Bij het beleggen in ETF’s kom je waarschijnlijk een keer de termen accumulerende ETF en distribuerende ETF tegen. In dit artikel leggen wij je uit wat dit voor ETF’s zijn en wat de verschillen tussen beide zijn.

Of je voor een accumulerende of een distribuerende ETF moet kiezen hangt af van je beleggingsdoel.

We kunnen je alvast verklappen dat accumulerende ETF’s voor jou waarschijnlijk aantrekkelijker zijn, als je tussendoor geen contant geld hoeft te ontvangen en je je lange termijn rendement wilt maximaliseren.

Daarentegen zijn distribuerende ETF’s interessanter voor de belegger die op zoek is naar een investering die hem een contant inkomen oplevert.

Wat is een accumulerende ETF?

Accumulerende ETF’s betalen geen contant geld uit, maar beleggen de dividenden die ze ontvangen automatisch opnieuw in aandelen. Door het herbeleggen van de dividenden stijgt het fonds in waarde. Je kunt hierdoor op de lange termijn een hoger rendement behalen en het bespaart je tijd en transactiekosten.

Wat is een distribuerende ETF?

Als je regelmatig inkomsten wilt halen uit jouw portefeuille, dan is een distribuerende ETF waarschijnlijk voor jou beter. Distribuerende ETF’s storten namelijk contant geld op jouw beleggingsrekening, vergelijkbaar met het dividend dat je ontvangt op aandelen. Vervolgens kun je zelf bepalen wat je met dit geld wilt doen.

Wat scheelt het in rendement?

Officieel behaal je hetzelfde rendement bij het beleggen in een accumulerende ETF of distribuerende ETF die in dezelfde aandelen beleggen. Dit komt doordat het dividend dat de ETF’s ontvangen in beide gevallen hetzelfde is. Ze verwerken dit dividend alleen op een andere manier.

Na een aantal jaar ga je het natuurlijk wel merken als je het dividend laat uitbetalen en dit vervolgens uitgeeft. Door het effect van samengestelde interest kan het herinvesteren van je dividenden je zelfs veel extra rendement opleveren.

Over de her geïnvesteerde dividenden ga je namelijk ook weer dividend ontvangen, waardoor dit steeds blijft toenemen.

Je kunt dit goed zien in de onderstaande grafiek, waar we het rendement van de AEX vergelijken met een ETF die de AEX volgt en de dividenden standaard herbelegt.

Natuurlijk kan je ook zelf het dividend herbeleggen, maar dit is niet verstandig als je dit vervolgens in dezelfde ETF doet. Je betaalt dan namelijk trasactiekosten, die je bij een accumulerende ETF niet hoeft te betalen.

Als je echt heel kritisch gaat kijken levert een accumulerende ETF ook wel iets meer op. Dit komt doordat dit type ETF geen contanten hoeft te bezitten.

Aangezien de distribuerende ETF dividenden ontvangt van verschillende aandelen, die op verschillende momenten dividend uitkeren, bezit de ETF vaak contanten die in de tussentijd geen rendement opleveren.

We hebben het hier wel over een verschil wat zo klein is dat je het bijna kunt negeren.

Impact van trasactiekosten

Een belegger die dividendinkomsten altijd herbelegt, haalt een bescheiden maar duidelijk voordeel bij het beleggen in accumulerende ETF's. Dit komt doordat je op deze manier de transactiekosten bij het herbeleggen vermijdt.

Accumulerende ETF's zijn daardoor nuttig voor het kopen en vasthouden van langetermijninvesteringen.

Hier komt nog bovenop dat je bij veel brokers transactiekosten moet betalen over je ontvangen dividend. Wanneer je bijvoorbeeld bij DEGIRO een custody account hebt, moet je een percentage van je ontvangen dividend aan transactiekosten betalen.

Aan de andere kant krijgt een belegger die ETF's gebruikt om inkomsten te genereren met hogere transactiekosten te maken als hij in accumulerende ETF's belegt.

Belasting

Er zit ook een verschil tussen accumulerende ETF en een distribuerende ETF op het gebied van belasting. Dit komt doordat je een belasting van 15% moet betalen over het dividend dat je ontvangt.

Als je belegt door middel van een accumulerende ETF betaal je deze belasting niet aangezien je geen dividend uitbetaalt krijgt.

Stel je hebt €10.000 geïnvesteerd in een ETF, waarover je een dividend van 2% ontvangt. Je betaalt dan €30 per jaar aan dividendbelasting (0,3%) die je niet betaalt bij het beleggen in een distribuerende ETF.

Je bespaart met accumulerende ETF dus iets op dividendbelasting.

Waarom zijn er zowel accumulerende ETF's als distribuerende ETF's

Er zijn verschillende soorten ETF's ontstaan doordat de regels per land verschillen. In sommige landen zijn fondsen verplicht om een bepaald percentage per jaar uit te keren door middel van dividend.

In landen als Nederland en Duitsland is dit niet verplicht, waardoor het ook logisch is dat er accumulerende ETF's zijn, aangezien dit voor beleggers interessant kan zijn.

Hoe herken je verschillende types ETF's?

De makkelijkste manier om te checken of het een accumulerende of een distribuerende ETF is, is door te kijken naar de naam van de ETF. Bij accumulerende ETF's staat er vaak "acc" achter en bij distribuerende ETF's staat er "dist".

Hieronder kan je zien hoe dit er bij DEGIRO uitziet.

Accumulerende ETF

Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien gaat het hier om een accumulerende ETF.

Distribuerende ETF

En in deze afbeelding kunnen we zien dat we te maken met een distribuerende ETF.

Conclusie - verschil accumulerende ETF en distribuerende ETF

Het hangt van je beleggingsdoel af of een accumulerende ETF of een distribuerende ETF beter voor jou is.

In principe zijn accumulerende ETF's het beste voor jou als je voor de lange termijn wilt beleggen, zonder dat je naar je investeringen wilt omkijken.

Aan de andere kant zijn distribuerende ETF's beter voor jou als je contante inkomsten uit je investering wilt halen door middel van dividend.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het verschil tussen accumulerende ETF en een distribuerende ETF?

Het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF is dat een accumulerende ETF automatisch het dividend herinvesteert, terwijl een distribuerende ETF het ontvangen dividend uitkeert.

Hoe werkt een accumulerende ETF?

Een accumulerende ETF is een fonds wat de dividenden die ze ontvangen hebben over de bezittingen, automatisch herbelegt in de activa die het fonds bezit.

Hoe werkt een distribuerende ETF?

Een distribuerende ETF betaalt het ontvangen dividend uit aan de beleggers. Dit is dus een eigenlijk een fonds die dividend uitkeert.

Write A Comment