Aandelen kopen, wat komt daar allemaal bij kijken? In dit uitgebreide artikel over aandelen kopen gaan we jou op weg helpen en geven we een aantal tips!

Aandelen kopen: samengevat

Aangezien dit een uitgebreid artikel is over aandelen kopen, zetten we hier even een aantal samenvattende punten op een rij.

 • Aandelen zijn als het ware stukjes van een bedrijf.
 • Tegenwoordig kun je vrij eenvoudig online aandelen kopen bij een broker.
 • Aandelen kopen voor de lange termijn kan in bijvoorbeeld de AEX en de S&P 500.
 • Aandelen kopen voor de korte termijn kan in bijvoorbeeld Tesla, ASML en Amazon.
 • De kracht van compounding maakt lange termijn beleggen aantrekkelijk.
 • Voor het kopen van aandelen raden wij DEGIRO aan. Klik op de knop hieronder om een account aan te maken bij DEGIRO.

De basis

Beleggen in aandelen is het kopen van stukjes van een beursgenoteerd bedrijf. Wanneer je een aandeel koopt wordt je in feite mede-eigenaar. Het doel van beleggen in aandelen is het behalen van een rendement. Zodra de waarde van een bedrijf stijgt, zullen de aandelen ook stijgen.

Tegenwoordig is één van de beste manieren om te beginnen met beleggen door een account aan te maken bij een online broker. Hier kun je vervolgens eenvoudig aandelen kopen.

Wat is online aandelen kopen?

Tegenwoordig is het, in vergelijking met vroeger, heel makkelijk om aandelen te kopen. De dagen zijn voorbij dat een belegger nog met een broker moet bellen om een aandeel te kopen of verkopen. Tegenwoordig kun je gemakkelijker en goedkoper zelf je aandelen kopen bij een online broker.

Bij veel online brokers kun je snel en gemakkelijk een account openen. Je kunt vaak een account openen zonder daarvoor te betalen of geld te moeten storten. Voordat je aandelen kunt kopen, zal je wel geld op je account moeten hebben. Het kopen van aandelen spreekt vaak voor zich en kan al met een paar drukken op de knop.

Welke aandelen kopen in 2021?

Om te bepalen welke aandelen je het beste kunt kopen in 2021 kijken we naar twee onderdelen: de lange termijn en de korte termijn.

Wat zijn de beste aandelen voor de lange termijn?

Voor het beleggen in aandelen op de lange termijn vinden wij indexen de beste optie. Indexen zoals de AEX en de S&P 500 hebben bewezen dat ze op de lange termijn vrijwel altijd stijgen. Het gemiddelde rendement van de S&P 500 is ongeveer 10% per jaar. Dit geeft op de lange termijn een zeer goed rendement vanwege compounding (meervoudige interest). In de grafiek hieronder zie je de kracht van compounding weergegeven. Met een eenmalige investering van €10.000 heb je na 50 jaar al meer dan €1 miljoen (10% rendement).

Als je wilt voorkomen dat je precies op het verkeerde moment instapt bij bijvoorbeeld de S&P 500, dan kun je het best de dollar cost averaging methode toepassen. Later in dit artikel onder 'tips' leggen we dit verder uit.

Wat zijn de beste aandelen op de korte termijn?

Over het algemeen willen korte termijn beleggers veel geld verdienen in een korte periode. Vanwege het feit dat rendement en risico aan elkaar verbonden zijn, is het risico vaak veel groter dan op de lange termijn. Wanneer je op de korte termijn veel geld wilt verdienen moet je op zoek gaan naar een volatiel (individueel) aandeel. In het lijstje hieronder geven wij een aantal voorbeelden van volatiele aandelen. Deze aandelen zijn ook erg liquide, waardoor de spreads laag zijn.

 • Tesla (TSLA)
 • Amazon (AMZN)
 • ASML (ASML)
 • ING (INGA)
 • Disney (DIS)

Op korte termijn handelen vraagt wel extra veel onderzoek. Vaak wordt korte termijn handelen gedaan op basis van een aantal factoren:

 • Nieuws over het bedrijf
 • Kwartaalcijfers
 • Technische analyses
 • Concurrenten
 • Marktpositie
 • Economische situatie in het land

Wanneer je niet weet wat je aan het doen bent bij korte termijn handelen, ben je eigenlijk aan het gokken. Terwijl bij lange termijn beleggen je profiteert van de stijging van de algemene markt.

Waar kan ik het beste aandelen kopen?

Om te bepalen waar jij het beste aandelen kunt kopen, moeten we eigenlijk kijken op wat voor manier je wilt gaan beleggen in aandelen. Op onze website hebben we voor veel brokers een review geschreven. In dit artikel geven we aan wat volgens ons de beste broker is per categorie belegger. Bekijk ook eens: Brokers vergelijken (2021) | Wat is de beste broker?

Aandelen kopen voor de lange termijn

Voor de lange termijn beleggingen in aandelen raden wij DEGIRO aan. Waarom hebben wij DEGIRO hier op nummer 1 gezet?

Handelsaanbod
Als je op zoek bent naar een lange termijn investering is het handelsaanbod van een broker van groot belang. DEGIRO biedt vrijwel alle bekende aandelen en indexen aan. Zo is er dus een grote kans dat jouw lange termijn aandeel er ook bij zit. Een broker als BUX Zero scoort op het gebied van handelsaanbod slecht.

Kosten
In de tabel hieronder zie je de kosten als je nu €10.000 in S&P 500 zou investeren bij deze brokers.

KostensoortDEGIROeToroBUX Zero
Transactiekosten€0,51GeenGeen
Valutakosten €10,00€47,00€25,00
Totaal€10,51€47,00 €25,00

Zoals je kunt zien is DEGIRO in dit geval de goedkoopste broker. Kosten kunnen je rendement verdampen. Hierdoor is het een heel belangrijk criterium om rekening mee te houden. De kosten verschillen wel enorm per beleggingsinstrument. Als je bijvoorbeeld €10.000 in de AEX zou beleggen betaal je bij DEGIRO €5 in totaal en bij BUX Zero maar €1. Dit komt omdat je dan geen valutakosten hebt. Bij eToro heb je altijd valutakosten, omdat je daar alleen kunt handelen in dollars.

Alhoewel BUX Zero op het gebied van kosten nog wel kan concurreren met DEGIRO, is DEGIRO op vrijwel elk ander gebied de superieure broker.

Handelsplatform
Op het gebied van handelsplatforms zijn eToro en DEGIRO wel aan elkaar gewaagd. Beide brokers hebben een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk handelsplatform met analysemogelijkheden. BUX Zero heeft alleen een mobiele app en vrij weinig analysemogelijkheden.

Aandelen kopen voor de korte termijn

Voor de korte termijn raden we grotendeels eToro aan en in sommige gevallen DEGIRO. We leggen je hieronder uit waarom.

Handelsaanbod
Op het gebied van aandelen hebben DEGIRO en eToro een vergelijkbaar aanbod. Bij eToro kun je fractionele aandelen kopen (delen van een aandeel). Bij DEGIRO kan dit niet. Voor de korte termijn belegger kan het kopen van fractionele aandelen wel een voordeel zijn.

Kosten
In dit voorbeeld belegt iemand 10 keer in één jaar met steeds hetzelfde bedrag van €1.000. Je hebt dus maar €1.000 op je account gestort en deze investeer je als het ware 10x opnieuw. Je investeert 50/50 in Europese/Amerikaanse aandelen.

KostensoortDEGIROeToroBUX Zero
Transactiekosten€16,60Geen€10,00
Valutakosten €5,00€4,70€12,50
Totaal€21,60€4,70€22,50

Dit verschil komt doordat je bij eToro een percentage betaald over het bedrag op je account (valutakosten). Dit komt doordat je bij eToro alleen in dollars kunt handelen. Al jouw gestorte euro's worden na storting eigenlijk direct omgezet, waardoor je eigenlijk gelijk een deel verliest. Verder hebben ze geen transactiekosten.

Voor iemand die een grote hoeveelheid transacties wilt verrichten kan eToro een betere keuze zijn (op basis van kosten). Je moet er wel rekening mee houden dat je bij eToro ook weer valutakosten betaald als je wilt uitbetalen. Daarnaast betaal je nog $5 voor het uitbetalen van je geld.

Aandelen kopen met weinig geld

Handelsaanbod
We weten nu dat DEGIRO en eToro het beste handelsaanbod hebben. Waar je wel goed op moet letten is het feit dat je bij DEGIRO en BUX Zero geen fractionele aandelen kunt kopen. Voor een belegger die aandelen wilt kopen met weinig geld kan dit een probleem vormen bij DEGIRO en BUX Zero.

Kosten
In dit voorbeeld belegt iemand met €100 in Shell en betaalt dit vervolgens weer uit.

KostensoortDEGIROeToroBUX Zero
Transactiekosten€2,03Geen€1,00
Valutakosten Geen€0,94Geen
OpnamekostenGeen€4,21Geen
Totaal€2,03€5,15€1,00

Zoals je ziet is eToro in dit geval een stuk duurder. Als beginnend belegger is het goed om rekening te houden met 'vaste kosten' zoals opname kosten van $5. Dit kan jouw rendement flink laten verdampen. Wil je winst maken met deze belegging in dit voorbeeld, moet je dus meer dan 5% rendement behalen om quitte te spelen.

Hoe kan ik aandelen kopen? Het 4-stappenplan

Aangezien wij DEGIRO aanraden voor het kopen van aandelen, kijken we bij dit stappenplan ook naar DEGIRO. Wil je alvast een account aanmaken om deze stap te volgen? Klik dan hier.

Stap 1: Account aanmaken DEGIRO

Om een account aan te maken kun je op deze link klikken. Vaak heeft DEGIRO ook een welkomstbonus. Dit zal je gelijk zien op de website via deze link. Klik rechts bovenin op 'Open een rekening' of in het midden van je scherm op '€50 tegoed'.

Vervolgens moet je een aantal stappen doorlopen. Dit zijn redelijk wat stappen, maar het voordeel bij DEGIRO is dat dan echt alles goed staat. DEGIRO heeft een goede samenwerking met de belastingdienst. Als je bij DEGIRO belegt worden je beleggingen automatisch gekoppeld met de belastingdienst. Bij je inkomstenbelasting kan dit je een hoop tijd besparen, want dit is dan als het goed is al ingevuld. Dit is bij andere brokers niet het geval, waardoor je dat allemaal zelf moet uitzoeken. Een groot voordeel dus! Wat heb je nodig om succesvol een account aan te maken bij DEGIRO:

 • Een kopie van je ID
 • Je BSN-nummer
 • Je telefoonnummer (verifiëren)
 • Je e-mailadres (verifiëren)
 • Je bankrekening verifiëren door €0,01 over te maken

Je account-type bij DEGIRO

Je gaat ook de vraag tegenkomen: wil je een standaard of custody account? Dit is uiteraard je eigen keuze, maar we leggen je even deze verschillen uit. Bij een standaard account kunnen jouw aandelen uitgeleend worden aan een ander (zonder dat je dit door hebt). Dit heeft verder geen effect op jouw account. Bij een custody account kunnen jouw aandelen niet worden uitgeleend. Hiertegenover staat wel dat je een fee betaald over je dividend (ongeveer 10%). Het niet uitlenen van je aandelen is misschien iets veiliger. Daarnaast kun je bij een custody account niet short gaan. In het kort:

 • Bij een custody account worden je aandelen niet uitgeleend. Bij een standaard account kan dat wel. Dit heeft verder geen gevolgen voor jou!
 • Met een custody account betaal je een kleine fee over je dividend.
 • Bij een custody account kun je niet short gaan. Daarnaast kun je geen turbo's e.d. gebruiken.

Wij raden het standaard account aan.

Stap 2: Geld storten

Als je een account hebt aangemaakt bij DEGIRO is de volgende stap geld storten. Dit doe je door in je account rechts bovenin te klikken op Geld in- & uitboeken.

Geld storten bij DEGIRO

Vervolgens kun je geld storten via iDeal of een handmatige overboeking. De rest spreekt voor zich.

Stap 3: Kies een aandeel

De volgende stap is om jouw aandeel te kiezen. Het stukje 'welk aandeel kiezen' en 'tips voor beginners' kunnen jou hierbij helpen. Als je eenmaal weet welk aandeel je wilt kopen, kun je dit intypen in de zoekbalk.

Stap 4: Koop het aandeel

De laatste stap is om het aandeel te kopen. In dit voorbeeld pakken we de Shell. Zoek op de Shell in de zoekbalk. Kies voor Royal Dutch Shell A. Klik rechtsboven op 'koop'.

Aandelen kopen

Als je direct het aandeel wilt kopen moet je op 'Market order' klikken. Kies vervolgens hoeveel aandelen je wilt kopen en klik op 'plaats order'.

aandelen kopen DEGIRO

Je hebt nu je aandeel gekocht! Houd de koers goed in de gaten en hopelijk kun je het voor meer verkopen.

Aandelen kopen: 5 tips voor beginners

Om je een beetje op weg te helpen met het kopen van aandelen hebben we een aantal tips voor beginners op een rijtje gezet.

Veel leren over aandelen kopen

De wereld van beleggen bevat oneindig veel informatie. Het is van groot belang dat je weet wat je aan het doen bent, het is namelijk wel je hard-verdiende geld. Gelukkig is er online een hele hoop gratis informatie te vinden over beleggen (net als op deze website). De grootste fout die mensen maken is dat ze ineens bedenken dat ze geld willen beleggen zonder zich hier eerst in te verdiepen. Je moet ook goed oppassen dat je niet met de 'hype' mee gaat. Dit vat een quote van Warren Buffet goed samen:

Be Fearful when others are Greedy. Be Greedy when others are Fearful

Warren Buffet

Kortom, wees dus op je hoede als mensen erg gretig zijn. Dit is vaak het moment dat een markt overgewaardeerd kan zijn en een correctie kan gaan krijgen (flinke daling). Daarentegen kan het juist verstandig zijn om in te stappen als mensen bang zijn. Dit kan een teken zijn van een ondergewaardeerde markt. Wanneer je niet weet wat je aan het doen bent, heb je vaak de neiging om mensen te volgen. Als je niet zelf onderzoek kan doen en geen verstand hebt van beleggen kun je nooit goed inschatten hoe risicovol een belegging is.

Dollar cost averaging

Dollar cost averaging betekent eigenlijk dat je ongeacht de prijs van een aandeel een vast bedrag per maand investeert. Wat dit doet is dat je uiteindelijk belegt in de gemiddelde prijs van een aandeel in plaats van de prijs van een aandeel op één punt. Het grote voordeel hiervan is dat je hiermee voorkomt dat je op een enorm slecht moment koopt, waarna de koers flink daalt. Met dollar cost averaging verlaag je dus de risico's.

Aan de andere kant kun je door dollar cost averaging je rendementen wel verlagen. Als je goed kunt inschatten wanneer de pieken zijn, kun je natuurlijk beter gewoon op het goedkoopste moment inkopen en op het hoogste moment verkopen.

Dollar cost averaging is een goede strategie voor beginners om deel te nemen aan de aandelenmarkt. Stel dat je verwacht dat de prijs van een aandeel over een langere periode meer waard gaat worden, maar je weet niet of de prijs nu overgewaardeerd is. Dan kun je het best dollar cost averaging toepassen. Hierdoor zou je, in het geval van een overgewaardeerde markt, alsnog een relatief lage gemiddelde prijs betalen voor het aandeel.

Dollar cost averaging is een bescherming tegen pieken en dalen.

Investeer in het bedrijf niet het aandeel

Het kopen van aandelen kan op de lange termijn niet de onderliggende investering verslaan in rendement. Wanneer je op zoek bent naar een goede investering is het dus belangrijk dat je op zoek gaat naar een goed bedrijf en wanneer je zo’n bedrijf gevonden hebt, heb je ook een goed aandeel gevonden.

Je kunt je helemaal blind staren op grafiekjes van aandelenprijzen, maar soms vergeten beleggers dat deze prijzen iets volgen, namelijk een bedrijf. Veel lange termijn beleggers zijn daarom voornamelijk op zoek naar bedrijven, waarvan de winst gemiddeld 10% per jaar groeit. Wanneer je aandelen koopt in zo’n bedrijf is het voor een belegger ook realistisch dat het aandeel gemiddeld 10% per jaar in waarde stijgt.

Het kan ook voorkomen dat een aandeel het afgelopen jaar wel 30% in waarde is gestegen, terwijl de winst in dit zelfde jaar helemaal niet is gestegen. Het is dan niet goed om er vanuit te gaan dat het aandeel het komende jaar weer 30% gaat stijgen, terwijl dit volgens de trend van de grafiek wel logisch lijkt. Doe daarom goed onderzoek naar de prestaties van een bedrijf en kijk niet naar de trend van de aandelenprijs.

Emoties bij aandelen kopen

Je kent misschien het oude beleggingsgezegde: koop laag en verkoop hoog. Dit klinkt misschien heel eenvoudig, maar dit is alles behalve eenvoudig. Je emoties kunnen de overhand krijgen wanneer de markt op zijn hoogste punt staat. Vaak wordt gezegd dat mensen kuddedieren zijn en dit is heel goed te zien in de wereld van beleggen.

Veel beleggers krijgen dan namelijk de angst van ‘the fear of missing out’. Je kan het dan simpelweg niet hebben dat andere beleggers winst maken en jij niet. Aan de andere kant zitten jouw emoties je ook in de weg, wanneer de markt flink naar beneden gaat. Je gevoel zegt je dat je moet verkopen, terwijl het juist het moment kan zijn om aandelen te kopen. Door de daling koop je aandelen namelijk met korting, waardoor je in de toekomst meer winst kan maken.

De eerste stap om je emoties te scheiden van je beleggingen is door je simpelweg bewust te worden van de beleggingsrisico’s. Besef dat je eigenlijk een kuddedier bent, waardoor je goed moet oppassen voor je emotionele impulsen. Sterker nog, wanneer je je goed bewust bent van de menselijke impulsen kun je er gebruik van gaan maken. De beurs heeft sterke pieken en dalen door de emotionele overreacties van beleggers. Tijdens zo’n dal kun je daardoor met flinke korting aandelen kopen, waardoor je uiteindelijk meer rendement behaald.

Maak aandelen kopen niet te moeilijk

Aandelen kopen hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn ook een aantal dingen die het een stuk makkelijker kunnen maken voor je, maar daar zometeen meer over. Aandelen kopen kán wel moeilijk zijn. Vooral het beleggen in individuele aandelen brengt veel risico met zich mee. Individuele aandelen staan bekend om de volatiliteit. Volatiliteit betekent dat er veel prijsbewegingen zijn. Wat het beleggen in individuele aandelen zo lastig maakt is de waardering van een bedrijf. Hoe weet je dat het bedrijf 'meer waard' gaat worden en niet bijvoorbeeld al overgewaardeerd is. Uiteraard is het wel mogelijk om winst te maken met individuele aandelen, maar het is wel risicovol.

Als je de risico's wilt afdekken kun je je beleggingen verspreiden over meerdere aandelen. In dit geval spreidt je ook het risico. Als het ene aandeel slecht presteert kan dit weer opgevangen worden door een goed presterend aandeel. Het spreiden van je beleggingen kan dus risico's verlagen. Het spreiden van je beleggingen kan ook door te beleggen in een index. Een index is eigenlijk een (grote) 'mand vol aandelen'. De bekendste indexen in Nederland zijn de AEX en de S&P 500. De S&P 500 is een index waarin de 500 grootste aandelen van Amerika zitten. Als je dus investeert in de S&P 500, investeer je eigenlijk in 500 verschillende bedrijven. Een aardig diverse belegging dus.

De S&P 500 heeft een gemiddeld rendement van ongeveer 10% per jaar. Dit is een erg groot rendement en hierdoor kun je op de lange termijn enorm veel geld verdienen. In de grafiek hieronder kun je het verschil zien tussen je geld sparen en je geld investeren in de AEX vanaf 2003.

Conclusie aandelen kopen

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je aandelen kunt kopen. Het is van belang om te bepalen of je voor de lange of korte termijn wilt handelen. Korte termijn beleggen is over het algemeen een stuk risicovoller dan lange termijn beleggen. Als je een aandeel wilt kopen kun je het stappenplan gebruiken. Wij raden DEGIRO aan om aandelen te kopen. Klik op onderstaande knop om een account bij DEGIRO aan te maken. Lees hier onze DEGIRO review.


Veelgestelde vragen (FAQ)

Waar kan ik het beste aandelen kopen?

Over het algemeen raden wij DEGIRO aan om aandelen te kopen. In een enkel geval, bijvoorbeeld als daytrader, raden we eToro aan.

Kan je zelf aandelen kopen?

Ja. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om zelf aandelen te kopen. Dit kan bij een online broker, zoals DEGIRO, eToro of Plus500.

Welke aandelen kopen in 2021?

Uiteraard is dit je eigen keuze. Voor de lange termijn kun je aandelen kopen in de AEX of de S&P 500. Deze indexen hebben zichzelf bewezen een goed rendement te behalen op de lange termijn. Op de korte termijn kun je denken aan aandelen zoals Tesla, Disney en ASML. Het beleggen op de korte termijn brengt vaak veel meer risico's met zich mee.

Write A Comment