Een goede beleggingsstrategie is essentieel om succesvol te kunnen beleggen. In dit artikel bespreken wij daarom een aantal beleggingsstrategieën die je kunt gebruiken bij het beleggen in aandelen.

Het is altijd belangrijk dat je een beleggingsstrategie kiest die bij je past, niet alleen qua gevoel, maar ook op basis van je levens- en financiële situatie. Wanneer je voor je pensioen belegt moet je simpelweg met andere dingen rekening houden dan wanneer je jong bent en je met geld belegt wat je de komende tientallen jaren niet nodig hebt. De vijf beleggingsstrategieën die in dit artikel aan bod komen zijn:

  1. Waardebeleggen
  2. Beleggen in groeiaandelen
  3. Dollar cost averaging
  4. Buy and hold beleggen
  5. Dividend beleggen

Beleggingsstrategie 1: Waardebeleggen (value investing)

De eerste beleggingsstrategie is de strategie waardebeleggen. Een waarde belegger is op zoek naar aandelen die voor minder verkocht worden dan de werkelijke waarde van het aandeel. Dit doet een waarde belegger door de intrinsieke waarde van aandelen te berekenen. Wanneer de aandelenkoers lager is dan de intrinsieke waarde, en het dus ondergewaardeerd is, is het een interessant aandeel voor een waarde belegger.

Waarde beleggers gaan ervan uit dat de aandelenmarkt niet efficiënt is. Hiermee bedoelen we dat de koersen van aandelen niet altijd kloppen. Sommige aandelen zijn op bepaalde momenten overgewaardeerd, terwijl andere aandelen soms ondergewaardeerd zijn. Een goede belegger is in staat om deze situaties te herkennen, waardoor hij weet wanneer hij aandelen moet kopen en verkopen.

Warren Buffett: de bekendste waarde belegger

Warren Buffett is veruit de bekendste waarde belegger. Daarnaast heeft hij ook aangetoond hoe waardevol deze strategie kan zijn. Warren Buffett is deze strategie gaan gebruiken doordat hij dit tijdens zijn studie leerde van Ben Graham, ook wel bekend als de grondlegger van waardebeleggen.

Tijdens Buffett’s beleggingscarrière heeft hij zijn strategie wel flink aangepast. In eerste instantie kocht hij aandelen die lager gewaardeerd waren dan de boekwaarde, terwijl Buffett zich nu veel meer focust op de toekomstige kasstromen die een investering produceert.

Buffett is nog steeds een echte waarde belegger want hij zal altijd pas investeren wanneer een aandeel voor veel minder dan de intrinsieke waarde te koop staat. Toch combineert Buffett wel verschillende beleggingsstrategieën, maar dat is juist wat het zo interessant maakt. Hier kunnen wij namelijk van leren, zodat wij dit ook kunnen doen.

Hulpmiddelen voor het bepalen van de intrinsieke waarde

Een waarde belegger moet de intrinsieke waarde van een aandeel kunnen berekenen. Eigenlijk is dit een heel onderzoek waar veel tijd in gaat zitten. Toch kan dit ook sneller, namelijk door een aantal hulpmiddelen. Hieronder bespreken we aantal van deze hulpmiddelen.

Het makkelijkste hulpmiddel is de P/E ratio (in het Nederlands koerswinst verhouding), dit is een ratio die de verhouding weergeeft tussen de aandelenkoers en de winst van het bedrijf. Hoe lager de P/E ratio is, hoe goedkoper het aandeel is. Simpel gezegd is een waarde belegger op zoek naar de aandelen met lage P/E ratio’s.

Hoewel de P/E een goede indicatie kan zijn, is dit vaak niet voldoende om te kunnen zeggen of een aandeel daadwerkelijk ondergewaardeerd is. Het grootste probleem bij deze methode is dat er snel een vertekent beeld ontstaat. Als de winst boekhoudkundig wordt verhoogd, krijgt het aandeel vanzelf een lagere koerswinst verhouding. Terwijl de verwachte winst de komende jaren misschien wel lager is.

Een betere methode om de intrinsieke waarde van een aandeel te berekenen is door middel van Discounted Cash Flow (DCF). Bij deze methode bereken je de huidige waarde van alle toekomstige kasstromen, zodat je weet hoeveel een investering daadwerkelijk waard is. Hoe je dit precies moet doen, lees je binnenkort op onze website.

Beleggingsstrategie 2: Beleggen in groeiaandelen

De tweede beleggingsstrategie is het beleggen in groeiaandelen. Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die snel groeien. Sommige beleggers investeren in deze aandelen om mee te kunnen profiteren van deze groei. Deze strategie kan veel opleveren wanneer je in aandelen weet te investeren waarvan de omzet en winst daadwerkelijk groeit.

De afgelopen decennia heeft deze strategie het heel goed gedaan. Deze strategie heeft in deze periode namelijk een stuk meer opgeleverd dan andere strategieën en de markt (S&P 500). Kijk maar is naar de grafiek hieronder.

Over het algemeen is het risico van deze beleggingsstrategie relatief hoog. Je weet namelijk niet of het bedrijf de groeiverwachtingen waarmaakt, terwijl deze groeiverwachtingen vaak wel in de prijs verwerkt zijn. Groeiaandelen hebben vaak dan ook hogere koerswinst verhoudingen. Beleggers zijn bereid hogere multipliers te betalen om te kunnen profiteren van de toekomstige winst.

Soorten groeiaandelen

Groeiaandelen verschillen onderling ook erg veel. Sommige bedrijven zijn op de beurs al heel veel geld waard terwijl ze misschien helemaal geen winst maken. Beleggers verwachten dan vaak, dat het bedrijf in de toekomst erg winstgevend gaat worden. Beleggen in dit soort aandelen is een vrij grote gok.

Het kan goed gaan en dan word je als belegger rijkelijk beloont, maar het kan ook fout gaan en dan houd je waarschijnlijk niks over van je investering. Op zich is dit nog niet eens verkeerd, maar je moet wel een hoge risicotolerantie hebben. Daarnaast is het heel belangrijk dat je je niet laat meesleuren in een hype, want dan betaal je hoogstwaarschijnlijk te veel voor het aandeel.

Daarnaast heb je ook groeiaandelen waarvan de omzet en winst ieder jaar veel toeneemt, maar die al wel standaard een goede winst behalen. Een voorbeeld van zo'n aandeel is bijvoorbeeld Alphabet.

Van sommige groeiaandelen is de toekomstige winst zelfs redelijk goed te voorspellen. Dit zijn de bedrijven waar Warren Buffett van houdt. Hier combineert hij de beleggingsstrategie beleggen in groeiaandelen met de strategie waardebeleggen. Je kunt namelijk soms ook groeiaandelen onder de intrinsieke waarde kopen. Bij sommige aandelen wordt de groei van het bedrijf genegeerd waar je als belegger natuurlijk van kunt profiteren!

Samenvattend: let op de prijs

Groei heeft een prijs, dat is heel logisch. Toch moet je altijd kritisch blijven. Groei tegen elke prijs is heel gevaarlijk. Er zijn altijd risico's en hier moet je extra goed opletten bij het beleggen in groeiaandelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een aantal scenario's op te stellen. Ga er in ieder geval nooit vanuit dat er enkel een rooskleurig scenario bestaat, want het verleden toont aan dat het altijd fout kan gaan.

Tijdens een bullmarkt presteren groeiaandelen het beste van alle aandelen. Dit komt doordat de economie tijdens deze periode ook groeit, wat een ideaal klimaat is voor deze bedrijven. Toch eindigt iedere bullmarkt een keer en dan is de reputatie van beleggen in groeiaandelen een stuk minder sterk. Om succesvol te kunnen zijn met beleggen in groeiaandelen, moet je dus voor een deel de economie voospellen en dat is natuurlijk niet makkelijk.

Beleggingsstrategie 3: Dollar cost averaging

De derde beleggingsstrategie is dollar cost averaging. Bij deze beleggingsstrategie beleg je standaard om de zoveel tijd een vast bedrag. Meestal investeer je dit bedrag in een passieve investering, zoals een index. Door deze gedisciplineerde houding profiteer je van de waarde creatie van de index zelf en je laat je niet beïnvloeden door de koersschommelingen op de korte termijn.

Bij de dollar cost averaging strategie, investeer je altijd hetzelfde bedrag, ongeacht wat de koers doet. Als de aandelen net ingestort zijn koop je gewoon aandelen (of een ander beleggingsinstrument) en wanneer de koers de laatste tijd flink is gestegen koop je ook aandelen. Op deze manier betaal je uiteindelijk precies de gemiddelde prijs.

Deze strategie wordt misschien niet door Warren Buffett gebruikt, maar het is wel de strategie die hij aanraadt wanneer je wilt beginnen met beleggen.

Deze strategie werkt, zeker voor de beginnende belegger, doordat je de marktiming en psychologische kant van de aandelenmarkt buitenspel zet. Veel beleggers laten zich hier namelijk te veel door beïnvloeden, waardoor ze op de verkeerde momenten aandelen kopen en op het verkeerde moment weer verkopen.

Voor beginnende beleggers is deze zeer eenvoudige strategie volgen het beste wat ze kunnen doen. Je profiteert dan namelijk van een goed rendement wat de aandelenmarkt op de lange termijn oplevert. Historisch gezien levert een index als de S&P 500 gemiddeld zo'n 10% per jaar op.

Deze strategie is ook ideaal, doordat je eenvoudig iedere maand iets opzij kunt zetten om te beleggen. Zo vergroot je stapsgewijs je vermogen.

Belegginsstrategie 4: Buy and hold beleggen

De vierde beleggingsstrategie is buy and hold beleggen. Buy and hold beleggen is letterlijk het kopen van aandelen en deze zo lang mogelijk en soms zelfs voor eeuwig houden. Een belegger die deze beleggingsstrategie gebruikt, moet vooraf heel goed zijn huiswerk doen. Je moet namelijk heel zeker zijn dat het een goede belegging is, want anders wil je het aandeel natuurlijk niet zo lang bezitten.

Deze strategie wordt gebruikt door de ultieme lange termijn beleggers. Deze lange termijn beleggers kijken alleen naar de waarde creatie van de investering. Ze liggen dan ook zeker niet wakker van wat volatiliteit op de korte termijn.

De logica achter deze strategie is dat je een goed aandeel nooit wilt verkopen. Het is daarentegen niet makkelijk om zo'n aandeel te vinden. Veel buy and hold beleggers hebben een sterk geconcentreerde portefeuille met enkel de beste aandelen.

Een aantal beleggers die erg goed zijn in het beoordelen van bedrijven, gebruiken deze methode. Toch betekent de buy and hold strategie niet dat je de bedrijven die je bezit niet in de gaten moet houden. Want daar is die weer, Warren Buffett gebruikt het liefste deze beleggingsstrategie, zo bezit het nog steeds alle Coca-Cola aandelen die hij 30 jaar geleden heeft gekocht. Toch blijft Buffett kritisch over zijn bezittingen, zodra een goed bedrijf volgens hem veranderd in een slecht bedrijf dan verkoopt hij gegarandeerd zijn aandelen in dit bedrijf.

Beleggingsstrategie 5: Dividend beleggen

De laatste beleggingsstrategie is dividend beleggen. Als aandeelhouder ben je mede-eigenaar van een bedrijf. Dit betekent dat je ook recht hebt op een deel van de winsten. Een bedrijf keert dan ook vaak winst uit door middel van dividend. Een bedrijf is niet verplicht om dit uit te keren, maar veel winstgevende bedrijven doen dit wel.

Vrijwel de meeste grote bedrijven betalen dividend uit. Van alle bedrijven uit de S&P 500 betalen zelfs ongeveer 85% dividend. Dividend heeft vaak een grote impact op je totaalrendement. Kijk maar is naar de grafiek hieronder. Hier vergelijken we je rendement op Coca-Cola, wanneer je al je dividend had herbelegd vs enkel de koerswinst.

Zoals je kan heeft het opnieuw investeren van het dividend veel extra rendement opgeleverd. Natuurlijk had je in het andere geval ook dividend ontvangen, namelijk ongeveer €10.000, maar je zou nog steeds 2x zoveel hebben verdiend door je dividend her te beleggen.

Dit is zo'n krachtige strategie, doordat je over iedere herbelegging ook weer dividend ontvangt. Dit zorgt ervoor dat je in de toekomst meer dividend ontvangt, wat je ook weer kunt herbeleggen. Het effect van samengestelde interest maakt het dividend beleggen dus echt interessant.

Voordelen van dividend beleggen

Bij dividend beleggen ga je op zoek naar aandelen met een hoog dividend. Deze strategie heeft een aantal voordelen. Het eerste voordeel is dat je inkomsten uit je investering ontvangt. Dit geld kan je vervolgens opnieuw investeren, maar je kunt het ook gebruiken als een passief inkomen om (deels) van te leven.

Een ander groot voordeel van dividend beleggen is dat je onbewust ook een waarde belegger wordt. Doordat je op zoek gaat naar aandelen met een hoog dividendpercentage koop je vaak aandelen die relatief goedkoop zijn ten opzichte van hun gemiddelde winst.

Daarnaast laat een dividend belegger zich minder beïnvloeden door emoties doordat hij zich meer focust op de inkomsten van zijn investering in plaats van de koers. Een goede dividend belegger ziet zelfs kansen wanneer de koersen dalen van de aandelen die hij bezit, want dan wil hij meer aandelen bij kopen aangezien hij nu minder hoeft te betalen voor hetzelfde dividend.

Wat zijn goede dividendaandelen?

Het is bij deze strategie wel erg belangrijk om kritisch te blijven. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: hoe realistisch is het dat dit bedrijf zoveel dividend kan blijven betalen?

De beste manier hoe je dit kunt onderzoeken is door naar het trackrecord van de dividendbetalingen van het bedrijf te kijken. Sommige aandelen hebben een lange periode waarin ze hun dividend niet verlaagd of zelfs ieder jaar verhoogd hebben. Dit zijn de beste dividendaandelen en hier kun je je het beste op focussen.

Dit soort bedrijven hebben aangetoond dat ze winstgevend zijn, ook tijdens economisch slechte periodes, want het lukt ze om ieder jaar winst uit te keren. Dit zijn dan ook investeringen in betrouwbare bedrijven, waardoor je risico lager is.

Strategie uitvoeren bij een broker

Weet je inmiddels welke strategie je wilt uitvoeren? Dit is niet het enige wat belangrijk is. We raden je altijd aan om aandelen te kopen bij een goede broker waar je niet te hoge transactiekosten betaalt. Niks is zo zonde als je rendement weg te geven aan een bank of aandelenbroker. Volgens ons onderzoek is DEGIRO de beste en goedkoopste broker voor het investeren in aandelen. Maak daarom direct een gratis account aan!

Conclusie beleggingsstrategie

Een goede beleggingsstrategie hebben is heel belangrijk voordat je begint. Hopelijk weet je nu beter welke beleggingsstrategieën er zijn en hoe je deze strategieën kunt gebruiken. Misschien is je ook opgevallen dat je de verschillende beleggingsstrategieën kunt combineren, op deze manier kun je uiteindelijk een beleggingsstrategie samenstellen die voor jouw optimaal werkt.

Uiteindelijk maakt het niet eens zoveel uit welke beleggingsstrategie je precies kiest. Het hebben van een strategie is belangrijker dan de strategie zelf. Zorg dan ook altijd dat je een plan hebt dat je volgt en laat je niet enkel beïnvloeden door je emoties.


Veelgestelde vragen

Wat is een beleggingsstrategie?

Een beleggingsstrategie is het plan wat je volgt bij het beleggen. Het hebben van een strategie bij het beleggen is erg belangrijk. Wanneer je geen plan hebt is de kans te groot dat je je te veel laat beïnvloeden door je emoties.

Welke beleggingsstrategieën zijn er?

Er zijn heel veel verschillende beleggingsstrategieën. Een aantal bekende strategieën voor het beleggen in aandelen zijn: waardebeleggen, beleggen in groeiaandelen, dollar cost averaging, buy and hold beleggen en dividend beleggen.

Wat is de beste beleggingsstrategie?

De beleggingsstrategie hangt af van jouw persoonlijke situatie. Iemand die met pensioen is heeft een ander beleggingsdoel dan iemand die net 20 jaar is geworden. Dit betekent dat ze ook een andere beleggingsstrategie horen te hebben.

Write A Comment