In dit artikel geven wij een aantal tips bij het kopen van aandelen. Door deze tips te volgen zijn wij ervan overtuigd dat je op de lange termijn een goed resultaat kunt behalen met het beleggen in aandelen.

Toch is het niet eenvoudig om succesvol te zijn met het kopen van aandelen. Natuurlijk wil je eigenlijk de beste aandelen vinden, maar dat is niet makkelijk. Voor het vinden van de beste aandelen moet je namelijk veel research doen en heb je veel kennis nodig van bedrijven.

Voor de beginnende belegger werkt het vaak beter om vast te houden aan een eenvoudige strategie. Door een duidelijk plan te volgen, loop je minder risico om de bekende fouten te maken en je kunt op de lange termijn een goed rendement behalen.

5 tips bij het kopen van aandelen

Om je een beetje op weg te helpen met het kopen van aandelen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Gebruik de strategie dollar cost averaging

Dollar cost averaging betekent dat je ongeacht de prijs van een aandeel een vast bedrag per maand investeert. Wat dit doet is dat je uiteindelijk belegt in de gemiddelde prijs van een aandeel in plaats van de prijs van een aandeel op één punt.

Het grote voordeel hiervan is dat je hiermee voorkomt dat je op een enorm slecht moment koopt, waarna de koers flink daalt. Met dollar cost averaging verlaag je dus de risico’s.

Aan de andere kant kun je door dollar cost averaging je rendementen wel verlagen. Als je goed kunt inschatten wanneer de pieken zijn, kun je natuurlijk beter gewoon op het goedkoopste moment inkopen en op het hoogste moment verkopen.

Dollar cost averaging is een bescherming tegen pieken en dalen.

Dollar cost averaging is een goede strategie voor beginners om deel te nemen aan de aandelenmarkt. Stel dat je verwacht dat de prijs van een aandeel over een langere periode meer waard gaat worden, maar je weet niet of de prijs nu overgewaardeerd is.

Dan kun je het beste de strategie dollar cost averaging toepassen. Hierdoor zou je, in het geval van een overgewaardeerde markt, alsnog een relatief lage gemiddelde prijs betalen voor het aandeel.

Tip 2: Investeer in het bedrijf niet het aandeel

Het kopen van aandelen kan op de lange termijn niet de onderliggende investering verslaan in rendement. Hiermee bedoelen dat de aandelenkoers op de lange termijn stijgt doordat het bedrijf meer waard wordt. Dit betekent ook dat de aandelenkoers op de lange termijn niet meer kan stijgen dan de waardestijging van het bedrijf.

Wanneer je op zoek bent naar een goede investering is het dus belangrijk dat je op zoek gaat naar een goed bedrijf. Wanneer je zo’n bedrijf hebt gevonden, heb je ook een goed aandeel gevonden.

Je kunt je helemaal blindstaren op grafiekjes van aandelenprijzen, maar soms vergeten beleggers dat deze prijzen iets volgen, namelijk een bedrijf.

Veel lange termijn beleggers zijn daarom voornamelijk op zoek naar bedrijven, waarvan de winst gemiddeld 10% per jaar groeit. Wanneer je aandelen koopt in zo’n bedrijf is het voor een belegger ook realistisch dat het aandeel gemiddeld 10% per jaar in waarde stijgt.

Het kan ook voorkomen dat een aandeel het afgelopen jaar wel 30% in waarde is gestegen, terwijl de winst in ditzelfde jaar helemaal niet is gestegen. Het is dan niet goed om ervan uit te gaan dat het aandeel het komende jaar weer 30% gaat stijgen, terwijl dit volgens de trend van de grafiek wel logisch lijkt.

Doe daarom goed onderzoek naar de prestaties van een bedrijf en kijk niet naar de trend van de aandelenprijs.

Tip 3: Laat je niet beïnvloeden door emoties

Je kent misschien het oude beleggingsgezegde: koop laag en verkoop hoog. Dit klinkt misschien heel eenvoudig, maar in werkelijkheid is dit allesbehalve eenvoudig.

Je emoties kunnen de overhand krijgen wanneer de markt op zijn hoogste punt staat. Vaak wordt gezegd dat mensen kuddedieren zijn en dit is heel goed te zien in de wereld van beleggen.

Veel beleggers krijgen dan namelijk de angst van ‘the fear of missing out’. Je kunt het dan simpelweg niet hebben dat andere beleggers winst maken en jij niet. Aan de andere kant zitten jouw emoties je ook in de weg, wanneer de markt flink naar beneden gaat.

Je gevoel zegt je dat je moet verkopen, terwijl het juist een goed moment kan zijn om aandelen te kopen. Door de daling koop je aandelen namelijk met korting, waardoor je in de toekomst meer winst kunt maken.

Hoe ga je om met emoties bij het beleggen

De eerste stap om je emoties onder controle houden bij het beleggen, is door je simpelweg bewust te worden van de beleggingsrisico’s. Besef dat je eigenlijk een kuddedier bent, waardoor je goed moet oppassen voor je emotionele impulsen.

Sterker nog, wanneer je je goed bewust bent van de menselijke impulsen kun je er zelfs van profiteren.

De beurs heeft sterke pieken en dalen door de emotionele overreacties van beleggers. Tijdens zo’n dal kun je daardoor met flinke korting aandelen kopen, waardoor je uiteindelijk meer rendement behaald.

Dit vat een quote van Warren Buffet goed samen:

Be Fearful when others are Greedy. Be Greedy when others are Fearful

Warren Buffett

Kortom, wees dus op je hoede als mensen erg gretig zijn. Dit is vaak het moment dat een markt overgewaardeerd kan zijn en er een beurcrash kan plaatsvinden. Daarentegen kan het juist verstandig zijn om in te stappen als mensen bang zijn. Dit kan een teken zijn van een ondergewaardeerde markt.

Tip 4: Blijf leren

De wereld van beleggen bevat oneindig veel informatie. Het is van groot belang dat je weet wat je aan het doen bent, het is namelijk wel je zuur verdiende geld, wat je natuurlijk niet wilt vergokken. Gelukkig is er online een hele hoop gratis informatie te vinden over beleggen (net als op deze website).

De grootste fout die mensen maken is dat ze ineens bedenken dat ze geld willen beleggen zonder zich hier eerst in te verdiepen. Je moet ook goed oppassen dat je niet met de ‘hype’ meegaat.

Wanneer je niet weet wat je aan het doen bent, heb je vaak de neiging om mensen te volgen. Als je niet zelf onderzoek kunt doen en geen verstand hebt van beleggen kun je nooit goed inschatten hoe risicovol een belegging is.

Onze tip is om er ieder geval voor te zorgen dat je de basis van beleggen begrijpt voordat je zelf gaat beleggen. Met de basis bedoelen we dat je in ieder geval begrijpt wat de risico’s van beleggen zijn, dat je een aantal beleggingsstrategieën kent en dat je weet wat standaard beleggingsopties als aandelen, obligaties en indexen zijn.

Tip 5: Maak aandelen kopen niet te moeilijk

Aandelen kopen hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn een aantal dingen die het een stuk makkelijker kunnen maken voor je, maar daar zo meteen meer over. Aandelen kopen kan wel moeilijk zijn. Vooral het beleggen in individuele aandelen brengt veel risico met zich mee.

Individuele aandelen heb erover algemeen een hoge volatiliteit. Volatiliteit betekent dat er veel prijsbewegingen zijn. Wat het beleggen in individuele aandelen nog meer lastig maakt is de waardering van een bedrijf. Hoe weet je dat het bedrijf ‘meer waard’ gaat worden en niet bijvoorbeeld al overgewaardeerd is.

Uiteraard is het wel mogelijk om winst te maken met individuele aandelen, maar het is wel risicovol.

Als je de risico’s wilt afdekken kun je je beleggingen verspreiden over meerdere aandelen. Door dit te doen beperk je de risico’s. Als het ene aandeel slecht presteert kan dit weer opgevangen worden door een goed presterend aandeel.

Index beleggen

Het spreiden van je beleggingen kan ook door te beleggen in een index. Een index is eigenlijk een (grote) ‘mand vol aandelen’.

De bekendste indexen in Nederland zijn de AEX en de S&P 500. De S&P 500 is een index waarin de 500 grootste aandelen van Amerika zitten. Als je investeert in de S&P 500, investeer je eigenlijk in 500 verschillende bedrijven. Een aardig diverse belegging dus.

De S&P 500 heeft een gemiddeld rendement van ongeveer 10% per jaar. Dit is een goed rendement, waarmee je op de lange termijn enorm veel geld mee kunt verdienen.

In de grafiek hieronder zie je goed wat de kracht is van beleggen. Hier vergelijken we namelijk het resultaat van sparen met beleggen.

Zoals je kunt zien heeft een investering in de AEX veel meer opgeleverd dan de rente op je spaarreking. Het enige wat je hiervoor hoefde te doen is in te stappen in de AEX. Maak beleggen dus niet te moeilijk en koop gewoon een indexfonds!

Conclusie aandelen kopen tips (2023)

In dit artikel heb je aantal tips kunnen lezen hoe je succesvol in aandelen kunt beleggen. Toch blijft het beleggen in aandelen relatief moeilijk. Daarom is het ook zo belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat je belegt voor de lange termijn.

Op de lange termijn leveren aandelen een goed rendement op, maar de meeste beleggers zijn alsnog niet succesvol in het beleggen in aandelen. Dit komt doordat veel beleggers zich laten beïnvloeden door hun emoties.

Door middel van onze tips kun je ervoor zorgen dat je je emoties onder controle houdt, waardoor je succesvol kunt worden in het beleggen in aandelen.

Een laatste tip die wij jullie nog willen geven is: zorg ervoor dat je bij een goede broker aandelen koopt. Wij raden DEGIRO aan om aandelen te kopen, aangezien dit een goede broker is met lage transactiekosten. Klik op onderstaande knop om een account bij DEGIRO aan te maken of lees hier onze DEGIRO review.

* Aan deze actie zijn voorwaarden verbonden.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe kan ik aandelen kopen?

Je kunt aandelen kopen via een broker. Voordat je gaat beleggen in aandelen is het wel belangrijk dat je weet dat je aan het doen bent. Wij raden je daarom om je hierin goed te verdiepen, door bijvoorbeeld het lezen van een aantal tips voor het kopen van aandelen.

Kan je zelf aandelen kopen?

Ja. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om zelf aandelen te kopen. Dit kan bij een online broker, zoals DEGIRO, eToro of Plus500.

Welke aandelen kopen in 2023?

Uiteraard is dit je eigen keuze. Voor de lange termijn kun je aandelen kopen in de AEX of de S&P 500. Deze indexen hebben zichzelf bewezen een goed rendement te behalen op de lange termijn. Op de korte termijn kun je denken aan aandelen zoals Tesla, Disney en ASML. Het beleggen op de korte termijn brengt vaak veel meer risico's met zich mee.

Author

Dylan is 1 van de oprichters van Brokerfind. Hij heeft al bijna heel zijn leven interesse in financiën en ook in beleggen. Met behulp van deze website wil hij beleggen toegankelijk maken voor iedereen! Zelf belegt hij ook voor de lange termijn. Zijn favoriete quote: "Time in the market, beats timing the market"

Write A Comment