In dit artikel gaan we in op de beste dividend aandelen van 2023. Daarnaast geven wij je wat handige informatie over dividend aandelen en vertellen we waar je rekening mee moet houden wanneer je een dividendaandeel wilt beoordelen op kwaliteit.

Beste dividend aandelen 2023

Beste dividend aandelen 2023
Beste dividend aandelen 2023

Dividend aandelen kunnen een voorspelbaar inkomen en groeipotentieel op de lange termijn bieden. Echter niet alle dividend aandelen zijn geweldige beleggingen, en veel beleggers weten niet zeker hoe ze hun zoektocht moeten beginnen.

Om je te helpen bij het kiezen van de beste dividend aandelen voor 2023, hebben wij een lijst samengesteld met wat wij de beste dividend aandelen vinden. Het blijft echter moeilijk om te zeggen wat de beste aandelen voor dividend beleggen zijn. Het is namelijk niet zo dat de bedrijven met het hoogste dividendpercentage ook de beste dividend aandelen zijn. Zaken waar je ook rekening mee houden zijn:

  • Hoe groot is de kans dat het bedrijf dit bedrag daadwerkelijk uitbetaald?
  • Gaat het bedrag aan dividend in de toekomst waarschijnlijk stijgen of dalen?
  • Worden de dividenden betaald uit de winsten?
  • Verwacht je dat de koers in de toekomst ook gaat stijgen?

Wat zijn dividend aristocrats?

Dividend aristocrats behoren over het algemeen tot de beste dividend aandelen, hieronder leggen we uit waarom dat zo is.

Dividend aristocrats zijn aandelen die al minimaal 25 jaar op rij hun dividend hebben verhoogd. Dividend aristocrats zou je ook kunnen zien als de beste dividend groeiaandelen, aangezien ze een lange trackrecord hebben voor het uitbetalen en verhogen van hun dividend.

Een bedrijf kan alleen zoveel jaren op rij haar dividenden verhogen, wanneer het een stabiel bedrijf is. De afgelopen jaren hebben we namelijk wel een aantal economische crisissen meegemaakt. Terwijl veel bedrijven tijdens een crisis minder of geen dividend meer uitbetalen bleven de dividend aristocrats gewoon de dividend verhogen.

Dividend aristocrats zijn dus goede dividend aandelen aangezien het niet alleen iets zegt over het huidige dividend, maar ook over de toekomstverwachtingen van het dividend en van het bedrijf als geheel.

Dividend aristocrats hebben een aantal voorwaarden waaraan ze moeten voldoen:

  • Ze moeten deel uitmaken van de S&P 500.
  • Meer dan 25 opeenvolgende jaren dividendverhogingen hebben.
  • Voldoen aan een bepaalde minimumomvang en liquiditeitsvereisten.

Omdat dividend aristocrats kunnen worden beschouwd als goede en betrouwbare aandelen, bestaat onze lijst van de beste dividendaandelen van 2023 voornamelijk uit dit soort aandelen.

Top 7 beste dividend aandelen van 2023

AandeelDividendpercentage
1. Lowe’s 2,24%
2. Heineken1,7%
3. Coca-Cola 3%
4. Procter & Gamble 2,7%
5. Target2,7%
6. Realty Income 4,78%
7. Johnson & Johnson 2,58%
Samenvatting beste dividend aandelen 2023

1. Lowe’s

Dividendpercentage: 2,24%

Dit Amerikaanse bedrijf is het perfecte dividendgroei aandeel. Lowe’s heeft haar dividend inmiddels al 46 jaar op rij verhoogd. Dan hebben we het niet over kleine verhogingen. In de afgelopen tien jaar heeft Lowe’s namelijk het dividend met wel 471% verhoogd.

Met het stabiele dividend wat Lowe’s uitbetaald heeft dit bedrijf aangetoond dat ze vrijwel altijd winstgevend zijn, ook als het niet goed gaat met de economie.

2. Heineken

Dividendpercentage: 1,7%

De koers van deze Nederlandse bierbrouwer is in een jaar tijd met ruim 13% gedaald en dat terwijl Heineken afgelopen jaar meer dividend is gaan uitbetalen.

Heineken heeft net als veel andere bedrijven last van de inflatie, maar tot nu toe lukt het aardig goed om de kostprijsstijgingen beperkt te houden. Daarnaast verkoopt Heineken momenteel meer bier dan een jaar geleden terwijl ze hun prijzen verhoogd hebben.

Het lijkt er daarom op dat het momenteel geen slecht moment is om in dit aandeel in te stappen.

3. Coca-Cola

Dividendpercentage: 3%

Coca-Cola is al generaties lang één van de beste dividend aandelen. Het bedrijf heeft zijn dividend zelfs al 59 jaar op rij verhoogd. Hoewel suiker en dus ook suikerhoudende frisdranken minder populair worden, doet Coca-Cola het nog steeds erg goed.

Het is belangrijk om te beseffen dat Coca-Cola veel meer te bieden heeft dan slechts frisdrank. Coca-Cola is bijvoorbeeld ook het moederbedrijf van de bedrijven Dasani en Smartwater, Minute Maid, Simply sappen (zoals Simply Orange), Honest Tea, Powerade, Vitaminwater en nog veel meer.

4. Procter & Gamble

Dividendpercentage: 2,7%

Procter & Gamble is een fabrikant van consumentenproducten. Het bedrijf verhoogt zijn dividend al 64 opeenvolgende jaren.

Dit bedrijf bezit een indrukwekkende portefeuille van consumentenproductmerken, waaronder Pampers, Downy, Tide, Charmin, Gillette, Head & Shoulders en Crest, om er maar een paar te noemen. Het grote voordeel van consumentenproducten is dat deze producten altijd nodig blijven, ongeacht wat de economie doet.

5. Target

Dividendpercentage: 2,7%

Jarenlang heeft Target bewezen winstgevender te zijn dan zijn concurrenten, met enkele van de hoogste winstmarges. Dit is een prestatie op zich, aangezien dit met moordende prijsconcurrentie niet makkelijk is. Doordat Target hier wel in slaagt is het een bedrijf geworden die winsten behaald.

Doordat de focus van Target ook lag op het uitbreiden van het aanbod in de winkel is ook de omzet en winst de afgelopen jaren ook erg toegenomen.

Net zoals veel andere aandelen op deze lijst betaalt dit bedrijf al veel jaren op rij een hoger dividend. Target betaalt namelijk al 49 jaar op rij een hoger dividend uit. Kortom, dividendbeleggers moeten Target zeker op hun boodschappenlijstje zetten.

6. Realty Income

Dividendpercentage: 4,78%

Realty Income is een Real Estate Investment Trust (REIT), die hoofdzakelijk belegt in winkels met één huurder. De meeste huurders van Realty Income zijn recessiebestendige bedrijven zoals drogisterijen en buurtwinkels. Deze huurders moeten allemaal een langetermijncontract ondertekenen, met ingebouwde geleidelijke huurverhogingen.

Een ander voordeel van Realty Income, is dat het bedrijf maandelijks dividend uitkeert. De beleggers in dit bedrijf ontvangen dus heel constant en regelmatig inkomsten. Realty Income is één van de nieuwste leden van de dividend aristocrats. Het bedrijf is in 2020 aan de lijst met dividend aristocrats toegevoegd.

7. Johnson & Johnson

Dividendpercentage: 2,58%

Johnson & Johnson bezit veel zeer goede bedrijven, deze zijn voornamelijk actief in de gezondheidssector en verkopen bijna allemaal producten die de consument altijd nodig blijft hebben.

Doordat dit bedrijf zulke cruciale producten verkoopt, maakt dit bedrijf stabiele winsten. Deze stabiele winsten hebben ervoor gezorgd dat dit bedrijf al wel 58 jaar op rij haar dividend heeft kunnen verhogen.

De gespreide gezondheidsmerken voor consumenten, farmaceutische producten en medische apparaten hebben bewezen een krachtig winstmachine te zijn, waar een verstandige dividend belegger van zal profiteren door dit aandeel te kopen.

Conclusie beste dividend aandelen (2023)

We hebben een aantal beste dividend aandelen (volgens ons) opgenoemd. Het is altijd goed om na te gaan of je per se in een dividendaandeel wilt beleggen. Het grote voordeel is wel dat je een vaste inkomensstroom krijgt. Als je wilt beleggen in aandelen raden wij DEGIRO aan. Deze broker is als beste uit onze vergelijking gekomen.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de beste dividend aandelen?

Dividend aristocrats zijn misschien wel de beste dividend aandelen die je kunt vinden. Deze bedrijven betalen namelijk niet alleen een goed dividend, maar hebben daarnaast ook nog een trackrecord van minimaal 25 jaar waarin ze het dividend ieder jaar verhoogd hebben. Voorbeeld van goede dividend aandelen (dividend aristocrats) zijn: Coca-Cola, Johnson & Johnson en Procter & Gamble.

Welke aandelen hebben een hoog dividend?

Shell heeft één van de hoogste dividendpercentages van Nederland, ondanks dat ze het dividend verlaagd hebben in 2020. Daarnaast hebben een aantal REIT’s erg hoge dividendpercentages, doordat deze bedrijven verplicht zijn het grootste deel van de winst uit te betalen. Voorbeelden van Nederlandse REIT’s zijn: Wereldhave en WDP.

Welke aandelen keren maandelijks dividend uit?

De meeste aandelen keren één of twee keer per jaar dividend uit. Toch zijn er wel bedrijven die vaker dividend uit keren. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Realty Income. Realty Income is een Amerikaanse REIT die iedere maand dividend uitkeert. Een ander voordeel van dit bedrijf is dat ze al 26 jaar op rij de dividenden jaarlijks verhoogd hebben.

Write A Comment