Beleggen is voor iedereen, dus ook voor beginners! Beginnen met beleggen is een leuke, maar misschien ook een spannende stap. Aangezien je waarschijnlijk goed voorbereid wilt beginnen met beleggen, hebben wij deze interessante, maar vooral ook inzichtelijke gids over beleggen voor beginners gemaakt.

Oké, misschien zullen we ‘interessant’ aan je eigen oordeel overlaten. Wij zijn er echter van overtuigd dat je erg geïnteresseerd zult raken wanneer je de waarheid leert over de vele mogelijkheden die beleggen je biedt. Mogelijkheden die je kunt gebruiken om misschien wel een fortuin op te bouwen en je vermogen te laten groeien.

Beleggen voor beginners infographic
Beleggen voor beginners infographic

Introductie beleggen voor beginners

Deze beleggen voor beginners gids is gemaakt als informatieve inleiding voor wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen. Dit maakt het voor compleet nieuwe beleggers extra interessant. Dit artikel is geen gedetailleerde gids voor specifieke beleggingen. Hiervoor verwijzen we je wel graag naar een aantal andere artikelen van ons.

Dit artikel geeft eerder een breed overzicht van verschillende soorten investeringen waarin je zou kunnen beleggen als beginner. Daarnaast hebben we een handleiding over hoe je precies aan de slag kunt gaan om te beginnen met beleggen.

We gaan ook enkele basisprincipes van beleggen voor beginners behandelen. Zo leggen we bijvoorbeeld uit welke principes van toepassing zijn op elk type belegging. Het leren van deze principes zal je aanzienlijk helpen om je succes en winstgevendheid met beleggen te maximaliseren.

Als laatst vertellen waar je het beste kun beleggen als beginner. Om je hier alvast een antwoord op te geven: je kunt het beste beleggen bij DEGIRO. Klik op onderstaande knop om een account aan te maken.

Waardevolle kennis – beleggen voor beginners

De wereld van beleggen is groot en kan vrij ingewikkeld overkomen. Over beleggen is ook nog eens oneindig veel te leren. Succesvolle beleggers zullen dan ook zeggen dat constant blijven leren uiteindelijk het belangrijkste is voor succes.

Je kunt niet alles leren, of zelfs alleen de basisinformatie voor beleggen voor beginners, in één dag. Gelukkig hoeft dat ook niet, zolang je je maar geleidelijk blijft ontwikkelen.

Eén van de grootste tekortkomingen in het onderwijssysteem is het ontbreken van zelfs basisonderwijs op het gebied van persoonlijke financiën en beleggen. Terwijl beleggen en persoonlijke financiën heel belangrijk zijn en een groot deel van je leven kunnen bepalen.

Vroeg beginnen met beleggen

Er is daarom geen twijfel over mogelijk dat iedereen enorme financiële voordelen voor zichzelf kan creëren door simpelweg de tijd te nemen om de basisbeginselen over beleggen zo vroeg mogelijk in het leven aan te leren.

Dus wees dankbaar wanneer je deze gids leest op 15 jarige leeftijd, maar laat je vooral niet ontmoedigen als je al ver voorbij de middelbare schoolleeftijd of zelfs middelbare leeftijd bent. Het is nooit te laat om te beginnen met beleggen en het opbouwen van een fortuin.

Waarom moet je vroeg beginnen met beleggen (voor beginners)?

Er zijn twee zaken die we graag met je willen delen over het optijd beginnen met beleggen (voor beginners).

Compounding

Misschien wel het belangrijkste begrip van dit artikel, zeker bij het beleggen voor beginners: ‘compounding(samengestelde interest). Compounding is het rente-op-rente effect wat kan ontstaan bij investeren op de lange termijn. Doordat je bij investeren rendement behaald, neemt je vermogen toe.

Over je hogere vermogen behaal je vervolgens weer rendement, maar dan meer aangezien je meer geïnvesteerd had (doordat je vermogen was gestegen). Doordat dit proces zich steeds blijft herhalen ga je als belegger steeds meer geld verdienen.

Je vermogen kun je vergelijken met een motor van bijvoorbeeld een auto. De motor van je auto heeft ook een bepaald vermogen en geeft aan wat je auto aankan. Jouw vermogen werkt eigenlijk heftzelfde. Hoe hoger je vermogen hoe meer je kan, in dit geval is dat geld verdienen. Doordat je vermogen door rendement toeneemt, neemt de kracht van je vermogen dus ook ieder jaar toe.

Voorbeeld compounding voor beginners

In de grafiek hieronder hebben we een poging gedaan om het effect van compounding te visualiseren. In dit voorbeeld neemt de spaarder het op tegen een lange termijn belegger. De lange termijn belegger investeert in één keer €10.000 en daarna investeert hij nooit meer iets. Het enige wat hij doet is de winsten opnieuw investeren.

Daarentegen behaalt de belegger een gemiddeld rendement van 10% per jaar. De spaarder in dit voorbeeld legt ieder jaar €10.000 opzij, waar hij in dit voorbeeld geen rente over krijgt. Zoals je kunt zien wint de belegger het uiteindelijk, terwijl de spaarder wel 50x zoveel geïnvesteerd heeft.

Moet je je voorstellen hoeveel uren aan werk je eigenlijk bespaard door vroeg te beginnen met beleggen. Er wordt daarom ook wel eens gezegd dat je, je geld voor je moet laten werken. Dat is eigenlijk alles wat investeren is: je geld voor je aan het werk zetten om in de toekomst meer geld te verdienen. Ook voor beginners kan beleggen interessant zijn!

Beleggen voor beginners - Effect van compounding
Beleggen voor beginners – Het effect van compounding (samengestelde interest)

Dat de spaarder al die tijd 0% rendement zou hebben behaald, is misschien niet helemaal realistisch. Dit zou wel kunnen wanneer de spaarder zijn geld in een schoenendoos zou hebben bewaard of de rente altijd gelijk uitgeeft. In dit voorbeeld hebben we dit zo gedaan aangezien de spaarder anders ook profiteert van samengestelde interest (wel in veel mindere mate) waardoor het voorbeeld niet helemaal goed zou zijn.

Ben jij benieuwd naar het echte verschil tussen het verschil in rendement bij sparen en beleggen. Lees dan ons artikel: Sparen vs Beleggen | Wat levert meer op | De feiten.

Einstein

Het effect dat compounding heeft op de lange termijn is zo groot dat Einstein dit zelfs het achtste wereldwonder noemde. Een andere grootheid die de kracht hiervan heeft aangetoond is Warren Buffett. Oké misschien heb je als beginnende belegger nog nooit van die naam gehoord, maar geloof me die naam ga je vaker horen wanneer het over beleggen gaat.

Warren Buffett heeft een vermogen van ongeveer 100 miljard dollar. Hij is niet rijk geworden door een revolutionair bedrijf op te richten of iets dergelijks, maar door vroeg te beginnen met beleggen en daar een stabiel rendement op te verdienen voor een zeer lange periode.

Jezelf ontwikkelen door middel van kennis

Zoals we al eerder hebben gezegd kun je oneindig veel leren over beleggen als beginner. Hoe jonger je bent, hoe langer je de tijd hebt om jezelf te ontwikkelen hierin. Hoe meer je over deze markt weet, hoe groter jouw voordeel is ten opzichte van andere beleggers. Het is namelijk niet alleen zo dat je vermogen gaat ‘compounden’, maar ook je kennis.

Warren Buffett (ik zei toch dat je die naam vaker zou horen) zegt dat hij wel 500 pagina’s per dag leest. Doordat die kennis zich blijft opstapelen wordt je voorsprong op de rest steeds groter, nogmaals net zoals bij compounding dus.

Basistypes waarin je kan beleggen als beginner

Er zijn vier belangrijke beleggingsvormen waarin mensen kunnen beleggen in de hoop op waardestijging. Dit zijn: aandelen, obligaties, grondstoffen en vastgoed. Naast deze basiseffecten zijn er fondsen zoals beleggingsfondsen en exchange traded funds (ETF’s) die verschillende combinaties van deze beleggingssoorten kunnen inhouden. Wanneer je investeert in zo’n fonds kan je indirect beleggen in honderden andere beleggingen.

Beleggen voor beginners: aandelen

Bedrijven verkopen aandelen om geld op te halen voor de financiering van hun bedrijfsactiviteiten. Door aandelen te kopen wordt je gedeeltelijk eigenaar van een bedrijf en deel je in de winsten (en verliezen). Sommige aandelen keren ook dividend uit, dit is een kleine regelmatige uitkering van de bedrijfswinst.

Beleggers in aandelen kunnen aandelen kopen om te profiteren van een koersstijging. Het is ook mogelijk om short te gaan. Door middel van short gaan profiteer je juist van een koersdaling.

Aandelen worden verhandeld op een beurs. In Nederland is deze gevestigd in Amsterdam en is onderdeel van Euronext. Deze beurs wordt de AEX genoemd. Beurzen reguleren en vergemakkelijken de handel in aandelen.

De belangrijkste factor die de prijs van een aandeel bepaalt, is natuurlijk hoe goed het bedrijf presteert. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de aandelenkoers zijn bijvoorbeeld de rentestand, economische omstandigheden en de resultaten van concurrenten.

Om de aantrekkelijkheid van een aandeel te bepalen, is het verstandig om de balans, winst- en verliesrekening en andere informatie goed te beoordelen. Gelukkig kun je deze informatie eenvoudig vinden via websites als Yahoo Finance en Morningstar.com.

Omdat er geen gegarandeerde rendementen zijn en individuele bedrijven failliet kunnen gaan, brengen aandelen een groter risico met zich mee dan sommige andere beleggingen.

Beleggen in obligaties voor beginners

Obligaties geven beleggers de mogelijkheid om zelf ‘een bank te worden’. Als bedrijven en landen kapitaal nodig hebben, lenen ze geld van beleggers door schuld uit te geven. Deze verhandelbare schulden worden obligaties genoemd.

Wanneer je in obligaties belegt, leen je geld aan een bedrijf of overheid voor een vaste periode. In ruil voor je lening betaalt de tegenpartij jou een vast rendement in de vorm van rente.

Vanwege het gegarandeerde vaste rendement worden obligaties ook wel vastrentende beleggingen genoemd. Ze zijn over het algemeen minder risicovol dan aandelen. Niet alle obligaties zijn echter ‘veilige’ beleggingen. Sommige obligaties worden uitgegeven door bedrijven met een slechte kredietwaardigheid, wat betekent dat de kans groter is dat ze niet terugbetalen.

Beleggen voor beginners: grondstoffen

Grondstoffen zijn landbouwproducten, energieproducten en metalen, waaronder edele metalen. Deze beleggingen zijn doorgaans de grondstoffen die door de industrie worden gebruikt en hun prijzen hangen af van de marktvraag. Als bijvoorbeeld een overstroming het aanbod van tarwe beïnvloedt, kan de tarweprijs stijgen als gevolg van schaarste.

Het kopen van fysieke grondstoffen betekent het aanhouden van hoeveelheden olie, tarwe of goud. Veel beleggers investeren op een andere manier in grondstoffen dan de grondstoffen daadwerkelijk zelf in te kopen. In plaats daarvan kopen beleggers grondstoffen via CFD’s en optiecontracten. Je kunt ook nog in grondstoffen beleggen via andere effecten, zoals ETF’s of door de aandelen te kopen van bedrijven die grondstoffen produceren.

Grondstoffen kunnen beleggingen zijn met een relatief hoog risico. Bij beleggen in CFD’s en opties wordt vaak gehandeld met een hefboom (geleend geld), waardoor de verliezen en winsten toenemen. Daarom is het kopen van grondstoffen typisch iets voor meer ervaren beleggers. Voor beginners kan beleggen in grondstoffen lastig zijn, maar zeker niet onmogelijk.

Beleggen in vastgoed voor beginners

Je kunt in vastgoed beleggen door een huis, gebouw of stuk land te kopen. Beleggingen in vastgoed variëren in risiconiveau wat wordt beïnvloed door veel verschillende factoren, zoals de economische situatie, bereikbaarheid en criminaliteitscijfers.

Mensen die in vastgoed willen investeren zonder zelf vastgoed te bezitten of te beheren, kunnen overwegen aandelen te kopen van een Real Estate Investment Trust (REIT). REIT’s zijn bedrijven die vastgoed gebruiken om inkomsten te genereren voor aandeelhouders. Over het algemeen betalen REIT’s hogere dividenden dan vele andere aandelen. Voor beginners kan beleggen in vastgoed zeker interessant zijn, maar verdiep je er eerst goed in!

Beleggen voor beginners: beleggingsfondsen en ETF’s

Beleggingsfondsen en ETF’s beleggen in aandelen, obligaties en grondstoffen, volgens een bepaalde strategie. Fondsen zoals ETF’s en onderlinge fondsen geven je de mogelijkheid om in honderden of duizenden beleggingen tegelijk te beleggen wanneer je hun aandelen koopt. Deze gemakkelijke spreiding maakt beleggingsfondsen en ETF’s over het algemeen minder riskant dan individuele beleggingen.

Hoewel er zowel beleggingsfondsen als ETF’s zijn, werken ze eigenlijk heel anders. Beleggingsfondsen kopen en verkopen wat de beheerders van het fonds willen kopen en worden vaak actief beheerd. Dit betekent dat een beleggingsprofessional kiest waarin hij belegt. Beleggingsfondsen proberen vaak beter te presteren dan de index. Dit zorgt ervoor dat beleggingsfondsen over het algemeen duurder zijn om in te beleggen dan ETF’s.

ETF’s bevatten tientallen, honderden of duizenden individuele effecten. In plaats van te proberen een bepaalde index te verslaan, proberen ETF’s over het algemeen de prestaties van een bepaalde benchmarkindex te kopiëren. Deze passieve benadering van beleggen betekent dat je beleggingsrendement waarschijnlijk nooit hoger zal zijn dan het gemiddelde rendement van de benchmark.

Doordat ETF’s niet actief worden beheerd, kost het beleggen in ETF’s gewoonlijk minder dan in beleggingsfondsen. Wanneer er naar de historische resultaten van ETF’s wordt gekeken, hebben zeer weinig actief beheerde beleggingsfondsen het op lange termijn beter gedaan dan hun benchmarkindexen en passieve fondsen. Over het algemeen zijn ETF’s de beste manier om te beleggen voor beginners. En doordat ETF’s, zeker een ETF die de markt volgt, beter presteren dan bijna alle fondsen is dit één van de beste beleggingsmogelijkheden en dus ook voor beginners.

Belangrijke principes bij beleggen voor beginners

Risico

Verschillende risiconiveaus

In het stuk over de basistypes van beleggen is het je misschien al opgevallen dat de verschillende soorten beleggingen samengaan met verschillende risiconiveaus. Meer risico nemen betekent dat je beleggingsrendement sneller kan groeien. Het betekent ook dat de kans groter is dat je geld verliest. Omgekeerd betekent minder risico dat je over het algemeen minder winst maakt, maar dat de investering veiliger is.

Beslissen hoeveel risico je neemt bij het beleggen wordt risicotolerantie genoemd. Als je genoegen neemt met meer ups en downs in de waarde van je beleggingen op korte termijn voor de kans op een hoger rendement op de lange termijn, dan heb je waarschijnlijk een hogere risicotolerantie. Het kan ook zo zijn dat je op zoek bent naar een belegging die langzaam groeit, met een stabiel rendement. Wanneer dit voor jou het geval is heb je waarschijnlijk een lagere risicotolerantie. Beginners moeten er bij het beleggen vaak nog achter komen wat voor hun het beste risiconiveau is.

Risico bij beleggen voor beginners op de lange termijn

Voornamelijk wanneer je jong bent, kan beleggen met wat meer risico nog best verstandig zijn. Je kunt dan namelijk beleggen met een hele lange tijdshorizon. Hiermee bedoelen we dat je in principe gemakkelijk de tijd kunt uitzitten wanneer de markt in een dip zit. De geschiedenis heeft ons namelijk geleerd dat aandelenmarkten flink kunnen dalen (of zelfs crashen), maar dat ze uiteindelijk vrijwel altijd weer gaan stijgen. Van die lange termijn stijging kun je als (beginnende) belegger profiteren. Hoe jonger je bent, hoe langer je hier van kunt profiteren.

Hoewel de AEX (belangrijkste index in Nederland) en de S&P 500 (belangrijkste index in de Verenigde Staten) een aantal dieptepunten op korte termijn hebben gekend, waaronder recessies en depressies, heeft het toch een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 10% opgeleverd in de afgelopen 100 jaar. Maar wanneer je je geld tijdens een van die dips nodig zou hebben gehad, had je waarschijnlijk geen rendement van 10% behaald.

Volatiliteit

In de beleggingswereld wordt volatiliteit vaak als maatstaf van risico gebruikt. Met volatiliteit worden schommelingen in de prijzen van een belegging bedoeld. Een hogere volatiliteit betekent dat de prijs een groter bereik heeft. Dit betekent dat de prijs van een belegging met een hoge volatiliteit in een korte periode drastisch kan veranderen in beide richtingen. Hierdoor kun je dus snel geld verliezen, waardoor het risico groter is. Een lagere volatiliteit betekent dat de waarde van een effect niet dramatisch schommelt en over het algemeen stabieler is.

Risico en spreiding

Wat je risicotolerantie ook is, één van de beste manieren om risico’s te beheersen is het bezitten van gespreide beleggingen. In de beleggingswereld wordt dit concept diversificatie genoemd. Door veel verschillende beleggingen te bezitten, in verschillende bedrijven en verschillende activaklassen, kun je de verliezen op het ene gebied opvangen met de winsten op een ander gebied. Zo loopt je portefeuille minder risico en kan je vermogen stabiel blijven groeien. Goed om rekening mee te houden als je wilt beleggen als beginner.

Tips bij het beleggen voor beginners

Hieronder geven wij 3 tips voor het beleggen als beginner.

Beleggen voor beginners: tip 1

Als eerste tip voor het beleggen voor beginners gaan we het hebben over vroeg en regelmatig investeren. Begin vroeg met beleggen en investeer regelmatig. Hier bedoelen we niet mee dat je vaak beleggingen moet kopen en verkopen, maar geleidelijk aandelen (of een andere belegging) bij blijven kopen. Succesvolle beleggers bouwen hun vermogen systematisch op door regelmatig te beleggen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld iedere maand een deel van je salaris opzij te zetten om te beleggen.

Door regelmatig te beleggen kun je profiteren van natuurlijke marktschommelingen. Wanneer je in de loop van de tijd een consistent bedrag belegt, koop je minder aandelen wanneer de prijzen hoog zijn en meer aandelen wanneer de prijzen laag zijn. Na verloop van tijd kan dit je helpen gemiddeld minder per aandeel te betalen, een principe dat bekend staat als dollar-cost averaging. Het is dan wel heel belangrijk dat je juist blijft investeren wanneer de markt aan het dalen is. Je koopt dan in feite aandelen met een korting, waarvan je optimaal moet profiteren.

Beleggen voor beginners: tip 2

Een tweede tip die we beginners mee willen meegeven is dat je goed moet onthouden dat geen enkele belegging gegarandeerd rendement opleveren. Je loopt bij een investering altijd risico om je geld te verliezen. Beleg dus alleen met geld dat je kunt verliezen!

Beleggen voor beginners: tip 3

Goed beleggen begint met investeren in jezelf. Zorg ervoor dat je steeds meer leert over de verschillende soorten investeringen, hoe je de aantrekkelijkheid van een belegging kan beoordelen en nog veel meer. Hoe meer je weet, hoe meer je kunt vertrouwen op jezelf en je beleggingsstrategie. Uiteindelijk is kennis het belangrijkste! Begin dus, zeker als voor beginners, met jezelf te verdiepen in beleggen.

Beginnen met beleggen

Voordat je kunt gaan beginnen met beleggen, moet je een beleggingsaccount openen bij een broker. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de reputatie, vergoedingen en recensies van een broker. Je wilt er zeker van zijn dat je de beste online broker kiest voor jouw situatie. Om jou hiermee te helpen hebben we over alle grote brokers een review geschreven. In onze reviews hebben wij onderzocht wat de werkelijke kosten aan commissies zijn (velen zeggen gratis handel aan te bieden), hoe gemakkelijk de app of website te gebruiken is en of het platform onderzoeksmethodes en leermiddelen aanbiedt. Zo kun je gemakkelijk de beste broker vinden die bij jou past.

Voor een beginnende belegger raden wij DEGIRO als broker aan. Deze broker komt als beste uit de test in onze broker vergelijking. DEGIRO is een betrouwbare Nederlandse broker. Bij deze broker is er geen minimum stortingsbedrag. Dit maakt het voor de startende belegger die wilt beleggen met weinig geld ook een aantrekkelijke broker. Via onderstaande knop kun je een account aanmaken bij DEGIRO.

Meer informatie nodig? Lees hier: Hoe kies je een broker?

Conclusie – beleggen voor beginners

Dit was de uitbreide handleiding over beleggen voor beginners. Wij hopen dat we jou verder hebben geholpen door uit te leggen waar je allemaal in kunt beleggen, wat de risico’s hiervan zijn en welke stappen jij nog moet ondernemen om daadwerkelijk te kunnen beginnen met beleggen. Wanneer er nog zaken niet helemaal duidelijk zijn, check dan onze andere artikelen. Onze blog en kennisbank staan vol met artikelen die van jou een betere belegger kunnen maken!

Wil je nu gelijk beginnen met beleggen, maar moet je nog een account aanmaken bij een broker? Bekijk dan onze reviews of maak gelijk een account aan bij DEGIRO wanneer je wilt gaan beleggen in aandelen, indexen of ETF’s. Vragen kun je ook in de comments stellen.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Waar kun je beleggen als beginner?

Je kunt beleggen wanneer je een account hebt bij een broker. Voordat je een broker kiest is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de reputatie, vergoedingen en recensies van een broker. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je de beste online broker kiest voor jouw situatie.

Hoe moet je beleggen met weinig geld?

Ook met weinig geld kun je uiteindelijk een goed rendement behalen. Wanneer je vroeg begint met beleggen en over een lange periode een stabiel rendement behaald, kun je door het effect van compounding uiteindelijk veel geld verdienen. Je kunt als beginnende belegger een stabiel en goed rendement behalen door bijvoorbeeld te beleggen in een index of een ETF.

Waar kun je in beleggen?

In principe zijn er vier belangrijke beleggingsvormen waarin je kunt beleggen. Dit zijn aandelen, obligaties, grondstoffen en vastgoed. Naast deze basiseffecten zijn er fondsen zoals beleggingsfondsen en exchange traded funds (ETF’s) die verschillende combinaties van deze beleggingssoorten kunnen inhouden. Wanneer je investeert in zo’n fonds kun je indirect beleggen in honderden andere beleggingen.

Write A Comment