In dit artikel gaan we het hebben over beginnen met beleggen in 2022. Veel mensen, zeker tegenwoordig, hebben interesse in beleggen. Maar waar moet je dan beginnen met beleggen? In deze handleiding gaan we jou helpen om je weg te vinden in de beleggingswereld.

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen in 2022

Wil je beginnen met beleggen in de aandelenmarkt in 2022? Dat is een goed teken. Zeker wanneer je je maandelijkse uitgaven goed onder controle hebt en iedere maand iets over houdt om te kunnen sparen of beleggen. Wanneer je geld gedurende een lange periode niet nodig hebt, kun je dit geld investeren. Doordat je het voor een lange periode laat staan, gaat je geld compounden (rente over rente). Hierdoor gaat je vermogen steeds sneller groeien. Dit maakt het dus een slimme keuze om zo snel mogelijk te beginnen met beleggen en hoe jonger je bent hoe beter! Er zullen natuurlijk ups en downs zijn op de aandelenmarkt, maar als je nog jong bent, heb je tientallen jaren de tijd om die ups en downs op te vangen. En heb je dus tientallen jaren om jouw geld te laten groeien. Begin nu, ook al moet je klein beginnen!

Wanneer je helemaal nieuw bent in het beleggen moet je eerst de basisprincipes leren voordat je daadwerkelijk kan beginnen met beleggen. Op deze manier kun je met een zelfverzekerd gevoel starten. Gelukkig kan deze handleiding voor beginnen met beleggen jou goed op weg helpen, zodat je een goed startpunt hebt voor het leren van de basisprincipes, het kopen van aandelen, het kiezen van een broker en nog veel meer!

Basisprincipes beginnen met beleggen 2022

De beleggingswereld kan een complexe wereld zijn, maar wie de tijd neemt om de basisprincipes en de verschillende beleggingscategorieën te begrijpen, kan op lange termijn veel winst maken. De eerste stap is het leren begrijpen hoe beurzen, de plek waar de aandelen daadwerkelijk worden verhandeld, werken. Vervolgens is het belangrijk dat je weet welke verschillende soorten beleggingen er zijn en wat de bijbehorende risico’s van deze beleggingen zijn.

Wat is een effectenbeurs?

Als je gaat beginnen met beleggen kom je het begrip effectenbeurs of beurs tegen. De effectenbeurs is een plek waar aandelen van beursgenoteerde ondernemingen worden verhandeld. Een bedrijf kan door middel van initial public offering (IPO) eigen aandelen uitgeven om kapitaal aan te trekken. Wanneer een bedrijf dit heeft gedaan is het bedrijf beursgenoteerd en kan het grote publiek vervolgens via de beurs aandelen kopen en verkopen.

Een effectenbeurs maakt het dus mogelijk om bedrijfsaandelen en andere effecten te verhandelen. Een aandeel kan alleen worden gekocht of verkocht als het op een effectenbeurs is genoteerd. De beurs is dus de ontmoetingsplaats van kopers en verkopers van aandelen.

Nederland heeft ook een effectenbeurs, deze is gevestigd in Amsterdam. De beurs van Amsterdam is één van de oudste beurzen van de hele wereld. De beurs werd opgericht in 1606 toen de VOC als eerste bedrijf ooit een beursgenoteerd bedrijf werd.

De belangrijkste graadmeter van de beurs is de AEX, dit is een index die de 25 grootste bedrijven van Nederland volgt. De beurs is eigendom van Euronext, dit bedrijf heeft beurzen door heel Europa waaronder in Brussel, Parijs, Milaan en Lissabon. Handel op de Nederlandse beurs is mogelijk op werkdagen van 09:00 tot 17:30 uur.

Hoe werkt een effectenbeurs?

Wanneer een onderneming ooit kapitaal heeft aangetrokken door aandelen uit te geven, zullen de eigenaars van die nieuwe aandelen hun aandeel op een dag weer willen verkopen. Zonder een effectenbeurs zouden deze eigenaars een koper moeten vinden door naar vrienden, familie en hun zakelijk netwerk te gaan. De beurs maakt het gemakkelijker om een koper te vinden op wat bekend staat als de secundaire markt.

Met een effectenbeurs ken je nooit de persoon aan de andere kant van de transactie. Het kan een gepensioneerde leraar zijn aan de andere kant van de wereld, een verzekeringsgroep met miljarden dollars, een openbaar verhandeld beleggingsfonds, of een hedgefonds.

De beurs werkt als een veiling en handelaren die denken dat een bedrijf het goed zal doen, bieden de prijs omhoog. Mensen die denken dat het aandeel het slecht zal gaan doen, verkopen juist snel hun aandelen tegen de huidige prijs. Op de beurs willen kopers de laagst mogelijke prijs betalen, zodat ze later met winst kunnen verkopen, terwijl verkopers meestal op zoek zijn naar de beste mogelijke prijs.

Hoe kun je beginnen met beleggen in 2022?

Ben jij er nu klaar voor om te beginnen met beleggen, volg dan het stappenplan hieronder:

Stap 1: Maak een broker account aan

Voordat je kunt beginnen met beleggen, moet je een beleggingsaccount openen bij een broker. Neem de tijd om goed onderzoek te doen naar de reputatie, vergoedingen en recensies voor verschillende investeringsopties. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je de beste online broker kiest voor jouw situatie. Om jou hiermee te helpen hebben we alvast onderzocht wat de beste brokers zijn aan de hand van een vergelijking. Ook zijn er op deze website reviews te vinden van alle populaire brokers in Nederland.

In onze reviews hebben wij onderzocht wat de werkelijke kosten aan commissies zijn (velen zeggen gratis handel aan te bieden), hoe gemakkelijk de app of website is te gebruiken en of het platform onderzoeksmethodes en leermiddelen aanbiedt. Zo kun je gemakkelijk de beste broker vinden die bij jou past. Wij raden voor beginnende beleggers DEGIRO aan. DEGIRO is een goede Nederlandse broker, waar je geen minimaal stortbedrag hebt. Je kunt dus ook zo beginnen met beleggen. Maak via onderstaande knop een account aan bij DEGIRO met €50,- korting.

Meer informatie nodig? Lees hier: Hoe kies je een broker?

Stap 2: Onderzoek waarin je wilt beginnen met beleggen

Zodra je een account hebt aangemaakt bij een broker en geld op je account hebt gezet, ben je klaar om te beginnen met beleggen. Zodra het geld is overgemaakt, log je in op jou online rekening bij je broker en is het tijd om in de materie van het kiezen van aandelen te duiken. Een goede manier om te beginnen is door te onderzoeken welke bedrijven je al kent vanuit jouw ervaringen als consument.

Laat je vooral niet overweldigen door de stortvloed aan gegevens en real-time marktschommelingen wanneer je bezig bent met je onderzoek. Houd het doel eenvoudig: je bent op zoek naar bedrijven waarvan je mede-eigenaar wilt worden.

Warren Buffett heeft ooit gezegd: “Koop in een bedrijf omdat je het wilt bezitten, niet omdat je wilt dat de aandelen stijgen”. Eén ding is zeker Warren Buffett heeft het goed gedaan en mede door die regel te volgen.

Zodra je de bedrijven hebt geselecteerd waarvan je denkt dat je die wilt bezitten, is het tijd om nog een beetje onderzoek te doen. Begin met het jaarverslag van het bedrijf en bekijk de financiële gegevens, zoals de winst- en verliesrekening en de balans.

Daarna zullen de meeste informatie en analytische tools die je nodig hebt om het bedrijf te beoordelen beschikbaar zijn op de website van je broker, zoals de kwartaalcijfers, SEC filings en recent nieuws. Wanneer je dit hebt gedaan, is het inmiddels als het goed is voor jou duidelijk wat jij de beste investering vindt.

Stap 3: Koop het aandeel

Als het goed is heb je in de vorige stap een aandeel gevonden wat je wilt kopen. Je selecteert dan het aandeel dat je wilt verhandelen, kiest een ordertype en plaats de order.

Stap 4: Check of het aandeel is gekocht

Kijk na het plaatsen van de order om er zeker van te zijn dat deze wordt uitgevoerd. Als je marktorders gebruikt dan zouden deze onmiddellijk uitgevoerd moeten worden. Wanneer je limietorders gebruikt, kan het zijn dat je order niet meteen wordt uitgevoerd. Als je wilt dat de transactie sneller wordt uitgevoerd, verplaats dan je limietprijs dichter naar de vraagprijs (als je koopt) of de biedprijs (als je verkoopt).

Wat kost het om te beginnen met beleggen in 2022?

Een obstakel voor succesvol handelen in aandelen zijn de kosten. Dit is geld dat je betaalt om aandelen of andere producten te bezitten of te verhandelen. Eén van de kostenposten zijn bijvoorbeeld de commissiekosten. Over het algemeen wil je natuurlijk een broker vinden met de laagst mogelijke kosten en fees.

Andere mogelijke kosten zijn beheerkosten. Deze kosten betaal je niet wanneer je handelt in individuele aandelen, maar wanneer je echter ETF’s, beleggingsfondsen en andere investeringen gaat verhandelen, dan moet je de kostenratio’s begrijpen. Deze fondsen worden namelijk beheerd door een persoon die elk jaar een percentage van de marktwaarde van het fonds betaald krijgt. Wanneer een ETF een kostenratio heeft van 0,1%, betekent dit dat je €1,00 per jaar aan kosten betaalt voor elke €1000 die je belegt.

Ook interessant: ETF Beleggen [2021] || De beste beleggingsvorm?

Wat zijn de risico’s van beleggen in 2022?

Natuurlijk moet je als je gaat beleggen ook rekening houden met de risico’s en je risicotolerantie. Stel dat je beleggingen plotseling 50% van de waarde verliezen. Zou je na de crash meer kopen, niets doen, of verkopen? Als je meer zou kopen, heb je een agressieve risicotolerantie en kun je je veroorloven om meer risico’s te nemen. Als je zou verkopen, heb je een conservatieve risicotolerantie. Je bent dan enkel op zoek naar veilige beleggingen.

Begrijpen hoe je zou reageren op verliezen is één ding, maar begrijpen hoeveel jij kunt veroorloven te verliezen is een tweede.

Je kunt bijvoorbeeld een agressieve risicotolerantie hebben, maar wanneer je geen geld- of noodfonds hebt om op terug te vallen als je bijvoorbeeld plotseling je baan verliest, moet je in dit geval je beperkte middelen niet gebruiken om in risicovolle aandelen te beleggen.

Belasting bij beginnen met beleggen in 2022

Als je gaat beginnen met beleggen is het belangrijk om de belastingregels te begrijpen. Vooral als je actief aandelen gaat verhandelen. De belastingen die je betaalt op aandelenwinsten vallen onder box 3, de box voor sparen en beleggen. Je betaalt in box 3 een belasting over je vermogen en dus niet over de winst die je hebt behaald met je investeringen.

Klaar voor serieuze trading strategieën?

Beginnende beleggers zouden zich moeten beperken tot eenvoudige koop- en verkooptransacties. Echter, zodra je deze basisconcepten onder de knie hebt kan je gaan beginnen met complexere strategieën toe te voegen aan je traders-toolbelt.

Je kunt bijvoorbeeld gaan beginnen met handelen in put opties of call opties. Hiermee word je blootgesteld aan een grotere volatiliteit. Dit zijn riskantere bewegingen, waardoor je sneller zowel winst als verlies kan maken.

Een andere manier om je mogelijke winst en verliezen te vergroten is door middel van leverage. Je maakt dan gebruik van geleend geld dat je leent van je broker zodat je meer aandelen kan kopen. Dit staat ook wel bekend als “handelen met marge“.

Wat zijn alternatieven voor het handelen in aandelen?

Aandelen verhandelen is één manier om op de markt actief te zijn. Er zijn ook andere opties die je kunt proberen zoals bijvoorbeeld investeren in vastgoed, crypto, forex, obligaties en grondstoffen.

Beginnen met beleggen in obligaties

Veel beleggers differentiëren hun portefeuille ook door in andere producten dan aandelen te beleggen. Obligaties zijn een populaire manier om te differentiëren en minder risico’s te creëren voor beleggingen tijdens een daling van de aandelenmarkt. Ook ideaal dus als je wilt beginnen met beleggen.

Obligaties zijn leningen die zijn uitgegeven door bijvoorbeeld een overheid of bedrijf. Deze leningen zijn verhandelbaar als schuldbewijs. Als je een obligatie koopt, leen je geld uit aan een onderneming of een overheid. Meestal ontvang je als obligatiehouder een vergoeding in de vorm van couponrente. Deze investeringsvorm is verre van opwindend, maar ze behoren tot de meest stabiele beleggingsmogelijkheden.

Beginnen met beleggen in ETF’s

Als je helemaal nieuw bent in het beleggen zijn aandelen misschien niet de beste manier om te beginnen. Misschien wil je in plaats daarvan exchange-traded funds (ETF’s) proberen. Met ETF’s kun je als belegger een bundel van aandelen in één keer kopen. Dit kan helpen als je nog geen vertrouwen hebt in het kiezen van het ene bedrijf boven het andere.

ETF’s die de belangrijkste indexen zoals de Dow, Nasdaq en S&P 500 (of de Nederlandse variant AEX) nabootsen, zijn goede manieren om te beginnen met beleggen. Op deze manier geef jij je portefeuille een brede blootstelling aan de aandelenmarkt.

Het investeren in individuele aandelen is moeilijk. Om goede keuzes te maken heb je financiële analyse ratio’s om de prestaties van een bedrijf te vergelijken met zijn concurrenten. Dit kan je helpen ervoor te zorgen dat je de beste aandelen aan je portefeuille toevoegt.

Het nadeel van de meeste vastrentende beleggingen is de liquiditeit. Beleggen in obligaties en geldmarktrekeningen betekent dat je niet zonder boete bij je geld kan tot de vervaldatum. Het goede nieuws is dat vastrentende beleggingen verkrijgbaar zijn in een breed scala van wachttijden, van een maand of twee tot een decennium of meer.

Beleggen in vastgoed

Vastgoed is een geweldige investeringsmogelijkheid omdat er een eindige hoeveelheid van is. Niet alleen dat, maar het heeft ook een tastbare waarde. Er zijn veel manieren om in te investeren in vastgoed. Je kunt een huurpand kopen en iemand anders de hypotheek laten afbetalen terwijl jij profiteert van het eigen vermogen. Of je kunt een vervallen pand kopen, het opknappen en het voor een snelle winst verkopen. Je kunt zelfs geld in een Real Estate Investment Trust (REIT) steken als je niet met direct vastgoed te maken wilt hebben.

Vastgoed kent cycli, net als elke andere markt. Wanneer je op het juiste moment instapt en weer op de top van de cyclus verkoopt kun je ontzettend veel geld verdienen. Of, wanneer je op lange termijn denkt, is vastgoed een geweldige ‘buy-and-hold’ belegging. Hoe dan ook, het is een van de meest stabiele investeringen die er is.

Grondstoffen en goud

Je hebt vast wel eens reclameborden of winkelborden gezien met “Geld voor goud”. Er is een reden waarom deze plaatsen bereid zijn om je te betalen voor jouw edele metalen, namelijk omdat ze echte waarde hebben! Net als vastgoed, is er een eindige hoeveelheid goud, zilver, platina en edele metalen in de wereld. Goud in het bijzonder heeft waarde omdat het een valuta is die onafhankelijk is van elke nationale valuta die kan stijgen of dalen.

Grondstoffen zoals goud en andere edele metalen zijn gebonden aan de aandelenmarkt, maar opereren zeer onafhankelijk. Vaak zal de prijs van goud en grondstoffen stijgen als de traditionele aandelen dalen. Grondstoffen kopen is een bescherming tegen een daling van de aandelenmarkt.

Je kunt fysiek goud en andere edele metalen kopen in de vorm van edelmetaal, maar het is veel praktischer om te beleggen in een grondstoffenindex, door bijvoorbeeld een ETF te kopen die bestaat uit de grondstoffen waarin jij interesse hebt.

Beginnen met beleggen in Forex

In de afgelopen jaren is forex beleggen veel populairder geworden dan ooit tevoren. Het is nu de meest verhandelde markt. Er wordt in deze markt nog veel meer gehandeld dan in bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Dit is deels te danken aan de nieuwe toegankelijkheid, waarbij veel handelaren in forex handelen via online brokers.

Valuta’s worden verhandeld in paren. Het is dus belangrijk om dit te begrijpen. In tegenstelling tot het kopen van aandelen, waarbij je simpelweg een aandeel kunt kopen en je vervolgens hoopt dat de waarde stijgt, moet je een valuta verkopen om een valuta te kunnen kopen. Elke transactie bestaat dus uit de verkoop van een valuta en de gelijktijdige aankoop van een andere.

Deze paren bestaan uit een basisvaluta en een quote-valuta, zoals EUR/GBP. In dit paar is de Euro de basisvaluta en wordt deze verkocht om de quote currency, het Pond, te kopen. Je kunt dit doen in de hoop dat de waarde van het pond stijgt, waardoor je meer waarde in je basisvaluta krijgt wanneer je terugkeert.

Beginnen met beleggen in Crypto

Het investeren in cryptocurrency kan de diversificatie van je portefeuille verhogen, aangezien cryptocurrencies zoals Bitcoin historisch gezien bijna geen prijscorrelatie hebben vertoond met de Amerikaanse aandelenmarkt. Als je gelooft dat het gebruik van cryptocurrencies na verloop van tijd steeds bekender zal raken, dan is het waarschijnlijk zinvol voor jou om direct wat crypto’s te kopen om een gespreide portefeuille te creëren.

Als het kopen van cryptocurrencies jou te riskant lijkt, kun je andere manieren overwegen om mogelijk te profiteren van de opkomst van cryptocurrencies. Je kunt de aandelen kopen van bedrijven zoals Coinbase, Square en PayPal of investeren in een beurs zoals CME Group (NASDAQ: CME), die de handel in crypto-futures verzorgd. Hoewel investeringen in deze bedrijven winstgevend kunnen zijn, hebben ze niet hetzelfde opwaartse potentieel als directe investeringen in cryptocurrencies.

Bekijk ook eens: Beste crypto broker in Nederland (2021) || Onze top 3

Beginnen met beleggen in Beleggingsfondsen

Hoe meer kapitaal je belegt, hoe meer je kunt verdienen. Helaas heeft niet iedereen €100.000 liggen om te beginnen met beleggen. De meeste mensen hebben een veel kleiner bedrag over. Dat is waar beleggingsfondsen om de hoek komen kijken.

Een gemeenschappelijk fonds bundelt het kapitaal van veel mensen en investeert het bedrag. Je hebt misschien alleen genoeg om een paar aandelen van een paar bedrijven te kopen. Als deel van een gemeenschappelijk fonds ben je daarentegen deelgenoot van een enorme portefeuille die gediversifieerd en goed beheerd wordt. Plus, als elk lid van het fonds regelmatig bijdraagt, groeien de inkomsten consistent. Het is een geweldige manier om je beleggingsinkomsten een boost te geven door schaalvoordelen.

Peer-to-Peer leningen

Peer-to-peer (P2P) leningen zijn een geweldig alternatief voor leningen van traditionele banken. In plaats daarvan kunnen kredietnemers bij individuele kredietverstrekkers kapitaal aantrekken in kleinere, stapsgewijze bedragen.

Aan de andere kant is P2P-lenen een geweldig investeringsinstrument. Als kredietverstrekker kun je rente berekenen over het geleende bedrag, gemiddeld zo’n 2% of zo veel als 8%. Je krijgt je initiële investering terug over de duur van de terugbetalingsperiode, samen met de rente. Reken daarbij de kosten voor te late of gemiste betalingen en je investering kan een aanzienlijk rendement opleveren.

P2P-lenen kan zo eenvoudig zijn als het lenen van €100 aan een vriend of zo riskant als het lenen van €10.000 aan een ondernemer via een online leenplatform. Risico en beloning verschillen per leenmogelijkheid, dus het is belangrijk om elke situatie zorgvuldig te bekijken.

Startups en IPO’s

Startup-investeringen zijn een geweldige manier om geld te verdienen aan het geweldige idee van iemand anders. Natuurlijk zijn ze om diezelfde reden ook riskant, niet elk geweldig idee wordt een succes.

Startup investeringsmogelijkheden zijn er in alle soorten en maten. Je kunt een paar duizend dollar steken in het plaatselijke winkelbedrijf van een vriend om een aandeel te kopen in de toekomstige verkoop. Of je kan jouw fondsen samenvoegen met een investeringsgroep om 20% van een technologisch topbedrijf te kopen. Hoe dan ook, je koopt toegang tot toekomstige winsten. Startup-investeringen zijn dus een zaak van de lange adem.

Conclusie beginnen met beleggen 2022

Zo dat was een heel verhaal. Wij hopen dat wij jou verder hebben geholpen door uit te leggen welke mogelijkheden jij hebt om te beginnen met beleggen. We hopen dat je beter weet wat de risico’s hiervan zijn en welke stappen jij nog moet ondernemen om daadwerkelijk te kunnen beginnen met beleggen. Wanneer er nog zaken niet helemaal duidelijk zijn, check dan onze andere artikelen. Onze blog en kennisbank staan vol met artikelen die van jou een betere belegger kunnen maken! En wil je nu gelijk beginnen met beleggen, maar moet je nog een account aanmaken bij een broker? Maak dan een account aan bij de beste broker volgens onze vergelijking: DEGIRO.Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe kan ik beginnen met beleggen?

Je kunt gelijk beginnen met beleggen door een account te maken bij een broker. Wanneer je helemaal nieuw bent in het beleggen, is het verstandig om eerst de basisprincipes te leren voordat je daadwerkelijk kan beginnen met beleggen.

Wat is een goed bedrag om te beleggen?

Wanneer je nog jong bent en je je geld voor een lange periode kan investeren heb je niet veel geld nodig om te beleggen. Wanneer je geld voor een lange periode belegt krijg je rente op rente waardoor je van een klein bedrag al veel kan maken.

Write A Comment