Beleggen in groeiaandelen

Beleggen in groeiaandelen is een strategie waarbij je op zoek gaat naar aandelen die hard groeien. Groeiaandelen zijn over het algemeen jonge en/of kleine bedrijven waarvan de verwachting is dat de winst hard gaat groeien.

Groeiaandelen trekken beleggers aan die op zoek zijn naar hoge rendementen. Deze aandelen staan er namelijk om bekent dat wanneer het bedrijf echt veel groeit, dat beleggers gigantische rendementen kunnen behalen. Het risico op dit soort investeringen is vaak wel relatief groot.

Groeiaandelen kunnen op de beurs al veel geld waard zijn, terwijl ze bijna of nog helemaal geen winst hebben gemaakt. Dit komt doordat beleggers ook betalen voor de verwachte groei. Groeiaandelen hebben daardoor relatief hoge P/E ratio’s.

Een groeiaandeel waarderen

Het eerste waar je op moet letten bij het beleggen in groeiaandelen is het groeipotentieel van een bedrijf. Er bestaat geen exacte formule hoe je dit moet analyseren en het blijft voor een groot deel je eigen visie. Je kunt je daarom het beste focussen op bedrijven die je begrijpt. Wanneer je zo’n bedrijf hebt gevonden kan je door middel van een aantal indicatoren gaan inschatten wat volgens jou de verwachte groei van een bedrijf is.

Over het algemeen kijken beleggers in groeiaandelen naar de volgende vier criteria:

  1. Stabiele groei van de omzet en winst.
  2. Hoge toekomstige winstverwachtingen.
  3. Relatief hoge winstmarges.
  4. Hoge ROE (Return on Equity)

Is beleggen in groeiaandelen een goede strategie?

Beleggen in groeiaandelen kan veel opleveren. Een aantal beleggers hebben aangetoond dat beleggen in groeiaandelen een zeer succesvolle strategie is, maar beleggen in individuele groeiaandelen is erg risicovol wanneer je niet wat je aan het doen bent. Daarnaast kost het veel tijd om groeiaandelen te beoordelen en de kans bestaat dat je je tijdens je beoordeling laat beïnvloeden door het nieuws van trending aandelen.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om deze strategie toe te passen. Het makkelijkste wat je kan doen, is een ETF kopen die gespecialiseerd is in deze strategie. Eén van de bekendste ETF’s op dit gebied is van Vanguard. Deze ETF’s kan je eenvoudig kopen bij een broker als DEGIRO.

In de grafiek zie je hoe een investering van €1.000 op 1 januari 2005 in de S&P 500 zich heeft ontwikkeld vs een investering in de ETF met groeiaandelen van Vanguard. Zoals je kunt zien hebben groeiaandelen in deze periode veel meer opgeleverd dan de S&P 500, waardoor deze strategie natuurlijk erg aantrekkelijk lijkt.

Toch zegt dit niet alles. Deze ETF heeft de S&P 500 namelijk verslagen tijdens een zeer lange bullmarkt en groeiaandelen staan erom bekend in goede economische tijden te presteren. Het is daarom nog maar de vraag of de groeiaandelen de S&P 500 de komende 10 jaar opnieuw verslaat. Toch is het wel duidelijk dat beleggen in groeiaandelen tijdens een bullmarkt een goede strategie is.

Beleggen in groeiaandelen vs waarde-aandelen

De beleggingsstrategie beleggen in groeiaandelen wordt vaak vergeleken met de strategie waardebeleggen. Een waardebelegger is op zoek naar ondergewaardeerde aandelen. Over het algemeen zoekt een waardebelegger stabiele aandelen en is hij niet echt fan van aandelen die nu weinig winst maken, maar wel duur zijn door de groeiverwachting.

De uiteindelijke vraag is natuurlijk welke strategie levert meer op. Hoewel dit niet makkelijk te zeggen is, maar we gaan toch een poging wagen.

De makkelijkste manier om deze twee strategieën met elkaar te vergelijken is door te kijken naar de resultaten van ETF's die deze strategieën volgen.

In de grafiek hierboven hebben we de Vanguard Value Index Fund ETF Shares (VTV) vergeleken met de Vanguard Growth Index Fund Admiral Shares (VIGAX), beide ETF's worden dus beheert door Vanguard.

Wat heel duidelijk opvalt in de grafiek is dat de ETF bestaande uit groeiaandelen meer heeft opgeleverd dan de ETF bestaande uit waarde-aandelen. Hier scoort de strategie van beleggen in groeiaandelen natuurlijk punten mee.

Toch betekent dit nog niet dat beleggen in groeiaandelen een betere strategie is. Doordat we te maken met twee hele verschillende strategieën betekent dit ook dat deze strategieën op andere momenten krachtig zijn.

Groeiaandelen presteren goed zolang het goed gaat met de economie, terwijl waarde-aandelen juist uitblinken tijdens zwaar weer. Momenteel zitten we in de langste bullmarkt ooit, dus het is niet onlogisch dat groeiaandelen het de laatste 10 jaar beter hebben gedaan.

Om echt te kunnen bepalen wat een betere strategie is moeten we dus nog wat meer onderzoek doen.

Onderzoek naar beleggen in groeiaandelen

Om echt te onderzoeken wat een betere strategie is moeten we naar een iets langere periode kijken dan één bullmarkt.

Volgens onderzoek gedaan door het bedrijf Dodge & Cox, verslaat waardebeleggen op de lange termijn altijd beleggen in groeiaandelen [1]. Volgens dit onderzoek was het beleggen in groeiaandelen maar op drie momenten aantrekkelijker dan waardebeleggen. Dit waren de periodes: voor de grote depressie, de dot-com bubble en de huidige periode.

Oké dat is niet zo gunstig voor deze strategie, maar is beleggen in groeiaandelen dan nog wel een waardevolle strategie?

Hoewel beleggen in groeiaandelen op de lange termijn minder goed presteert dan waardebeleggen, zijn er dus wel tussen periodes waarin groeiaandelen uitblinken [2]. De uitdaging zit hem natuurlijk in het vinden van deze periodes.

Soorten groei-beleggers

Je hebt verschillende beleggers die in groeiaandelen beleggen. Je hebt de beleggers die verwachten dat een bedrijf zo hard gaat groeien, dat het niet uitmaakt hoeveel ze voor het aandeel moeten betalen. Dit zijn over het algemeen de minder succesvolle beleggers.

Dan heb je natuurlijk ook nog de belegger die wel weet wat die aan het doen is. Een aantal beleggers zijn gespecialiseerd in het beleggen in groeiaandelen en voor deze beleggers kan dit zeker een goede strategie zijn.

Sommige van deze beleggers, beleggen in groeiaandelen die nog geen winst maken, omdat ze ervan gaan dat het bedrijf eerst moet groeien, zodat het vervolgens veel winst kan gaan maken. Deze beleggers investeren vaak in nieuwe ontwikkelingen waar ze vroeg bij zijn, zoals de internet- en technologieaandelen rond 2000.

Andere groei-beleggers investeren in bedrijven die al wel winstgevend zijn. Deze bedrijven zijn als volwassener en ze keren soms zelfs al dividend uit. Deze bedrijven investeren een deel van hun winst opnieuw in het bedrijf om te kunnen groeien. Deze groeiaandelen trekken voornamelijk de voorzichtige belegger aan, die opzoek is naar een investering die goed te voorspellen is.

Een echte belegger in groeiaandelen laat zijn geld voor zich werken. Deze beleggers kopen namelijk voor de lange termijn. Voordat ze een aandeel kopen analyseren ze het bedrijven heel goed en zodra ze een goed bedrijf hebben gevonden, kopen ze het aandeel en laten ze het aandeel zo lang mogelijk groeien.

Philip Fisher is één van de bekendste beleggers die deze strategie heeft toegepast. Hij heeft hier ook een aantal boeken over geschreven, waaronder het boek Common Stocks and Uncommon Profits. In dit boek benadrukt hij het belang van onderzoek doen, dit boek was het puzzelstukje wat miste in Warren Buffett zijn beleggingsstrategie.

Voorbeeld van een groeiaandeel

Amazon is een typisch voorbeeld van een groeiaandeel. Amazon is inmiddels ook één van de grootste bedrijven van de wereld, maar ze groeien nog steeds flink.

De aandelen van Amazon werden en worden tegen hoge koers-winstverhouding (P/E) verhandeld. Tussen 2019 en begin 2020 was de koers-winstverhouding van het aandeel zelfs boven de 70. Ondanks de omvang van het bedrijf schommelen de schattingen van de winstgroei per aandeel voor de komende vijf jaar nog steeds rond de 30% per jaar.

Zolang een bedrijf naar verwachting zal blijven groeien, blijven beleggers bereid om te investeren tegen een hoge koers-winstverhouding. De reden hiervan is dat de huidige aandelenkoers over een aantal jaren achteraf gezien goedkoop kan lijken.

Het risico is dat de groei niet doorzet zoals verwacht. Beleggers hebben dan een te hoge prijs betaald omdat ze iets verwachtten, maar het niet kregen. In deze situatie kan de koers van een groeiaandeel gigantisch dalen.

Conclusie beleggen in groeiaandelen

Beleggen in groeiaandelen kan een zeer interessante strategie zijn, zolang je maar goed onderzoek doet naar de bedrijven waar je in wilt beleggen. Daarnaast is het erg belangrijk dat je onderzoekt in welke fase we zitten. Wanneer je een lange bullmarkt verwacht, dan is beleggen in groeiaandelen de juiste strategie. Wanneer je economisch mindere tijden verwacht, dan kun je beter voorzichtig zijn met deze strategie.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen, waarvan verwacht wordt dat ze in de toekomst veel meer winst gaan maken. Voor deze verwachte groei moeten beleggers meer betalen, waardoor bedrijven met relatief weinig winst toch een hoge waardering op de beurs kunnen hebben.

Wat zijn de beste groeiaandelen?

De beste groeiaandelen zijn van bedrijven die de afgelopen jaren procentueel constant meer winst zijn gaan maken. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn: Alphabet en Amazon.

Bronnen

  1. Dodge & Cox. (2016) Staying the Course in Value Investing. https://www.dodgeandcox.com/pdf/white_papers/Staying%20the%20Course%20in%20Value%20Investing.pdf Geraadpleegd op 9 december, 2021.
  2. Damodaran, A. (2012, 27 juli). Growth Investing: Betting on the Future? New York University. Geraadpleegd op 9 december 2021, van https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2118966
Author

Tom Otto is een gepassioneerde bedrijfskundige met een gespecialiseerde focus op beleggen. Met deze website wil hij het voor iedereen makkelijker maken om te beginnen met beleggen. Tom gelooft in beleggen voor de lange termijn en zijn favoriete quote die dat helemaal samenvat is: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". Met een sterke interesse in waardebeleggen en ETF's heeft Tom zichzelf verder ontwikkeld door het uitgebreid bestuderen van klassiekers zoals 'De Intelligente Belegger' en het volgen van de inzichten en strategieën van Warren Buffett.

Write A Comment