In dit artikel vertellen we over de ins en outs van het beleggen in goud. Investeerders kunnen beleggen in goud als investering die rendement moet opleveren of als bescherming tegen verschillende risico’s.

Voordelen van beleggen in goud in 2022

Er zitten veel voordelen aan het beleggen in goud. Eén van de belangrijkste voordelen van goud is dat het gebruikt kan worden om gemoedsrust te bieden in turbulente economische tijden. Goud kan namelijk een betrouwbare afdekking zijn tegen inflatie en je vermogen beschermen tijdens een financiële crisis.

Goud wordt niet voor niets de oudste valuta ter wereld genoemd. Al duizenden jaren vertrouwen mensen op goud als waarde opslag in tijden van economische crisis, vooral als het gaat om bescherming tegen inflatie.

Goud wordt dan ook door sommige investeerders gezien als het laatste redmiddel of de ultieme veilige haven in tijden van financiële onzekerheid. Helaas is het moeilijk te voorspellen wanneer deze onzekere periodes zullen plaatsvinden, dus mensen aarzelen soms te lang voordat ze goud kopen.

Beleggen in goud als inflatiehedge

Beleggen in goud is ook een manier om de waarde van je vermogen te beschermen tegen de effecten van inflatie. Veel mensen zien goud zelfs als een “alternatieve valuta”, vooral in landen waar de eigen valuta waarde verliest. Deze landen hebben de neiging om goud of andere sterke valuta te gebruiken wanneer hun eigen valuta heeft gefaald. Goud is een echt, fysiek goed, en heeft de neiging zijn waarde grotendeels te behouden.

Inflatie wordt veroorzaakt door een stijging van de prijs van goederen en/of diensten. Een stijging van de prijs van goederen of diensten wordt bepaald door vraag en aanbod. Goud is een middel om je hier tegen in te dekken. Beleggen in goud is echter geen perfecte bescherming tegen inflatie. Wanneer de inflatie toeneemt, hebben centrale banken de neiging om de rente te verhogen als onderdeel van hun monetaire beleid. Het aanhouden van bijvoorbeeld goud dat geen rendement oplevert, is niet zo waardevol als het aanhouden van een investering die wel rendement oplevert.

Wat maakt de goudprijs stabiel?

Zeldzaamheid. Stel je voor dat er geen valuta’s zouden zijn, hoe zou rijkdom dan worden gemeten? Dit zou ongetwijfeld door middel van goud worden gemeten. Dit edelmetaal fascineert de mens al eeuwen, waardoor goud al die tijd een stabiele waarde heeft gehad.

Goud heeft zijn stabiele waarde niet volledig te danken aan haar zeldzaamheid. Sterker nog, goud is niet eens echt een zeldzame metaalsoort. Een voordeel van goud is wel dat het relatief makkelijk te bewerken is, waardoor het voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

De prijs van goud wordt niet door een organisatie bepaald, maar hangt af van de productiekosten en hoeveel mensen bereid zijn ervoor te betalen. Vergeleken met andere metalen is goud relatief duur om te produceren. Dit zorgt ervoor dat de basisprijs van goud ook hoger ligt. Echter wordt de prijs voornamelijk beïnvloed door de vraag. Wanneer veel mensen goud willen kopen, moeten ze meer betalen om goud te kunnen krijgen. Terwijl de prijs juist daalt wanneer er weinig vraag is.

Hoe kun je beleggen in goud?

Beleggen in goud door fysiek goud kopen

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud. Allereerst kun je natuurlijk fysiek goud kopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gouden munten, goudstaven of gouden sierraden te kopen. Het voordeel van het fysiek kopen van goud is dat het je een extra goed gevoel kan geven. Goud wordt namelijk echt als een veilige belegging gezien waarbij je van niemand afhankelijk bent. Het fysiek kopen van goud heeft ook wel een aantal nadelen. Allereerst moet je altijd goed nadenken over het opslaan en de veiligheid hiervan. Je wilt natuurlijk niet dat het wordt gestolen. Een ander nadeel is dat je goud op deze manier moeilijk te verhandelen is. Het kopen en verkopen van goud is vergeleken met andere methodes relatief duur en je kunt het niet met een druk op de knop doen.

Beleggen in goud

Beleggen in goud via ETF’s

Het is ook mogelijk om digitaal in goud te beleggen zonder ooit fysieke staven of munten te hoeven bezitten. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in ETF’s (Exchange Traded Funds) die de goudprijs volgen. Dit verbetert de verhandelbaarheid, diversificatie en kosteneffectiviteit van je belegging enorm.

Waar kun je dit het beste doen?
Wij raden je aan om te beleggen in goud via ETF’s bij DEGIRO.

Beleggen in goud met CFD’s

Een vergelijkbare methode van beleggen in goud die dezelfde voordelen biedt, is het kopen van een goud CFD. Je hebt dan een contract waarin de huidige prijs van goud staat en waarbij je met je broker afspreekt dat je bij een koersstijging de stijging verdient. Het grootste voordeel van handelen door middel van CFD’s, is de hefboom die je bij deze producten kunt gebruiken. Je kunt hierdoor met een relatief klein bedrag in veel goud investeren. Hierdoor kun je veel geld verdienen op korte termijn wanneer de prijs de kant op gaat die je voorspelde. Natuurlijk betekent dit ook dat de risico’s hoog zijn en je je geld ook snel kunt verliezen. Goud CFD’s zijn gemakkelijk te verhandelen en zijn te koop bij brokers als eToro en Plus500.

Waar kun je dit het beste doen?
Wij raden je aan om te beleggen in goud via CFD’s bij eToro.

Beleggen in goud via goudmijnbedrijven

Nog een andere manier om te beleggen in goud is door aandelen in goudmijnbedrijven te kopen. Sommige beleggers geven de voorkeur aan mijnaandelen ten opzichte van directe goudbeleggingen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat goud geen waarde creëert. Goud heeft een vaste waarde die op de lange termijn stijgt met het inflatiepercentage. Daarentegen kan een mijnbedrijf winst maken en groeien, waardoor dit op de lange termijn een betere investering kan zijn.

Wanneer je geen individuele mijnaandelen wilt bezitten kun je ook nog ETF’s kopen die bestaan uit meerdere van dit soort bedrijven. Aangezien deze fondsen gespreid zijn over deze sector, zal je niet veel hinder ondervinden van de underperformance van een enkele mijnwerker.

Waar kun je dit het beste doen?
Wij raden je aan om te beleggen in goud via goudmijnbedrijven bij DEGIRO.

Goud als lange termijn belegging

Goud wordt beschouwd als een veilige belegging. Het wordt gebruikt als een veiligheidsnet wanneer de markten dalen, aangezien de goudprijs gewoonlijk niet meebeweegt met de marktprijzen. Daarom kan het ook als een risicovolle belegging worden beschouwd. De geschiedenis heeft ons geleerd dat de goudprijs niet altijd stijgt, vooral niet wanneer aandelen stijgen. Beleggers grijpen doorgaans naar goud wanneer er angst heerst op de markt en zij verwachten dat de aandelenkoersen zullen dalen.

Bovendien is goud geen product dat inkomsten genereerd. In tegenstelling tot aandelen en obligaties, is het rendement van goud volledig gebaseerd op de koersstijging. Bovendien brengt een belegging in goud unieke kosten met zich mee. Aangezien het om een fysiek product gaat, zijn er opslag- en verzekeringskosten aan verbonden. Rekening houdend met deze factoren, werkt goud het best als onderdeel van een gediversifieerde portefeuille. Laten we eens kijken wat een investering in goud op de lange termijn heeft opgeleverd.

Zoals je in de grafiek hierboven kunt zien, heeft een investering in de S&P 500 veel meer opgeleverd dan een investering in goud. Van 1985 tot 2021 is de goudprijs met ongeveer 445% gestegen. In dezelfde periode steeg de S&P 500 met bijna 2000%.

Als we in plaats daarvan kijken naar de jaren 2005 tot 2021, is de goudprijs met 300% gestegen, ongeveer net zoveel als in een periode van 30 jaar. In dezelfde periode is de S&P 500 met slechts 276% gestegen.

Op de langere termijn lijken aandelen het wel beter te doen dan goud, maar op kortere termijn kan goud het winnen. Als we terugkijken naar de prijs vanaf het jaar 1985 tot vandaag, dan zien we dat aandelen het flink winnen van goud.

Beleggen in fysiek goud

Het online kopen van fysieke goudstaven is een vrij eenvoudig proces. Bekijk goudstaafproducten op websites zoals Hollandgold en de The Silver Mountain. Selecteer de goudstaven die je wilt kopen op gewicht, hoeveelheid en prijs.

Online goud retailers geven meestal kortingen aan klanten die grotere hoeveelheden kopen. Sommige verkopers geven korting voor het gebruik van een creditcard, terwijl anderen dat doen voor het gebruik van bankoverschrijvingen. Kies de meer kosteneffectieve betalingsoptie. Zodra je de goudstaven hebt ontvangen, is het belangrijk om ze in hun verpakking te laten om krassen te voorkomen. Bewaar de goudstaven thuis in een kluis of in een kluis bij de bank.

Beleggen in goudmijnbedrijven

Een andere manier om te profiteren van stijgende goudprijzen is het bezitten van aandelen in mijnbouwers die goud uit mijnen halen en het vervolgens bewerken tot bruikbaar goud.

In sommige opzichten kan dit de beste alternatieve belegging zijn voor beleggers, omdat je via deze weg op meer dan één manier kunt profiteren van goud. Ten eerste, als goud stijgt, stijgt ook de winst van de mijnwerker. Ten tweede heeft de mijnwerker de mogelijkheid om de productie in de loop der tijd te verhogen, wat een dubbel effect oplevert. Je kunt dus eigenlijk op twee manieren winst maken. Dit is natuurlijk beter dan het volledig afhankelijk zijn van de goudprijs.

Enkele van de meest populaire aandelen in deze sector zijn:

  • Barrick Gold Corp. (GOLD). Deze goudmijngigant heeft zijn hoofdkantoor in Toronto en is actief in 13 landen over de hele wereld.
  • Newmont Corp. (NEM). Newmont is 's werelds grootste goudmijnbouwbedrijf, met hoofdkantoor in Colorado. Het exploiteert mijnen in Noord- en Zuid-Amerika en Afrika.
  • Franco-Nevada Corp. (FNV). Franco-Nevada bezit geen goudmijnen. In plaats daarvan koopt het de rechten op royalty's van andere gouddelvers.

Bij het beleggen in aandelen van mijnbedrijven moet je er wel rekening mee houden dat de resultaten samenhangen met de goudprijs, maar ook gebaseerd zijn op fundamentals met betrekking tot de huidige winstgevendheid en uitgaven van het bedrijf. Dit betekent dat beleggen in individuele goudbedrijven ook dezelfde soort risico's heeft als beleggen in andere aandelen. Individuele aandelen kunnen erg volatiel zijn en dit geldt dus ook voor goudmijnaandelen.

Rendement goudmijnaandelen vs goud

In de afgelopen 20 jaar hebben goudmijnaandelen beter gepresteerd dan de prijs van goud zelf. Niet alleen het potentiële rendement op goudmijnaandelen ligt hoger, de volatiliteit van deze aandelen is ook hoger. Dit betekent dat je als belegger daarom meer risico loopt, maar wel kans hebt op een hoger rendement. Goudmijnaandelen zijn op deze manier dus een soort hefboom op het beleggen in goud.

Om je een beeld te geven van het rendement van goudmijnaandelen ten opzichte van de goudprijs, hebben wij onderstaande grafiek gemaakt. Zoals je kunt zien is de prijs van goud gestegen met ongeveer 80% sinds 2008, terwijl het aandeel van het bedrijf Franco-Nevada Corp. (FNV) in deze periode met wel 730% is gestegen. Dit is wel een extreem voorbeeld en het is zeker niet zo dat alle goudmijnaandelen of goud gerelateerde aandelen zoveel meer zijn gestegen dan goud zelf. Toch geeft dit voorbeeld wel aan dat een bedrijf waarde kan creëren, waardoor je een hoger rendement kunt behalen dan op goud zelf.

Deze outperformance is grotendeels te danken aan de manier waarop goudmijnbedrijven hun operationele hefboomwerking gebruiken om de winst te maximaliseren, waardoor hun aandelenkoersen stijgen.

Conclusie beleggen in goud

Goud kan voornamelijk een goede belegging zijn wanneer je behoefte hebt aan een bescherming van je vermogen. Doordat de goudprijs relatief stabiel is en doordat de prijs voornamelijk stijgt in turbulente economische tijden, is goud een goede bescherming tegen risico's van een financiële crisis.

Op de lange termijn is goud een minder goede belegging. Doordat goud enkel een grondstof is met een bepaalde waarde kun je als belegger wel speculeren op de prijs, maar niet investeren met het idee dat het op de lange termijn waarde gaat creëren. Dit betekent dus dat beleggen in goud op de lange termijn minder zal opleveren dan investeringen in aandelen of vastgoed.

Het is ook mogelijk om te beleggen in goud door aandelen te kopen in een goudmijnbedrijf. Hierdoor investeer je in een bedrijf wat wel de mogelijkheid heeft om waarde te creëren, waardoor je op de lange termijn een goed rendement kunt behalen. Daarentegen is het resultaat nog wel gekoppeld aan de goudprijs, wat je als belegger een veilig gevoel kan geven.


Veel gestelde vragen (FAQ)

Hoe kun je beleggen in goud?

Je kunt op verschillende manieren beleggen in goud. De voornaamste methoden zijn: goudstaven of gouden munten kopen, beleggingsfondsen, CFD's, mijnbouwaandelen, ETF's of juwelen. De makkelijkste manieren om te beleggen in goud is door middel van een CFD, een ETF of aandelen in een mijnbouwbedrijf. Bijna alle online brokers geven je de mogelijkheid om door middel van deze methodes te beleggen in goud.

Wat is het rendement op goud?

Op de lange termijn lijken aandelen het beter te doen dan goud, maar op kortere termijn kan goud het winnen. Voornamelijk in economische onzekere tijden is het mogelijk om hoge rendementen te behalen door te beleggen in goud.

Is beleggen in goud verstandig?

Beleggen in goud heeft veel voordelen. Eén van de belangrijkste voordelen van goud is dat het gebruikt kan worden om gemoedsrust te bieden in turbulente economische tijden. Wanneer je als belegger beschermt wilt zijn tegen economische risico's is het dus verstandig om te beleggen in goud.

Misschien vind je dit ook interessant

Investeren in 2021 | Waarin kun je je geld beleggen? + Tips

Investeren in vastgoed | Hoe moet dat? | Uitgebreide uitleg

Beginnershandleiding (2021) – Hoe moet ik beginnen met beleggen?

Hoe kies je de beste online broker (2021)?

Bitcoin – Wat is het en hoe werkt de blockchain (2021)?

Write A Comment