendpercentage: 2,24%

Dit Amerikaanse bedrijf is het perfecte dividendgroei aandeel. Lowe’s heeft haar dividend inmiddels al 46 jaar op rij verhoogd. Dan hebben we het niet over kleine verhogingen. In de afgelopen tien jaar heeft Lowe’s namelijk het dividend met wel 471% verhoogd.

Met het stabiele dividend wat Lowe’s uitbetaald heeft dit bedrijf aangetoond dat ze vrijwel altijd winstgevend zijn, ook als het niet goed gaat met de economie.

2. Heineken

Dividendpercentage: 1,7%

De koers van deze Nederlandse bierbrouwer is in een jaar tijd met ruim 13% gedaald en dat terwijl Heineken afgelopen jaar meer dividend is gaan uitbetalen.

Heineken heeft net als veel andere bedrijven last van de inflatie, maar tot nu toe lukt het aardig goed om de kostprijsstijgingen beperkt te houden. Daarnaast verkoopt Heineken momenteel meer bier dan een jaar geleden terwijl ze hun prijzen verhoogd hebben.

Het lijkt er daarom op dat het momenteel geen slecht moment is om in dit aandeel in te stappen.

3. Coca-Cola

Dividendpercentage: 3%

Coca-Cola is al generaties lang één van de beste dividend aandelen. Het bedrijf heeft zijn dividend zelfs al 59 jaar op rij verhoogd. Hoewel suiker en dus ook suikerhoudende frisdranken minder populair worden, doet Coca-Cola het nog steeds erg goed.

Het is belangrijk om te beseffen dat Coca-Cola veel meer te bieden heeft dan slechts frisdrank. Coca-Cola is bijvoorbeeld ook het moederbedrijf van de bedrijven Dasani en Smartwater, Minute Maid, Simply sappen (zoals Simply Orange), Honest Tea, Powerade, Vitaminwater en nog veel meer.

4. Procter & Gamble

Dividendpercentage: 2,7%

Procter & Gamble is een fabrikant van consumentenproducten. Het bedrijf verhoogt zijn dividend al 64 opeenvolgende jaren.

Dit bedrijf bezit een indrukwekkende portefeuille van consumentenproductmerken, waaronder Pampers, Downy, Tide, Charmin, Gillette, Head & Shoulders en Crest, om er maar een paar te noemen. Het grote voordeel van consumentenproducten is dat deze producten altijd nodig blijven, ongeacht wat de economie doet.

5. Target

Dividendpercentage: 2,7%

Jarenlang heeft Target bewezen winstgevender te zijn dan zijn concurrenten, met enkele van de hoogste winstmarges. Dit is een prestatie op zich, aangezien dit met moordende prijsconcurrentie niet makkelijk is. Doordat Target hier wel in slaagt is het een bedrijf geworden die winsten behaald.

Doordat de focus van Target ook lag op het uitbreiden van het aanbod in de winkel is ook de omzet en winst de afgelopen jaren ook erg toegenomen.

Net zoals veel andere aandelen op deze lijst betaalt dit bedrijf al veel jaren op rij een hoger dividend. Target betaalt namelijk al 49 jaar op rij een hoger dividend uit. Kortom, dividendbeleggers moeten Target zeker op hun boodschappenlijstje zetten.

6. Realty Income

Dividendpercentage: 4,78%

Realty Income is een Real Estate Investment Trust (REIT), die hoofdzakelijk belegt in winkels met één huurder. De meeste huurders van Realty Income zijn recessiebestendige bedrijven zoals drogisterijen en buurtwinkels. Deze huurders moeten allemaal een langetermijncontract ondertekenen, met ingebouwde geleidelijke huurverhogingen.

Een ander voordeel van Realty Income, is dat het bedrijf maandelijks dividend uitkeert. De beleggers in dit bedrijf ontvangen dus heel constant en regelmatig inkomsten. Realty Income is één van de nieuwste leden van de dividend aristocrats. Het bedrijf is in 2020 aan de lijst met dividend aristocrats toegevoegd.

7. Johnson & Johnson

Dividendpercentage: 2,58%

Johnson & Johnson bezit veel zeer goede bedrijven, deze zijn voornamelijk actief in de gezondheidssector en verkopen bijna allemaal producten die de consument altijd nodig blijft hebben.

Doordat dit bedrijf zulke cruciale producten verkoopt, maakt dit bedrijf stabiele winsten. Deze stabiele winsten hebben ervoor gezorgd dat dit bedrijf al wel 58 jaar op rij haar dividend heeft kunnen verhogen.

De gespreide gezondheidsmerken voor consumenten, farmaceutische producten en medische apparaten hebben bewezen een krachtig winstmachine te zijn, waar een verstandige dividend belegger van zal profiteren door dit aandeel te kopen.

Conclusie beste dividend aandelen (2023)

Dividend aandelen blijven een belangrijk instrument voor beleggers die op zoek zijn naar zowel inkomen als groei.

Onze aanbeveling voor een broker is DEGIRO, echter adviseren wij beleggers altijd om je eigen analyse uit te voeren.


Bronnen

  1. Bloomenthal, A. (2023, 10 september). How to pick the best dividend stocks. Investopedia. https://www.investopedia.com/articles/active-trading/042315/top-dividend-stocks-how-pick-them.asp

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de beste dividend aandelen?

Aristocrats zoals Coca-Cola en Johnson & Johnson zijn consistent sterk.

Welke aandelen hebben een hoog dividend?

In Nederland behoort Shell tot de top, maar ook REIT’s zoals Wereldhave en WDP zijn opmerkelijk.

Welke aandelen keren maandelijks dividend uit?

Realty Income is een prominent voorbeeld, met 26 jaar van opeenvolgende verhogingen.

Author

Tom is één van de oprichters van Brokerfind. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient".

1 Comment

  1. Mindbodyfinance Reply

    Mooie lijst van dividendaandelen met een goed track record.

    Voornamelijk Realty Income lijkt na de recente afstraffing een mooie kans te bieden voor dividendbeleggers met een relatief hoog dividend yield.

Write A Comment