Wat is de AEX?

AEX staat voor Amsterdam Exchange index. Dit is een beursindex samengesteld uit Nederlandse ondernemingen die verhandeld worden op de Euronext Amsterdam. De AEX-index wordt verhandeld sinds 1983 en is samengesteld uit de 25 meest verhandelde aandelen op de Nederlandse beurs. De AEX is één van de belangrijkste nationale indexen van de beursgroep Euronext samen met de Brusselse index BEL 20, de Parijse CAC 40 en de Lissabonse PSI-20.

AEX index quick facts

P/E Ratio32
Dividend Yield2.26%
Rendement 12 maanden23,40%
Rendement 3 jaar (per jaar)9.74%
Prijs/boekwaarde9.41
Indicatoren AEX

Koersgeschiedenis AEX

Zoals je kunt zien heeft de AEX het volgens de bovenstaande grafiek de afgelopen twintig jaar niet bepaald goed gedaan. Wanneer je in 2000 had belegd in deze index had je pas in 2021 je geld terugverdient. Voor zo'n rendement ben je natuurlijk niet bereidt te investeren, maar zoals eerder gezegd is de AEX geen herbeleggingsindex. Dit betekent dat je al die jaren wel een dividend had ontvangen en wanneer je deze dividenden zelf had herbelegd had je wel degelijk een goed rendement behaald.

In de grafiek hieronder is te zien wat je rendement zou zijn wanneer je al je dividenden had herbelegd. Stel je was dan in het jaar 2000 ingestapt met €1000. Je belang zou dan meer dan verdubbeld zijn naar ongeveer €2.240. Dit is ongeveer een rendement van 4% per jaar. Dit is toch al een stuk beter dan een spaarrekening zonder rente en dat terwijl je in dit voorbeeld misschien wel op het slechtste moment ooit was ingestapt.

AEX beleggen - Dollar cost averaging

Wanneer je iedere maand een vast bedrag investeert, loop je veel minder risico dan wanneer je op een bepaald moment met een groot bedrag instapt. Dit komt doordat een index, dus ook de AEX, erg volatiel is. Hiermee wordt bedoeld dat de prijzen van periode tot periode sterk kunnen verschillen. Wanneer je er dus voor kiest om een groot bedrag te investeren, dan kan het zomaar zijn dat de prijs over een aantal maanden minder waard is. Je risico's zijn een stuk lager wanneer je gespreid instapt. Dit komt doordat je bij deze methode evenveel profiteert van onderwaarderingen als dat je last hebt van overwaarderingen.

Dit kan je goed zien in de grafiek hierboven, achteraf weet je goed wanneer je te veel hebt betaald voor een aandeel. In de grafiek zie je dit doordat de koers hierna sterk daalt, vervolgens ontstaat de situatie dat het aandeel te veel is gedaald en juist ondergewaardeerd is. Wanneer je deze strategie gebruikt om geleidelijk in te stappen groeit je investering mee met de lange termijn stijging van de index. Dit is een groot voordeel van aandelen en indexen, op de lange termijn stijgen ze namelijk vaak.

In maart 2020 maakte de AEX nog een duikvlucht, als gevolg van de paniek over het coronavirus. 12 maart was zelfs de slechtste beursdag ooit na de beurscrash van 19 oktober 1987. De AEX kwam daarmee op een verlies van 30% in drie weken tijd, een serieuze beurscrash dus. Zo zie je maar dat je vermogen op de korte termijn wel veel risico kan lopen tijdens uitzonderlijke omstandigheden.

Weging en berekening van de AEX

De samenstelling van de AEX-index wordt vier keer per jaar herzien. De volledige "jaarlijkse" herziening vindt plaats in maart en tussentijdse "driemaandelijkse" herzieningen in juni, september en december. Wijzigingen als gevolg van de herzieningen worden van kracht op de derde vrijdag van de maand.

Op de belangrijkste herzieningsdatum in maart wordt er gekeken wat de meest verhandelde aandelen zijn van het voorgaande jaar op de Amsterdamse beurs. Om dit te berekenen worden het aantal transacties vermenigvuldigd met de prijs waarvoor de aandelen verhandeld zijn. Op deze manier handelsomzet van een bedrijf berekend. De 25 bedrijven met de hoogste handelsomzet worden opgenomen in de AEX.

Berekening weging AEX bedrijven

Wanneer de 25 bedrijven voor de AEX zijn vastgesteld moeten de bedrijven nog worden gerangschikt en moet de weging per bedrijf worden bepaald. Hiervoor wordt niet de handelsomzet gebruikt.

Voor de weging wordt per aandeel de marktwaarde van de float berekend. Met de float worden de vrij verhandelbare aandelen bedoeld en dus niet de aandelen die alle een lange tijd in vaste handen zijn. Het aantal aandelen wat vrij verhandelbaar is wordt vervolgens vermenigvuldigd met de prijs per aandeel. Op deze manier wordt marktkapitalisatie van de float berekent. Dit bedrag bepaalt de ranking en de weging van bedrijven.

Er nog wel een extra regel. Een bedrijf mag op het moment van de herziening niet meer dan 15% van de totale weging innemen. Deze regel is bedacht om te voorkomen dat enkele bedrijven niet een te groot effect krijgen op de Index. De voordelen van de spreiding van de index zouden op deze manier namelijk verloren gaan.

Samenstelling van de AEX (bedrijven)

Op 31 juli 2021 heeft de AEX de volgende samenstelling (Bron: Euronext)

BedrijfSectorWeging
ASML HOLDINGProduction Technology Equipment16,38%
UNILEVER Personal Products14,82%
ROYAL DUTCH SHELLA Integrated Oil and Gas10,44%
ADYEN Transaction Processing Services6,64%
PHILIPS KON Medical Equipment6,00%
RELX Publishing5,74%
ING GROEP N.V. NL Banks5,50%
PROSUS Consumer Digital Services5,21%
DSM KON Food Products3,54%
AHOLD DEL Food Retailers and Wholesalers3,36%
HEINEKEN Brewers2,73%
WOLTERS KLUWER Publishing2,68%
AKZO NOBEL Specialty Chemicals2,46%
ARCELORMITTAL SA NL Iron and Steel2,39%
ASM INTERNATIONAL Production Technology Equipment1,59%
NN GROUP Life Insurance1,58%
JUST EAT TAKEAWAY Consumer Digital Services1,42%
KPN KON Telecommunications Services1,32%
UNIBAIL-RODAMCO-WE Retail REITs1,28%
AEGON Life Insurance0,98%
IMCD Specialty Chemicals0,91%
RANDSTAD NVBusiness Training and Employment Agencies0,90%
SIGNIFY NV Building Materials: Other0,76%
ASR NEDERLAND Full Line Insurance0,69%
BE SEMICONDUCTOR Semiconductors0,68%
Samenstelling AEX

Beperkingen AEX

Nationale indexen worden vaak gebruikt als maatstaf voor de economie. Toch is de AEX hier niet echt geschikt voor. Dit komt doordat deze index een aantal beperkingen heeft. Dit heeft voornamelijk te maken met de grootte van de AEX, omdat de index maar uit 25 bedrijven bestaat.

Deze bedrijven kunnen nooit een goed beeld geven van de gehele economie. Doordat deze bedrijven voornamelijk internationaal actief zijn, behalen ze maar een klein gedeelte van hun omzet in Nederland. Ook de samenstelling van de AEX zorgt voor een vertekend beeld. Momenteel maakt het bedrijf ASML al 16,38% deel uit van de AEX, hierdoor wordt het resultaat van de AEX dus al voor een groot deel beïnvloed door één bedrijf.

Geen herbeleggingsindex

In tegenstelling tot andere nationale indexen als de S&P 500 en de DAX, is de AEX geen herbeleggingsindex. Dit wil zeggen dat de dividenden van de index niet automatisch worden geherinvesteerd. De dividenden krijg je net zoals bij veel aandelen gewoon uitbetaald. De grafiek van de AEX geeft dus enkel aan wat de koersresultaten van de bedrijven in de index waren.

Sectorverdeling AEX

In de grafiek hieronder zie je de sectorverdeling van de AEX.

AEX vs S&P 500

De S&P 500 is een index van de 500 grootste beursgenoteerde ondernemingen in de VS. Het is alleen geen exacte lijst van de top 500 Amerikaanse ondernemingen naar marktkapitalisatie omdat er andere criteria zijn om in de index te worden opgenomen. De index wordt algemeen beschouwd als de beste graadmeter voor Amerikaanse large-cap aandelen. De AEX is een graadmeter van de Nederlandse large cap aandelen. Dit maakt het mogelijk om deze indexen met elkaar te vergelijken.

Een groot verschil tussen deze indexen is natuurlijk het aantal aandelen wat in de indexen zijn opgenomen. In de S&P 500 zijn 500 bedrijven opgenomen, terwijl er in de AEX maar 25 bedrijven zijn opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de spreidingsrisico's van de AEX een stuk groter zijn. Individuele aandelen hebben namelijk een veel grotere weging bij deze index waardoor een aantal aandelen het resultaat van de gehele index sterk kunnen beïnvloeden.

Een ander verschil tussen deze indexen is dat de AEX dividend uitbetaald en de S&P 500 een herbeleggingsindex is. Dit maakt de historische resultaten van deze indexen moeilijk te vergelijken. De herbelegde dividenden van de S&P 500 zorgen er eigenlijk altijd voor dat de S&P 500 een hogere koerswinst behaald dan de AEX. Aangezien het financiële resultaat voor een belegger wel heel interessant is, hebben we hieronder een vergelijking tussen de resultaten gemaakt. Hierbij is de AEX aangepast op een zodanige manier dat de uitbetaalde dividenden direct zijn geherinvesteerd. Op deze manier hebben we van de AEX een herbeleggingsindex gemaakt zodat de indexen goed met elkaar vergeleken konden worden.

Financiële resultaten AEX vs S&P 500

De grafiek hieronder geeft weer hoe een investering van €1.000 in de AEX en in de S&P 500 zich ontwikkelde.

AEX vs DAX

De DAX is het Duitse broertje van de AEX. De DAX bestaat uit de 30 grootste beursgenoteerde bedrijven van Duitsland. Net zoals de S&P 500 is de DAX een herbeleggingsindex. In veel andere opzichten lijkt de DAX op de AEX. Zo bestaat uit 30 bedrijven vergeleken met 25 in de AEX, wat een stuk minder is dan Amerikaanse indexen waar de indexen bestaan uit honderden bedrijven. Dit zorgt ervoor dat bedrijven in de DAX en AEX een zwaardere weging hebben in de index en dus voor een groter deel het resultaat bepalen. Doordat de DAX Europees is wordt het gewoon in euro's verhandeld. Je hoeft dus als belegger niet eerst je geld om te zetten in een andere valuta voordat je in de index kan investeren.

Om de indexen goed te vergelijken geeft de grafiek weer hoe een investering van €1.000 euro eruit zou zien. De grafieken geven het totaalrendement weer, waardoor bij de AEX opnieuw de dividenden zijn her geïnvesteerd. Enkel op deze manier kunnen de indexen goed vergeleken worden.

Zoals je kunt zien levert een investering op 1 april 2009 van €1.000 nu €4.750 op en een gelijktijdige investering in de DAX levert nu ongeveer €3.300 op. Dit is ongeveer een jaarlijks totaalrendement op de AEX van de 13% en op de DAX 10%. Het is natuurlijk niet zo dat je kan zeggen dat de AEX in de toekomst ook meer gaat opleveren. Er zijn namelijk ook zeker periodes te vinden dat de DAX meer opleverde dan de AEX. Het resultaat van deze indexen is puur afhankelijk van de resultaten van de onderliggende bedrijven, die soms betere resultaten boeken en soms mindere resultaten of minder hard groeien dan andere bedrijven.

Een rendement van 13% en 10% klinkt natuurlijk heel goed, maar het is niet realistisch om ervan uit te gaan dat deze indexen dit op de lange termijn opleveren. In 2009 begonnen de aandelenmarkten weer te stijgen uit de vorige crisis, waardoor aandelen relatief goedkoop waren. Nu zijn aandelen juist relatief duur.

Hoe kan je beleggen in de AEX?

De AEX is in Nederland een veel verhandelede index. Het is dan ook bij de meeste brokers, waaronder DEGIRO, eToro en Plus500, mogelijk om te beleggen in de AEX. Het is wel belangrijk om te beseffen dat je bij CFD brokers zoals Plus500 je in de index handelt door middel van een contract. Wanneer je op de lange termijn wil beleggen en je investering echt in 'bezit' wilt hebben, raden wij aan om te handelen via DEGIRO. Deze broker is ook als beste uit de test gekomen bij onze broker vergelijking.

Conclusie

In dit artikel hebben we het meerdere keren of dividenden en het herbeleggen van dividenden gehad. Wanneer je investeert in de AEX is het zo dat je ieder jaar dividend uitbetaald krijgt. Dit kan je als voordeel zien, maar het kan ook zo zijn dat jou voorkeur gaat naar een herbeleggingsindex, zodat je helemaal niet of om te kijken naar je investering en je investering vanzelf op de lange termijn in waarde stijgt. We raden je dan aan om ook eens te kijken naar de AEXGR. Dit is een ETF die de AEX volgt en die ervoor zorgt dat dividenden automatisch herbelegd worden. Door middel van deze ETF kan je dus in de AEX als herbeleggingsindex beleggen. Deze ETF kan verhandelen bij DEGIRO.

Lees ook: ETF Beleggen [2021] || De beste beleggingsvorm?

Write A Comment