Beleggen met weinig geld in 2022

Beleggen kan je veel geld opleveren, zeker wanneer je vroeg begint met beleggen. Wanneer je nog een beginner bent en nog weinig geld hebt om te beleggen, dan vraag je je misschien af of het wel de moeite waard is om te beleggen.

Het korte antwoord hierop is ja, ook beleggen met weinig geld kan je veel opleveren. In dit artikel geven wij je een aantal opties hoe je kan beleggen met weinig geld en gaan wij op een aantal zaken in waar je goed rekening mee moet houden wanneer je nieuw bent in wereld van beleggen.

Sparen vs Beleggen

Misschien vraag je je af: waarom niet gewoon mijn geld op de spaarrekening houden? Zowel sparen als beleggen heeft zo zijn voordelen en nadelen. Het voordeel van sparen is dat het over het algemeen veiliger is. Aan de andere kant is het nadeel van sparen, dat je geld koopkracht kan verliezen door inflatie. Daarnaast kun je met sparen veel minder hoge rendementen behalen vergeleken met beleggen.

Wanneer je ervoor kiest om je geld te beleggen, kun je een hoger rendement behalen dan wanneer je je geld op een spaarrekening zou zetten. Dit is ook te zien in het grafiekje hierboven. Hier is gekeken hoeveel geld je nu zou hebben wanneer je vanaf 2003 €50.000 op je spaarrekening zou hebben staan vergeleken met wat je zou hebben wanneer je dit geïnvesteerd had in de AEX (waarbij de dividenden zijn herbelegd). Zoals je kunt zien zou een belegging in die periode veel meer opgeleverd hebben dan je spaarrekening.

Natuurlijk brengt beleggen wel een aantal risico’s met zich mee. Wanneer je gaat beleggen kan je altijd je inleg verliezen. Om goed de keuze te kunnen maken tussen sparen en beleggen, moet je goed nadenken over je doelen op de lange en korte termijn.

Benieuwd naar het vele verhaal? Lees hier: Sparen vs Beleggen | Wat levert meer op | De feiten

Is beleggen met weinig geld in 2022 de moeite waard?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben we onderzocht wat een investering van slechts €10 per maand je uiteindelijk zou opleveren. Stel je bent nog maar 18 en je investeert die €10 per maand in een index, die op de lange termijn ongeveer 10% per jaar oplevert. Dit rendementspercentage is historisch gezien een realistisch rendementspercentage aangezien de S&P 500 tussen de 10% en 11% per jaar heeft opleverend, sinds de oprichting van deze index.

Beleggen met weinig geld
Beleggen met weinig geld

Zoals je in de grafiek kan zien is het zeker de moeite waard om ook met een klein bedrag te beginnen met beleggen. Wanneer je vanaf je 18e maar €10 per maand investeert dan heb je voor je pensioen bijna €150.000, terwijl je als dit bedrag niet had geïnvesteerd en je hierop geen rendement had behaald, dan had je maar €6.000. Je hebt dus meer dan 20x zoveel door steeds zeer kleine bedragen te beleggen!

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat de beleggingsgrafiek steeds sneller stijgt. Dit is het effect van compounding. Compounding is het rente-op-rente effect wat ontstaat wanneer je op lange termijn gaat beleggen en rendementen blijft herinvesteren. Je profiteert dus ook van dit effect wanneer je investeert met weinig geld.

Met dit voorbeeld proberen we natuurlijk niet te zeggen dat je maar weinig geld hoeft te beleggen. Eigenlijk geldt hoe meer je belegt hoe beter. Stel je had in plaats van €10 per maand, €100 per maand geïnvesteerd, dan was je miljonair geweest wanneer je met pensioen ging. Nu vind je €100 per maand misschien wel weer veel klinken, maar dit is ongeveer maar €3 per dag. Dus wil jij miljonair worden? Misschien dan toch maar is een biertje minder.

Geld beleggen in aandelen met weinig geld

Fractionele aandelen

Het is mogelijk om met een klein bedrag te beleggen in aandelen, doordat aandelen soms in kleinere stukken worden geknipt. Dit worden ook wel ‘fractional shares’ genoemd.

Bij veel CFD brokers is het mogelijk om een gedeelte van een aandeel te kopen. Dit kan doordat je feitelijk niet het echte aandeel koopt maar een CFD die de prijs van dat aandeel volgt.

Dit kan voor een belegger met weinig geld een groot voordeel zijn, omdat zij op die manier wel zou kunnen investeren in een aandeel als Amazon. Terwijl dit vrij moeilijk wordt wanneer hij hele aandelen moet kopen, aangezien de prijs momenteel meer dan $3.000 is.

Penny stocks

Een penny stock is een aandeel van een klein bedrijf dat verhandeld wordt voor lage bedragen per aandeel. Officieel wordt een aandeel een penny stock genoemd, wanneer de koers van het aandeel onder de $5 is. Veel beleggers spreken pas van een penny stock wanneer de koers van het aandeel onder de $1 of €1 is. Dit maakt het voor beleggers met weinig geld aantrekkelijk, aangezien ze deze met hun financiële middelen ook gemakkelijk kunnen verhandelen.

Doordat penny stocks vaak aandelen zijn in kleine bedrijven, die weinig verhandeld worden, is de liquiditeit van deze aandelen vaak erg laag. Dit komt doordat de spread (verschil tussen de bied- en laatkoers) van aandelen die weinig verhandeld worden meestal groot is. Hierdoor is ook de volatiliteit van deze aandelen vrij groot, waardoor deze aandelen op korte termijn bijna niet winstgevend te verhandelen zijn.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat veel brokers, voornamelijk CFD brokers, een minimum investeringsbedrag hanteren. De koers van een aandeel kan dan misschien wel €1 zijn, maar als je minimaal €50 moet investeren, dan had je dus net zo goed een aandeel van €50 kunnen kopen.

Beleggen in ETF’s met weinig geld

Een andere optie om te beleggen met weinig geld zijn exchange traded funds ETF’s. Het grote voordeel van beleggen in een fonds, is dat je in een goed gespreide portefeuille stapt. Vergeleken met normale beleggingsfondsen is ETF beleggen veel aantrekkelijker.

Bij normale beleggingsfondsen is er vaak een minimaal investeringsbedrag terwijl ETF’s op dezelfde manier verhandeld worden als aandelen. Ze hebben een specifieke aandelenprijs en kunnen via vrijwel elke broker gekocht worden.

ETF’s zijn in er in allerlei soorten en maten. Met een ETF kun je met maar één investering, een specifieke sector volgen, zoals bijvoorbeeld technologische bedrijven. Daarnaast heb je ook ETF’s die bestaan uit groei aandelen, maar het is door middel van een ETF ook mogelijk om te beleggen in vastgoed of in grondstoffen als goud.

Investeren in vastgoed met weinig geld

Je hoeft niet stinkend rijk te zijn om te beginnen met investeren in vastgoed. Sterker nog, zo ongeveer iedereen kan beginnen met investeren in vastgoed. Zelfs als je maar €10 hebt.

Wanneer de meeste mensen denken aan investeren in vastgoed, denken ze aan de aankoop van een huurwoning of een ander pand. Hoewel dit een goede manier kan zijn om te investeren in vastgoed, zijn ze misschien niet voor iedereen de meest haalbare opties. Voor het direct kopen van een pand heb je namelijk wel veel geld nodig, wat het niet haalbaar maakt voor de beginnende belegger.

Gelukkig zijn er verschillende andere opties beschikbaar om te beginnen met investeren in vastgoed met weinig geld. Het maakt niet uit wat je budget is, of hoeveel tijd je beschikbaar hebt om te investeren in het beheren van je investeringen in vastgoed. Er zijn aantal investeringsmogelijkheden.

Real Estate Investment Trust (REIT)

De meest voordehand liggende optie voor investeren in vastgoed met weinig geld is een Real Estate Investment Trust (REIT). Een REIT is een onderneming waar meerdere investeerders hun geld samenbrengen om in vastgoed te investeren. REIT’s krijgen een speciale fiscale behandeling, wanneer ze zich aan een aantal specifieke regels houden. Een REIT moet bijvoorbeeld minstents 90% van hun belastbaar inkomen aan aandeelhouders uitkeren in de vorm van dividenden. Dit maakt investeren in REIT’s een geweldige manier om passief inkomen te verdienen.

De meeste REIT’s investeren in een specifiek type vastgoed, zoals kantoor-, winkel-, industrie-, of woonvastgoed. Er zijn zelfs REIT’s die gespecialiseerd zijn in casino’s, datacentra en zelfs privégevangenissen. Ook zijn er hypothecaire REIT’s die investeren in schulden die gedekt zijn door vastgoed. Deze REIT’s verdienen geld door rente te ontvangen op hun leningen. Kortom, REIT’s bieden genoeg opties om te investeren in de vastgoedmarkt.

Beleggen in een beursgenoteerde of een private REIT?

Wanneer je wilt investeren in een REIT kun je kiezen voor een beursgenoteerde REIT of een private REIT. Private REIT’s hebben vaak een hogere minimuminvestering en deze zijn moeilijker te verhandel. Beursgenoteerde REIT’s worden op de aandelenmarkt verhandeld zoals elk ander beursgenoteerd bedrijf. Je kunt deze aandelen gemakkelijk kopen en verkopen wanneer je maar wilt. Over het algemeen zijn de beursgenoteerde REIT’s daardoor aantrekkelijker voor het beleggen met weinig geld.

Investeren in een beursgenoteerde REIT is heel eenvoudig. Je kunt binnen enkele minuten een account bij een broker openen en beginnen met beleggen in vastgoed. Met één druk op de knop kan je een goed gespreide vastgoedportefeuille bezitten.

Daytraden met weinig geld

Daytrading is een handelsstrategie waarbij je een beleggingsproduct koopt en verkoopt gedurende een zeer korte termijn, vaak binnen één handelsdag. Het doel van daytrading is winst maken door kleine prijsbewegingen. Beleggers met weinig geld kunnen voor daytrading kiezen, doordat zij op deze manier sneller winsten kunnen maken. Het doel van daytraden is het geïnvesteerde bedrag zo snel mogelijk laten groeien.

Bij daytrading wordt dus gespeculeerd op de koers van een beleggingsproduct voor het sluiten van de handel van de dag. De strategieën van daytraders zijn dus sterk verschillend van die van de lange termijn investeerder. Daytraders handelen meestal in aandelen, valutaparen, indexen, grondstoffen en cryptocurrencies.

Bij daytrading wordt vaak gebruik gemaakt van leverage (geleend geld). Traders doen dit om op die manier hun mogelijke winsten te vergroten. Door te handelen met leverage kun je met een relatief klein bedrag toch een grote investering doen. Dit maakt het handelen en zeker het handelen op korte termijn met leverage voor veel beleggers met weinig geld aantrekkelijk.

Handelen met leverage heeft echter wel een aantal nadelen. Het grootste nadeel hiervan zijn de risico’s. Leverage vergroot namelijk niet alleen je mogelijke winsten, het vergroot net zo goed je mogelijke verliezen. Veel beginnende beleggers zijn zich niet goed bewust van deze risico’s, waardoor beleggen met leverage eigenlijk juist niet verstandig is voor de beginnende belegger.

Broker kiezen voor het beleggen met weinig geld

Kies een broker met lage kosten

Brokervergoedingen kunnen een grote invloed hebben op het rendement van je beleggingen. Vooral als je beleggingen relatief klein zijn, zullen transactiekosten een groot verschil maken in het uiteindelijke rendement. De kosten variëren van broker tot broker.

Een aantal brokers maken reclame dat je bij hun geen commissie betaald, deze brokers kunnen gevaarlijk zijn aangezien zij dan wel verborgen kosten hebben. Het is dus ook zeer belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele verborgen kosten naast de transactiekosten. Bij verborgen kosten kan je denken aan uitbetalings-, inactiviteits- en bewaarkosten.

Inactiviteitskosten

De meeste brokers verdienen geld door commissies of de spread wanneer je een aandeel verhandeld. Hoe meer je handelt, hoe meer de broker aan jou verdient. Dit is de reden dat een aantal brokers inactiviteitskosten in rekening brengen, wanneer je helemaal niet handelt. Dit doen deze brokers om de misgelopen winst te compenseren, die zij gemaakt zouden hebben wanneer jij wel regelmatig zou handelen.

Onderhoudskosten

Bij het kiezen van een broker is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele onderhoudskosten. Onderhoudskosten worden in rekening gebracht voor het hebben van een rekening. Deze kunnen maandelijks, per kwartaal of jaarlijks in rekening worden gebracht.

Bewaringskosten

Brokers kunnen ook bewaarloon in rekening brengen voor het bewaren en beveiligen van jouw geld. Deze kunnen net zoals de onderhoudskosten maandelijks, per kwartaal of jaarlijks in rekening worden gebracht.

Beste broker voor de beginnende belegger

Voor de beginnende belegger met weinig geld vinden wij DEGIRO één van de beste brokers. DEGIRO brengt geen kosten voor inactiviteit, onderhoud of bewaring in rekening. Een ander voordeel van DEGIRO is dat deze broker geen minimaal stortbedrag heeft en geen kosten in rekening brengt voor het storten en opnemen van geld. Dit is voor belegger met weinig geld, natuurlijk een groot voordeel. Maak hier een account aan bij DEGIRO.

Lees ook: DEGIRO kosten [2021] ||▷ Alle kosten op een rijtje!

Alle reviews van brokers kun je hier vinden: https://www.brokerfind.nl/category/reviews/

Strategie beleggen met weinig geld 2022

Wanneer wij het hebben over beleggen voor beginners, dan adviseren wij aantal om regelmatig met kleine bedragen te beleggen. Deze strategie wordt ook wel ‘dollar cost averaging’ genoemd.

De belangrijkste reden waarom je regelmatig moet beleggen en niet alles in één keer, is dat de aandelenmarkt erg volatiel is. Dit betekend dat de prijzen binnen een korte periode sterk kunnen dalen en stijgen.

Wanneer je al je geld in één keer investeert is de kans groter dat je op een verkeerd moment instapt. Dit kan ervoor zorgen dat je op korte termijn veel verliest.

Wanneer je je risico wilt beperken kun je de deze beleggingsstrategie gebruiken. Een voordeel van dollar cost averaging is dat het de emotionele factoren uit het beleggen haalt. Doordat je regelmatig belegt, ongeacht de marktomstandigheden, worden emoties uit het besluitvormingsproces gehaald.

Wanneer de prijzen dalen, kun je voor hetzelfde bedrag meer aandelen kopen. Wanneer de markt zich dan herstelt, profiteer je van het feit dat je meer aandelen hebt gekocht tegen een lage prijs.

Conclusie beleggen met weinig geld 2022

Voor beleggen hoef je niet rijk te zijn, voordat het aantrekkelijk wordt. Beleggen met weinig geld in 2022 is namelijk ook zeker de moeite waard. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Allereerst moet je opzoek naar een broker zonder of met een lage minimale storting. Daarnaast kan het bij beleggen met weinig geld moeilijker zijn om een belegging te vinden, waar je met een relatief klein bedrag kan instappen.

Het beste wat je dan kunt doen is een ETF of een index zoeken waar je wel met een klein bedrag kan instappen. Penny stocks zijn vaak een minder goede optie aangezien de volatiliteit en de risico’s van deze aandelen erg groot zijn.

Het is ook mogelijk om met een klein bedrag te investeren in vastgoed. Je kan namelijk investeren in vastgoed door te beleggen in een REIT. Dit zijn beursgenoteerde bedrijven die vastgoed bezitten. Op deze manier kan je gemakkelijk aandelen kopen en verkopen die een bepaald belang in vastgoed vertegenwoordigen.

Wanneer je gaat beleggen, en zeker wanneer je gaat beleggen als beginner, is het belangrijk om regelmatig in te stappen en niet in één keer je gehele vermogen te investeren. Door regelmatig wat aandelen bij te kopen, verlaag je je risico aanzienlijk. De aandelenmarkt is erg volatiel.

Wij raden je ook aan om te beleggen bij een betrouwbare broker zoals DEGIRO. Je kunt hier een account aanmaken of via onderstaande knop.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Kun je beleggen met weinig geld?

Ja het is zeker mogelijk om te beleggen met weinig geld. Beleggen en ook beleggen met weinig geld kan je op de lange termijn veel geld opleveren. Wanneer je wilt gaan beleggen met weinig geld, moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Allereerst is het erg belangrijk dat je een broker zoekt waar je niet teveel geld hoeft te storten en waar het niet te duur is om te handelen. Daarnaast moet je goed zoeken naar beleggingen waar je niet teveel in hoeft te investeren en die niet te risicovol zijn.

Met hoe weinig geld kun je investeren?

Beleggen vanaf 10 euro per maand kan al zeer interessant zijn. Dit kan bedrag kan namelijk door samengestelde interest op de lange termijn veel worden. Waar je wel op moet letten is dat je een account aanmaakt bij een broker waar je dit soort bedragen kunt beleggen, veel brokers hebben namelijk een minimum stortings- en investeringsbedrag.

Kun je beleggen met 10 euro?

Ja het is zeker mogelijk om te beleggen met 10 euro. Wanneer je een broker hebt gevonden met een lage of geen minimale stortingsbedrag kan je met 10 euro in verschillende producten investeren.

Is investeren goed?

Geld investeren kan je veel opleveren. Investeren is een manier om je geld voor jou te laten werken. Wanneer je je winsten blijft herinvesteren, gaat je investering door samengestelde interest steeds sneller stijgen, waardoor je uiteindelijk buitengewone rendementen kunt behalen.

Write A Comment