Beste dividendaandelen

Dividendaandelen kan je een voorspelbaar inkomen en groeipotentieel op de lange termijn bieden. Niet alle dividendaandelen zijn echter geweldige beleggingen, en veel beleggers weten niet zeker hoe ze hun zoektocht moeten beginnen.

In dit artikel geven wij je wat handige informatie over dividendaandelen en waar je rekening mee moet houden wanneer je een dividendaandeel wilt beoordelen op kwaliteit.

Om je te helpen bij het kiezen van de beste dividendaandelen hebben wij een lijst samengesteld met wat wij de beste dividendaandelen vinden. Het blijft echter moeilijk om te zeggen wat de beste dividendaandelen zijn. Het is namelijk niet zo dat de bedrijven met de hoogste dividendpercentage ook de beste dividendaandelen zijn. Zaken waar je ook rekening mee houden zijn:

 • Hoe groot is de kans dat het bedrijf dit bedrag daadwerkelijk uitbetaald?
 • Gaat het bedrag aan dividend in de toekomst waarschijnlijk stijgen of dalen?
 • Worden de dividenden betaald uit de winsten?
 • Verwacht je dat de koers in de toekomst ook gaat stijgen?

We hebben een aantal verschillende lijsten gemaakt met de beste dividendaandelen. Allereerst kijken we naar een dividend aristocrats, wat dit precies inhoudt leggen we je dan ook gelijk uit. Daarna kijken we ook naar de beste dividendaandelen van Nederland zijn.

Vijf beste dividend aristocrats

Wat zijn dividend aristocrats?

Dividend aristocrats zijn in totaal 65 aandelen uit de S&P 500 met meer dan 25 jaar opeenvolgende dividendverhogingen. Dividend aristocrats zou je ook kunnen zien als de beste dividendgroeiaandelen, aangezien ze een lange track record hebben voor het uitbetalen en verhogen van hun dividend.

Een bedrijf kan alleen zoveel jaren op rij haar dividenden verhogen, wanneer het een stabiel bedrijf is. De afgelopen jaren hebben we namelijk wel een aantal economische crisissen meegemaakt. Terwijl veel bedrijven tijdens een crisis minder of geen dividend meer uitbetalen bleven de dividend aristocrats gewoon de dividend verhogen.

Dividend aristocrats zijn dus goede dividendaandelen aangezien het niet alleen iets zegt over het huidige dividend, maar ook over de toekomstverwachtingen van het dividend en van het bedrijf als geheel.

Dividend aristocrats hebben een aantal voorwaarden waaraan ze moeten voldoen:

 • Ze moeten deel uitmaken van de S&P 500.
 • Meer dan 25 opeenvolgende jaren dividendverhogingen hebben.
 • Voldoen aan een bepaalde minimumomvang en liquiditeitsvereisten.

1. Coca-Cola

Coca-Cola is al generaties lang een fantastisch dividendaandeel. Coca-Cola heeft zijn dividend zelfs al 59 jaar op rij verhoogd. Hoewel suiker en dus ook suikerhoudende frisdranken minder populair worden, doet Coca-Cola het nog steeds erg goed. Het is belangrijk om te beseffen dat Coca-Cola veel meer te bieden heeft dan slechts frisdrank. Coca-Cola is bijvoorbeeld ook het moederbedrijf van de bedrijven Dasani en Smartwater, Minute Maid, Simply sappen (zoals Simply Orange), Honest Tea, Powerade, Vitaminwater en nog veel meer.

2. Procter & Gamble

Procter & Gamble is een fabrikant van consumentenproducten. Procter & Gamble verhoogt zijn dividend 64 opeenvolgende jaren. Dit bedrijf bezit een indrukwekkende portefeuille van consumentenproductmerken, waaronder Pampers, Downy, Tide, Charmin, Gillette, Head & Shoulders en Crest, om er maar een paar te noemen. Het grote voordeel van consumentenproducten is dat deze producten altijd nodig blijven hebben, ongeacht wat de economie doet.

3. Realty Income

Realty Income is een Real Estate Investment Trust (REIT), die hoofdzakelijk belegt in winkels met één huurder. De meeste huurders van Realty Income zijn recessiebestendige bedrijven zoals drogisterijen en buurtwinkels. Deze huurders moeten allemaal een langetermijncontract ondertekenen, met ingebouwde geleidelijke huurverhogingen, ondertekenen. Een ander voordeel van Realty Income, is dat het bedrijf maandelijks dividend uitkeert. De beleggers in dit bedrijf ontvangen dus heel constant en regelmatig inkomsten. Realty Income is één van de nieuwste leden van de dividend aristocrats, het bedrijf is in 2020 aan de lijst met dividend aristocrats toegevoegd.

4. Johnson & Johnson

Net als Procter & Gamble bezit Johnson & Johnson een portefeuille van uitstekende merken die producten maken die mensen altijd nodig hebben. Johnson & Johnson focust zich voornamelijk op voor de gezondheidszorg. Johnson & Johnson behaald met zijn activiteiten zeer stabiele winsten. Hiermee heeft het bedrijf al 58 jaar op rij weten te verhogen.

5. Target

Ook Target verkoopt producten die mensen altijd nodig hebben. Target focust zich voornamelijk op producten die met kortingen worden gekocht. Dit concept heeft zich bewezen in moeilijke economische tijden. Dit is één van redenen dat het bedrijf al 49 jaar op rij de dividenden heeft weten te verhogen.

Beste Nederlandse dividendaandelen

In Nederland zijn er erg weinig bedrijven met lange periodes van dividendverhogingen. Het werd namelijk niet belangrijk genoeg gevonden om het dividend te verhogen, zolang de dividend maar niet daalde. Een voorbeeld hiervan is Shell, Shell had een hele lange track record voor het niet verlagen van de dividend (sinds de tweede wereldoorlog), tot ze in 2020 toch gedwongen waren om de dividend te verlagen als gevolg van de coronacrisis.

Aangezien Shell voor een lange periode bewezen heeft een goed dividendaandeel te zijn, vinden wij een aantal andere dividendaandelen toch een betere optie. Bedrijven die in staat zijn om de dividend een aantal opeenvolgende jaren te verhogen hebben onze voorkeur, aangezien de kans bij deze bedrijven ook groter is dat ze nog groeien, waardoor je waarschijnlijk ook profiteert van koersstijgingen.

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van Nederlandse bedrijven die hun dividend een aantal opeenvolgende jaren hebben verhoogd.

 1. Wolters Kluwer is een Nederlandse uitgeverij. Daarnaast lever Wolters Kluwer ook professionele informatie, diensten en softwareoplossingen. Dit bedrijf heeft aangetoond een stabiele en aantrekkelijke investering te zijn. Wolters Kluwer heeft het dividend als 16 jaar op rij verhoogd, hiervoor had een stabiel dividend zonder verlagingen van het dividend.
 2. Unilever is een bedrijf wat wereldwijd voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen verkoopt. Unilever heeft een omzet van meer dan 50 miljard euro per jaar, wat het één van de grootste bedrijven van wereld maakt. Doordat het bedrijf voornamelijk essentiële producten verkoopt heeft Unilever stabiele winsten wat ook is terug te zien in de dividend betalingen. Unilever betaald namelijk al 15 opeenvolgende jaren een hoger dividend uit.
 3. RELX (reed Elsevier) bestaan uit een aantal verschillende uitgeverijen. Merendeel van de omzet wordt behaald met de verkoop van abonnementen. Deze inkomsten zijn zeer stabiel. Ook dividenden van het bedrijf zijn aantrekkelijk en stabiel. RELX heeft verhoogd al 13 jaar op rij haar dividend.
 4. ASML is momenteel het grootse Nederlandse bedrijf met een beurswaarde van wel 300 miljard euro. ASML levert voornamelijk machines die worden gebruikt bij het maken van chips. Klanten zijn veelal zijn dan ook voornamelijk chipproducenten. Dit bedrijf is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid, wat ook terug te zien is in het rendement. Wanneer je bijvoorbeeld 10 jaar geleden 1000 euro in dit bedrijf had geïnvesteerd zou je 20.000 euro hebben. En dit is nog zonder dividend, wanneer je dividend hierbij optelt had je echt een behoorlijk rendement. ASML heeft namelijk de afgelopen 10 jaar ook ieder jaar haar dividend verhoogd.
 5. Vopak is gespecialiseerd in de opslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Wat het bedrijf voornamelijk aantrekkelijk maakt is dat Vopak stabiele inkomsten haalt uit het verhuren van haar opslagruimtes. Vopak heeft een stabiel nettoresultaat waardoor ze ook stabiele dividend weten uit te betalen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de beste dividendaandelen?

Dividend aristocrats zijn misschien wel de beste dividendaandelen die je kunt vinden. Deze bedrijven betalen namelijk niet alleen een goed dividend, maar hebben daarnaast ook nog een track record van minimaal 25 jaar waarin ze de dividend ieder jaar verhoogd hebben. Voorbeeld van goede dividendaandelen (dividend aristocrats) zijn: Coca-Cola, Johnson & Johnson en Procter & Gamble.

Welke aandelen hebben een hoog dividend?

Shell heeft één van de hoogste dividendpercentages van Nederland, ondanks dat ze de dividend verlaagd hebben in 2020. Daarnaast hebben een aantal REIT’s erg hoge dividendpercentages, doordat deze bedrijven verplicht zijn het grootste deel van de winst uit te betalen. Voorbeelden van Nederlandse REIT’s zijn: Wereldhave en WDP.

Welke aandelen keren maandelijks dividend uit?

De meeste aandelen keren één of twee keer per jaar dividend uit. Toch zijn er wel bedrijven die vaker dividend uit keren. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Realty Income. Realty Income is een Amerikaanse REIT die iedere maand dividend uitkeert. Een ander voordeel van dit bedrijf is dat ze al 26 jaar op rij de dividenden jaarlijks verhoogd hebben.

Write A Comment